- Camelia Potec, președinte la Federația Română de Natație și Pentatlon modern, spune că în cadrul acesteia nu se fac „împărțiri ulterioare” a sumelor aprobate de COSR.
- Fosta campioană olimpică susține ideea că mai mulți foști sportivi trebuie să intre în politică pentru a schimba lucrurile din interior.
Astăzi, 25 noiembrie 2024, Comitetul Olimpic Sportiv Român, condus de Mihai Covaliu, aniversează, în cadrul unei gale, 110 ani de olimpism românesc.
Sportivii medaliați la Jocurile Olimpice de la Paris vor primi mașinile promise de sponsorul oficial, Toyota.
În ciuda unor rezultate notabile obținute în capitala Franței, România ocupând locul 23 în clasamentul pe medalii, scandalul premierilor a zguduit lumea sportivă de la noi.
Camelia Potec: „Toți angajații sunt în tabel”
Pe scurt, doi funcționari ai Federației Române de Canotaj, secretarul general și contabila șefă, au fost trecuți în tabelul provizoriu cu premieri, trimis către COSR, cu suma de 162.000 de euro fiecare.
Acest tabel a fost întocmit de președintele interimar al forului de specialitate, Valentin Gavril. Elisabeta Lipă, șefa ANS, a explicat ulterior că suma aceea (n.r. – 324.000 euro) se împarte la toți cei 60 de angajați ai FRC.
GOLAZO.ro a stat de vorbă, în exclusivitate, cu președinta FRNPM, Camelia Potec, pentru a lămuri cum se stabilesc aceste premieri la alte Federații.
Bună ziua, doamna Potec. În primul rând vreau să vă întreb dacă în tabelul trimis de FRNPM către COSR, cu sumele avansate pentru premierile în urma performanțelor de la JO, există și nume de funcționari.
Da, și nu este prima dată când se întâmplă asta. Așa a fost la toate edițiile de Jocuri Olimpice. Înainte se putea și la Campionatele Mondiale și Europene, dar acum sunt blocate. Singurele competiții la care se poate acest lucru, din punct de vedere legal, au rămas JO.
La Federația pe care o conduceți cum se face acel tabel? Se trec doar câteva nume, și apoi se poate împărți suma tuturor angajaților?
Eu vă pot spune ce știu, ce cunosc, deși înțeleg la ce faceți referire. La noi la federație, toți oamenii care au contribuit la performanțele sportivilor sunt pe listă. Sigur, fiecare cu suma aferentă contribuției aduse. Nu se fac împărțiri ulterioare, cel puțin în ceea ce ne privește pe noi. Toți angajații sunt în tabel.
Vă întrebam asta pentru că încercam să înțeleg de ce s-a procedat altfel la Federația Română de canotaj.
Da, am înțeles. Fiecare federație are o strategie proprie. Comitetul nostru executiv a decis, deci nu eu, ca oamenii care au pus umărul la performanțele de la JO să fie remunerați. Fiecare cât a contribuit. Totul trebuie să fie legal.
Sumele din tabele pot fi modificate de COSR?
Da, dar trebuie să fie argumentate aceste schimbări. De asta noi, federațiile, știm exact cine și cât a lucrat. Nu se pot plăti ore suplimentare, iar cei care o fac, o fac pe bază de voluntariat. Salariile sunt mici, iar la federațiile sportive, programul e cam non-stop, plus weekend-uri. Trebuie să fii alături de sportiv. Nu toți cei din Federație, e adevărat, dar oamenii din anumite funcții trebuie să fie mereu prezenți. Chiar dacă sportivii noștri sunt în afara arenelor de competiție, asta nu înseamnă că nu au nevoie de noi. Și trebuie să avem grijă de ei, de nevoile lor.
Camelia Potec: „Nu poți schimba de pe margine”
Tabelul dumneavoastră e public? Pot iubitorii de sport din România să vadă sumele primite de oamenii din spatele lui David Popovici pentru performanțele sale de la Paris?
Da, dar după ce va fi aprobat. Sau dacă va fi aprobat de COSR. Există la Comisia Tehnică a Comitetului Olimpic. Am văzut, imediat după apariția tabelului de la canotaj, articole care spuneau că banii s-au încasat. Nu e adevărat.
Federația pe care o conduceți are mai puțini angajați decât cea de canotaj. Câți sunt?
Da, pentru că noi nu avem bază sportivă. Canotajul are câteva, cred că două sau trei, cu angajați. Noi avem, cu tot cu part-time, 12, iar fără, cred că opt. Și reprezentăm și șase sporturi. Nu am avut fonduri să angajăm mai mulți. Ne-am dori și noi să avem o bază sportivă.
Faptul că nu există încă, înseamnă mulți bani cheltuiți din buget, nu?
Da, vă dați seama cât costă să închiriem mereu. Să oferim sportivilor ocazia să se antreneze într-o bază a federației, iar aici să vină toate loturile gratuit. Dar ușor, ușor, le-om face pe toate. Suntem încă o federație tânără.
Dar cu rezultate.
Da, iar acum poate reușim să ne dezvoltăm. Pentru că fără rezultate, nu prea te bagă nimeni în seamă. Dar poate o să beneficiem și noi de o bază sportivă în viitor. Să le oferim sportivilor cazare, masă, tot ce e nevoie.
Doamna Potec, e nevoie de oameni din sport în politică?
Da, eu așa cred. Implicarea lor poate aduce sportul ca prioritate națională, pentru că se tot folosește această sintagmă. Eu așa văd această situație. Cum să schimbi ceva dacă stai pe margine? Ceri bani când sunt rezultate, dar fără să ai pe cineva acolo, în politică, care să pornească acest proiect, e greu.