- Alfonso Perez Burrull (59 de ani) e de părere că arbitrul Gil Manzano, centralul finalei Supercupei dintre Barcelona și Real Madrid, a avut o prestație bună.
- A. P. Burrull e de părere că Vinicius trebuia eliminat la faultul asupra lui Kounde, brazilianul având deja un cartonaș galben în acel moment.
- Barcelona s-a impus cu scorul de 5-2 în fața celor de la Real Madrid, la capătul unui meci cu multe faze controversate.
Alfonso Perez Burrull s-a aflat de cinci ori la centrul unui Clasico. Iar asta pe vremea când derby-urile dintre Barcelona și Real Madrid îi aveau pe teren pe Messi, Raul, Beckham, Ronaldinho. Dar și pe mai durii Hierro, Puyol, Salgado, Ramos, Cannavaro, Pepe sau Rafa Marquez.
Unul dintre cei mai buni arbitri din LaLiga în anii 2000, Burrull a analizat, în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, prestația lui Gil Manzano, „centralul” finalei Supercupei Spaniei, Barcelona – Real Madrid.
Burrull: „Toate echipele sunt egale”
Burrull este acum expertul în materie de arbitraj la Radio Marca, liderul emisiunilor cu conținut sportiv transmise pe calea undelor radio.
Mai mult de 1,6 milioane de ascultători sunt prezenți, lunar, la întâlnirile cu programele acestui post ce aparține celui mai mare cotidian de sport din peninsula Iberică.
Domnule Burrull, ați condus cinci El Clasico. Mai ales în anii trecuți, dar și acum, este unul dintre cele mai urmărite meciuri ale acestui sport. Ne gândim întotdeauna la fotbaliști, dar cât de multă presiune și tensiune se află pe umerii arbitrilor?
Sunt partide cu o vizibilitate foarte mare. Rivalitatea dintre cele două cluburi e uriașă. Mass-media joacă și ea un rol foarte important în viața acestui derby. Emoțiile tuturor sunt aduse la cote foarte înalte. Meciurile dintre Barcelona și Real Madrid sunt dificile de arbitrat, dar, mai presus de orice, sunt foarte frumoase. Ideea este, dacă poți, să te concentrezi pe bucuria de a fi acolo, parte din acel spectacol, și să nu te gândești la mai mult. În mod normal nu ar trebuie să existe o presiune suplimentară. Pentru un arbitru bun, toate echipele sunt egale, iar presiunea de a-ți face treaba bine e prezentă la fiecare meci.
Cât de dificil este să stăpânești orgoliile a 22 de fotbaliști care joacă pentru două dintre cele mai mari cluburi din lume?
Factorul psihologic trebuie să nu fie trecut cu vederea. Câteodată intervine o stare de anxietate dacă stai să te gândești la numele fotbaliștilor. Trebuie să ai maturitatea necesară să treci de asta. Și, mai ales, să valorizezi momentul. Pentru că, de fapt, ce e arbitrul? Un tip din mijlocul a 22 de fotbaliști care trebuie să-i facă să îi accepte deciziile și să fie ok cu ele. Iar asta se face vorbind cu ei, chiar dacă, uneori, pe un ton mai răstit. Nu cu multe cartonașe. În El Clasico, ca în toate partidele, e bine ca mingea să se oprească puțin, pentru că atunci înseamnă că nu prea e timp pentru ceartă.
O greșeală de arbitraj în El Clasico îți poate afecta cariera? Mă gândesc și la decizia luată cu mulți ani în urmă de arbitrul Ayza Gamez.
Barcelona – Real Madrid, fiind unul dintre cele mai vizionate meciuri de pe planetă, e analizat foarte mult. Televiziunile trăiesc din asta câteva zile. Presa scrisă sau online, la fel. Dar de multe ori aceste „erori”, pe care le vede cineva subiectiv, nu sunt așa. Dacă aceste decizii ale arbitrului s-ar lua în alte partide, care au un impact mai mic la nivel de suporteri, atunci aproape că nu s-ar vorbi despre ele. Însă fiind vorba despre Real Madrid – Barcelona, oamenii își amintesc după foarte mulți ani de ceea ce ai făcut în acel meci. Iar forurile de arbitraj din Spania sunt mult mai atente la cum judecă un arbitru de la El Clasico.
Burrull: „Vinicius trebuia eliminat”
Să analizăm fiecare fază controversată din partida de aseară. Gil Manzano nu a acordat 11 metri pentru Barcelona decât după intervenția VAR. Faultul lui Camavinga asupra lui Gavi a fost greu de văzut live?
E un penalty clar, fără niciun dubiu. Ca arbitru, nu te aștepți ca o încercare de deposedare în careu să fie atât de riscantă și poate și din acest motiv a părut doar o simplă dispută pentru balon. De asemenea, și poziția lui Manzano, în raport cu lovitura aplicată de Camavinga lui Gavi, l-a făcut pe acesta să nu vadă infracțiunea. Dar a fost foarte bine că a intervenit VAR-ul.
O altă fază controversată a fost faultul aceluiași Camavinga la mijlocul terenului când l-a ținut pe Yamal. A meritat el al doilea galben sau a fost o infracțiune minoră?
Aici se putea da al doilea cartonaș galben, dar cred că decizia corectă e să nu acorzi decât fault. Pentru că acțiunea jucătorului Barcelonei nu era una pe care o putem cataloga drept „atac promițător”. Să acorzi al doilea galben pentru Camavinga, deci să-l elimini pentru asta, ar fi fost prea aspru.
Barcelona a mai reclamat un eventual cartonaș roșu. Vinicius a călcat pe tendonul lui Kounde, dar Gil Manzano nu a văzut faultul, care i-ar fi putut aduce brazilianului al doilea galben. VAR nu poate interveni în astfel de situații, nu-i așa?
Da, VAR-ul nu poate atrage atenția „centralului” pentru că nu e o încercare de deposedare care intră în categoria celor pasibile cu eliminare directă. Vinicius îl calcă, dar intrarea nu are intensitate. Oricum, dacă arbitrul ar fi văzut asta, atunci ar fi acordat cartonașul galben, care se impunea. Iar Vinicius ar fi fost eliminat, fără îndoială.
Burrull: „Fotbaliștii trebuie să se controleze”
Cartonașul roșu al lui Szczęsny e fără îndoieli. Dacă faultul a fost în careu, portarul Barcelonei primește doar un galben?
Eliminarea portarului Barcelonei a fost clară, un exemplu pentru care VAR este bun, deoarece arbitrul nu a văzut infracțiunea, poate din cauza vitezei fazei. Dacă faultul s-ar fi petrecut în interiorul careului, ar fi fost penalty, normal, dar numai cartonaș galben. Nu poți pedepsi echipa respectivă de două ori la aceeași infracțiune. Jucătorii ar trebui să fie știe deja aceste lucruri din regulament.
Am arbitrat acel celebru El Clasico în care s-a aruncat acel cap de porc pe teren, după ce Figo plecase de la Barcelona la Real Madrid. Este imposibil să uit zgomotul. Îmi amintesc că, de două sau trei ori, plămânii mei au fost goi de la țipete. Nimic din ce spuneam nu putea fi auzit. Alfonso Perez Burrull, fost arbitru în LaLiga
Cum rămâne cu suspendarea de două etape primită de Vinicius în campionat, după ce a fost eliminat la Valencia? Este ea conformă cu regulamentul în vigoare?
Nu știu exact dacă un meci, două, trei, este suspendarea corectă. Depinde și de ce a scris arbitrul în raport și după ce regulă s-a judecat. Însă ceea ce știu este că aceste manifestări și situații nu ar trebui să apară pe terenul de fotbal. Jucătorii sunt profesioniști, știu să gestioneze presiunea, așa că trebuie să învețe să se controleze. Să înțeleagă faptul că sunt un exemplu pentru foarte mulți dintre copiii și tinerii care îi privesc de pe stadion sau de la televizor.