- Bogdan Stroe (36 de ani) spune care a fost mica eroare a lui Denis Popescu (22 de ani) care l-a costat, probabil, pe acesta la Europenele U23.
- Stroe nu e de acord cu declarația lui Răzvan Florea, care spunea că David Popovici e mai rapid în curse de o mai mică importanță.
- Antrenorul lui Denis Popescu crede că mentalul joacă un rol mai poate mai important decât talentul în performanțele înotătorilor.
Revelația Campionatului European de natație pentru sportivi sub 23 de ani a fost, în delegația României, Denis Popescu. Acesta a fost prezent în două finale, cele de 100m și 50m «fluture». În ambele a obținut medalii, aur la 100m și bronz la 50m.
Bogdan Stroe: „Denis a parcurs 52m”
Bogdan Stroe, antrenorul lui Denis la clubul BSC Pantelimon, a dezvăluit, în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, de ce elevul său nu s-a luptat pentru un „metal mai strălucitor” în finala de la 50 metri «fluture», care sunt planurile pentru JO 2028, precum și de ce îi este recunoscător FRNMP (n.r. - Federația Română de Pentatlon Modern).
Două finale, două medalii pentru Denis la Europenele de natație Under-23. Mai mult decât v-ați așteptat la începutul competiției?
Deși obiectivul nostru a fost cucerirea unei medalii, e clar că două reprezintă o realizare peste așteptările noastre. Știam că Denis înoată foarte bine la două procedee, spate și fluture, așa că ne gândeam că va prinde o finală și acolo se va bate pentru un loc pe podium.
Ambele medalii obținute în probe de «fluture», deși Denis e mai degrabă un «spatist». Ce a fost diferit la Samorin?
Bazinul în aer liber. Chiar dacă nu sună a mare lucru, pentru sportivii care înoată spate în aer liber... e o problemă. Pentru că nu au repere. În bazin acoperit se uită pe tavan și au acolo câteva lucruri care-i ajută să știe exact unde sunt în bazin. Se pun sârme, de exemplu, în dreptul culoarelor. Iar fără toate acestea e greu să te orientezi.
Denis a acuzat aceste probleme?
Da. De exemplu, Denis a înotat 52 de metri în finala de la 50m fluture, acolo unde a cucerit bronzul. Ne-am uitat pe date. Dar acum...
Stai puțin. Pentru că nu a înotat în linie dreaptă, ci s-a abătut stânga-dreapta?
Exact. Neavând aceste repere, iar el nici nu stă foarte bine cu orientarea, s-a abătut de la calea cea mai scurtă, ca să zic așa. De fapt, și el a spus că are probleme de orientare.
Stau prost cu orientarea. E ceva horror. De asta mă bucură că am un back-up, fluturele, care, aparent, merge destul de bine. Denis Popescu, campion european U23 la natație
Doi metri în plus înseamnă mult în înot. Putea Denis, fără obține un argint sau aur în loc de bronz?
Diferența de timp a fost de 40 de sutimi de secundă, dacă nu greșesc. Eu cred că era posibil să fi fost foarte aproape de Ribeiro (n.r. - campionul european). Însă suntem într-o proces de învățare, de perfecționare, așa că nu avem ce să facem decât să nu repetăm aceste greșeli pe viitor.
- Clasament cursa 50m fluture
- 1. Diogo Ribeiro (POR) 23.01s
- 2. Vladyslav Bukhov (UCR) 23.09s
- 3. Denis Popescu (ROM) 23.43s
Bogdan Stroe: „Denis e extrem de echilibrat”
Denis a venit, practic, pentru publicul larg, de «nicăieri» și a luat două medalii la aceste Europene U23. Acum urmează Mondialele de seniori de la Singapore.
Cu siguranță va fi o amenințare pentru favoriții de la «spate» și «fluture». Avantajul lui e că e un tip extrem de echilibrat. Cu o educație fantastică. Și, de ce să nu o spun, era pregătit să managerieze un astfel de rezultat. Adică mi-a demonstrat după. Am ajuns acasă și deja vorbeam: «hai, care-i planul?»
Ajunge mai important să fii echilibrat mental decât să ai un talent ieșit din comun pentru sportul pe care-l practici?
Așa cred. Asta îți va aduce rezultate bune, constant. Dacă ai doar talent, s-ar putea să ai o performanță, două, excelente, dar doar atât. Sunt 100% convins că Denis era pregătit pentru medalii. Așteptăm amândoi asta «de o viață».
Cât privește mentalul... Uitați-vă ce se întâmplă acum în societate. „Ești cel mai frumos, cel mai deștept, cel mai bun”. Nu cred că aceste laude sunt cea mai bună soluție. Important este să fim echilibrați. Ne antrenăm zi de zi pentru asemenea rezultate. Acesta e motivul pentru care vii și te dai cu capul de marginea bazinului. În fiecare zi.
Mai ales că orice sport devine, la un moment dat, o rutină.
Iar înotul, vă spun, e un sport extrem de monoton. Spre deosebire de fotbal sau tenis, de exemplu. Denis vede numai tavanul sau dunga neagră de pe fundul bazinului și poc, dă cu capul de marginea bazinului. De sute de ori. E extrem de dificil din punct de vedere psihologic. Și tocmai de aceea e important ca el să aibă un mediu bun, să aibă o echipă lângă el. Am reușit să creăm un colectiv tehnic fantastic.
Bogdan Stroe: „Nu avem presiunea obiectivului”
Știu că Denis vine după o perioadă mai complicată, cu operații la ambii genunchi.
Niște oase crescute care-l supărau, o malformație. Iar Federația (n.r. - Federația Română de Natație și Pentatlon Modern) a zis: „suntem lângă voi, vă plătim operația”. Vă rog să mă credeți, că am mai auzit și eu, una-alta, pe la celelalte federații, pentru noi a fost foarte important că am avut «spatele asigurat».
Dar asta nu e normalitate, ca federația să aibă grijă de sportivii săi? Cu atât mai mult de cei care sunt extrem de promițători?
Nu știu dacă e neapărat o normalitate. Noi trebuie să mulțumim foarte tare clubului care ne susține, Federației și Comitetului Olimpic pentru că nu pun absolut nicio presiune pe noi. Mai ales față de ce se întâmplă în străinătate. Acolo sunt obiective clare cu contracte de milioane. Dacă l-ai ratat, nu mai ai buget pentru următoarea perioadă.
Acest lucru poate conferi un anumit confort mental pentru sportivi, corect. Dar, pe de altă parte, îi și poate demotiva pe alții?
Având în vedere societatea care pune presiune în fiecare zi, de la școală, părinți, locuri de muncă, trafic... În plus, noi nu avem o bază mare de selecție, așa cum au țările mai bine dezvoltate. Așa că nu ne permitem să pierdem sportivi. Mai ales excepțiile. Eu nu spun «să-i ținem în palme». Sau să merge pe ideea fie ce o fi.
Bogdan Stroe: „Vrem finale la JO 2028”
Bănuiesc că, pe termen lung, visul lui Denis și al dumneavoastră e reprezentat de JO de la Los Angeles din 2028.
Oho, mai e până atunci. Trebuie să facem baremul, în primul rând. Dar având în vedere că suntem sub el, cu doi ani înainte, cred că nu va fi o problemă. Și dorința noastră este să nu ne calificăm doar într-o probă, ci în mai multe, având în vedere că la următoarele Jocuri Olimpice vor fi eligibile și probele de 50 de metri spate și fluture. Iar pe termen mai scurt vrem o finală la Mondiale. Iar acolo orice se poate întâmpla. Finalele nu sunt despre timp, ci doar despre cine atinge primul marginea bazinului.
Atunci când înoată cu mai puțini contracandidați, David reușește niște performanțe incredibile. Probabil presiunea nu este atât de mare, iar atunci înoată mai rapid. Răzvan Florea, medaliat olimpic la natație
Apropo de acest lucru. Răzvan Florea spunea că David Popovici „face timpi buni la competiții de mai mică anvergură”. Ești de acord?
Nu, nu sunt de acord. Dacă ne uităm în istorie, cei mai buni timpi sau recordurile mondiale au fost făcute mai mult în semifinale. Toată lumea trage să prindă finala. Când se înoată cu „medaliile pe masă”, îți dai seama, presiunea e extraordinară. Acolo câștigă cine e mai puternic din punct de vedere mental.