- Cercetătorii de la Universitatea Catolică din Murcia au vorbit despre evoluția sportului în următorii 25 de ani.
- Au amintit de avantajele descoperirilor, de Inteligența Artificială și realitatea virtuală. Cum vor putea ajuta sportul roboții, senzorii și microcipurile.
- Au avertizat și de pericolul dopajului: tehnologic, farmacologic, genetic: „Se va pierde esența sportului”.
Știința evoluează în ritm rapid și ajută sportul să se dezvolte amețitor în 2025. Cum va fi peste 25 de ani, în 2050, la jumătatea secolului?
O întrebare la care Marca a încercat să găsească răspunsul prin vocea cercetătorilor de la Universitatea Catolică din Murcia (UCAM).
Aceștia vorbesc de Inteligența Artificială (AI), realitate virtuală, robotică, senzori, microcipuri, totul pentru a mări capacitatea sportivilor, a-i face mai puternici, mai informați.
Nu doar pentru intensificarea calității, ci și pentru sănătatea lor, ajutând la prevenirea accidentărilor grave, uneori fatale.
Antrenament contra „roboților programați cu tactica adversarilor”
Paco Arcas, doctor în Inteligență Artificială la UCAM, spune: „Tot ce se întâmplă am văzut deja în filme. Nu cred că în 25 de ani vom reuși să inventăm ceva ce nu au realizat scenariștii. Toate aceste filme cu exoschelete și asemenea lucruri există. Multe dintre ele vor deveni realitate”.
Un alt specialist, Pedro Emilio Alcaraz, profesor în științele sportului și director al centrului de cercetare a performanței la aceeași universitate, își imaginează cum ar putea fi un antrenament, dând exemplul baschetului.
Cei cinci titulari s-ar înfrunta cu roboți programați cu tactica echipei adverse pentru a simula anumite momente de joc. Antrenamentul nu va fi înțeles fără Inteligența Artificială Pedro Emilio Alcaraz, profesor în științele sportului
Exemplu care s-ar putea extinde la toate sporturile.
Capsule luate dimineața. Microcipuri. Somn stabilit de AI
Același profesor vorbește de simularea scenariilor reale: „Sportivii vor fi expuși în realitate virtuală aceleiași presiuni pe care ar experimenta-o la finala Ligii Campionilor”.
Crede că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, performerii „ar putea lua dimineața capsule pentru a înțelege comportamentul intern al organismului. Sau vor avea microcipuri care să dezvăluie date în timp real, leziuni musculare, indicele lactatului, dezvoltarea hipertrofiei la nivel hormonal…”.
Senzorii chimici din echipamentele sportive ne vor oferi live o mulțime de date și în timpul antrenamentelor, și în competiții Maria Cuartero, cercetătoare la UCAM
Alcarez s-a referit și la somn, esențial în sport, amintind că „stimularea magnetică transcraniană și stimularea nervului vag accentuează funcția creierului, rezistența la stres, dar și calitatea somnului”.
În opinia lui, „cele opt ore de somn vor fi maximizate. Totul va fi atât de detaliat de AI încât ne vom limita la a executa ceea ce ni se cere”
Știința va ajuta nu doar creșterea performanței, ci și protejarea sănătății. Prevenirea accidentărilor musculare, reducerea drastică a cazurilor de moarte subită Maria Cuartero, cercetătoare la UCAM
Atenție la dopaj! Tehnologic, farmacologic, genetic
Paco Arcas atrage atenția însă asupra prăpastiei care se va forma din cauza „dopajului tehnologic” între marile puteri, distanțate deja pe acest drum, și celelalte țări, care nu vor putea beneficia de noile descoperiri.
Marca a oferit exemplul Cubei și României, cu multe medalii olimpice la sfârșitul anilor ‘90, însă aflate în picaj în ierarhia valorică de atunci „în lipsa investițiilor”.
Va fi nevoie de un miracol, altfel se va pierde esența sportului: cel mic să îl poată învinge pe cel mare. Etica sportului va fi pusă la îndoială Paco Arcas, doctor în Inteligență Artificială la UCAM
Are o soluție: „Va trebui creată o legislație care să interzică nedreptățile dopajului tehnologic. Amintiți-vă ce s-a întâmplat cu costumele de înot la începutul secolului sau cu pantofii sport ai lui Kipchoge (n.r. Nike descoperise o încălțăminte revoluționară care îl ajuta pe maratonistul kenyan Eliud Kipchoge)!”.
Marca avertizează și asupra dopajului farmacologic, care va avansa periculos.
Experții de la UCAM reliefează o posibilă primejdie și mai mare. „Dopajul genetic”: „În țările cu foame de succes, dacă încep de la copii, de unde știi că genetica este modificată?”.