- Muntenegru - România 27-25. Carmen Amariei i-a reproșat selecționerului Pera eliminarea din minutul 49, la Campionatul European de handbal feminin.
- Bazaliu, Stoica, Ostase și Curmenț sunt remarcatele acestui debut de European, după părerea fostului inter dreapta al naționalei.
- Meciul decisiv cu Serbia va avea loc marți, de la ora 19:00, liveTEXT pe GOLAZO.ro și în direct pe Digi Sport 1 și Prima Sport 1.
România a pierdut cel de-al doilea meci disputat la Campionatul European de handbal feminin. Fetele noastre, care veneau după victoria cu Cehia, au fost învinse de reprezentantele Muntenegrului, scor 27-25.
Partida a fost una condusă de adversare, chiar dacă „tricolorele” au avut momente în care au condus, scor 9-8, pe tabela de marcaj.
La pauză s-a intrat cu 16-12 pentru sportivele din Muntenegru, iar româncele au căutat egalarea pe tot parcursul celei de-a doua reprize.
Carmen Amariei: „Moralul a fost afectat”
În minutul 49, când România juca în superioritate numerică, și se afla la două goluri în spatele adversarelor, selecționerul Florentin Pera a protestat vehement împotriva unei decizii a arbitrilor și a primit o eliminare de două minute. În urma acestei decizii, a trebuit să scoată o jucătoare de pe teren.
Carmen Amariei, una dintre cele mai bune handbaliste din istoria României analizează, în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, acest moment, precum și întreaga partida dintre România și Muntenegru de la Campionatul European.
Carmen, a fost o înfrângere așteptată, care, însă, măcar prin proporțiile scorului, nu ne taie din moral.
Așa este, am fost acolo, la doar două goluri față de ele. Sigur, Muntenegru a părut că nu și-a pus niciodată problema că ar putea pierde acest meci. Dar fetele noastre au luptat până la final, au avut destule momente în care au jucat de la egal la egal cu mult mai experimentatele lor adversare.
Ca și cu Cehia, unde am izbutit să întoarcem rezultatul, și acum am alergat mai bine de o repriză după un egal. E asta obositor din punct de vedere psihic?
Fără îndoială. Un meci în care ești aproape tot timpul în spate, pe tabela de marcaj, te macină foarte mult psihic. E o cu totul altă presiune. Iar dacă e greu psihic, la un moment dat devine și dificil fizic. Iar când adversarul e și de un alt calibru decât Cehia, atunci e extrem de greu să mai revii.
Ne lipsește o viteză de joc bună, o circulație a mingii mai rapidă?
Să știi că viteza de joc nu e una rea. Să nu uităm că fetele acestea sunt tinere, unele debutante la un European. În plus, au jucate foarte puține partide în această formulă. Deci nu există omogenitate deocamdată și e normal să mai apară și greșeli. Care, e adevărat, sunt multe, dar presiunea unui turneu de asemenea anvergură își spune cuvântul.
Fetele iau decizii pripite în multe momente ale jocului, nu neapărat doar în cele cheie. Însă e greu să iei hotărâri bune când nu te întâlnești de zeci de ori cu asemenea situații, pentru că nu prea joci la echipa de club.
Am avut, spre finalul partidei, șansa de a ne apropia la un gol de Muntengru, mai ales că jucam în superioritate numerică. Ce ne-a lipsit pentru a reuși?
Cred că și eliminarea de la bancă a fost un moment foarte dificil pentru fete. Ne-am îngreunat situația cu mâna noastră. A costat mult acea eliminare (n.r. – a selecționerului Florentin Pera). Cred că moralul fetelor a fost afectat. Sigur, probabil că doar o minune ar fi mai făcut ca Muntenegru să piardă partida, dar de ce să le ajutăm și noi?!
Carmen Amariei: „Fetele capătă încredere”
Pe cine ai remarca după aceste două partide?
Îmi place grupul. Se vede că fetele sunt unite, că luptă una pentru cealaltă. Asta e foarte important. Iar faptul că se bat pentru fiecare gol, că nu cedează indiferent de scor, iarăși e un lucru demn de semnalat.
Ca nume, aș spune în primul rând Bazaliu (n.r. – Bianca). A fost constantă pe parcursul celor două partide. Apoi ar mai fi Stoica (n.r. - Ștefania) în meciul cu Muntenegru, Ostase (n.r. - Lorena), care iese la rampă în momentele grele, și portărița Curmenț (n.r. – Bianca). Iar Seraficeanu a avut câteva finalizări superbe.
Este aceasta o echipă a României una de viitor? Care poate face performanță, ca și generațiile anteriore, la turneele finale de Mondiale și Europene?
Eu am încredere în fete. După ce văd până acum, sunt pe un drum bun. Trebuie să rămânem acolo sus, pentru că avem tradiția care ne recomandă. România a mai avut turnee finale slabe, așa că, acum, în cazul unui insucces, nu trebuie să le dăm în cap fetelor. Însă trebuie să rămânem acolo, printre cele mai bune echipe. Formăm un nucleu puternic, ne dorim, doar experiența ne lipsește în acest moment.
Mâine (n.r. - marți) jucăm cu Serbia, echipă învinsă și de Muntenegru, și de Cehia. Ce trebuie să nu mai repetăm pentru a câștiga această partidă?
În primul rând, e necesar să scăpăm de tracul de la începutul partidelor. Nu pornim cu turație mare și ne vedem conduse pe tabelă. Apoi, așa cum am mai spus, e foarte greu să revii. Intri în criză de timp, de idei, te macină fuga după egalare. Fetele noastre trebuie să uite partida cu Muntenegru. Nu mai înseamnă nimic, s-a dus.
Serbia nu mi se pare o echipă de speriat. E adevărat, au pierdut ambele partide din grupă, dar asta nu înseamnă că sunt slabe. Am încredere în fetele noastre, pentru că au avut momente - și cu Cehia, și cu Muntenegru - în care au simțit că pot mai mult decât credeau. Deci încet, încet, capătă încredere în ele. Iar noi trebuie să le susținem.