- Dan Șucu a cumpărat Genoa (45 de milioane pentru 77% din acțiuni), cel mai vechi club italian, prima campioană a Peninsulei, cu nouă titluri între 1898 și 1924.
- Genoa a mai avut doi ani spectaculoși, 1991 și 2009, locurile 4 și 5 în Serie A cu Skuhravy și Diego Milito în prim-plan. Ultima ascensiune, în 2023, cu Gilardino antrenor, Drăgușin, Pușcaș și Drăguș în iarbă.
- 2024 dezvăluie un club cu mari probleme. Genoa e aproape de zona retrogradării, Gilardino demis și înlocuit cu Patrick Vieira, și are pierderi de 40 de milioane de euro. Balotelli e numele cu rezonanță pe teren, dar la finalul carierei.
Dan Șucu a lansat surpriza în acest sfârșit de an. Patronul Rapidului a preluat și un club străin. Nu oricare, nu de oriunde. Genoa, din Serie A.
Cel mai vechi club italian. Prima campioană peninsulară
Genoa CFC, acronim de la Cricket and Football Club, a fost fondat pe 7 septembrie 1893, în urmă cu 131 de ani.
Creat de englezi, cel mai vechi club de fotbal italian, însă în primii săi ani era cunoscut mai mult pentru secțiile de cricket și atletism.
De-abia în 1897, fotbalul a devenit unul dintre atuurile grupării, datorită lui James Richardson Spensley, medic, manager, dar și jucător.
Din acel moment, Genoa s-a impus în fotbalul peninsular. A câștigat primul campionat al Italiei organizat sub scutul federației (considerat predecesorul Serie A), în 1898, fiind foarte important în primele două decenii ale secolului XX.
A mai obținut un trofeu în 1937, Cupa Italiei, ultima mare performanță a grupării genoveze.
Doi ani spectaculoși: 1991, cu Skuhravy, 2009, cu Milito-Motta-Gasperini
Supranumit „Grifonul” și devenit cunoscut pentru tricoul său jumătate roșu, jumătate albastru din 1901, clubul a revenit în prim-planul Serie A la începutul anilor ‘90.
Cu Osvaldo Bagnoli pe bancă și cu faimosul ceh Tomas Skuhravy în atac, echipa a încheiat sezonul 1990-1991 pe locul 4, neînvinsă acasă, pe „Luigi Ferraris” (nume dat după fostul jucător rossoblu; 33.000 de locuri)
Anul următor, a continuat ascensiunea în Europa, atingând semifinalele Cupei UEFA, după ce trecuse de Liverpool în „sferturi” (2-0 și 2-1) și de Steaua în „optimi” (dublu 1-0). Eliminată la limită de Ajax (2-3 și 1-1), câștigătoarea competiției.
A urmat o cădere brutală, a ajuns în Serie C în 2005. S-a trezit din acel colaps, întorcându-se spectaculos.
În 2008-2009, s-a clasat pe 5 în elita Italiei. Îi avea în iarbă pe argentinianul Diego Milito și pe braziliano-italianul Thiago Motta, iar pe bancă era Gian Piero Gasperini, aflat la prima sa aventură importantă ca antrenor, patru ani în cartierul Marassi.
Gasperini avea să se transforme în unul dintre cei mai importanți tehnicieni peninsulari, acum în vârstă de 66 de ani, la Atalanta din 2016.
Gilardino, Drăgușin, Pușcaș și Drăguș au promovat împreună în Serie A
Ultima ascensiune a pornit în 2022. Se leagă de Alberto Gilardino, campion mondial cu squadra azzurra în 2006, dar și de doi jucători români, Radu Drăgușin și George Pușcaș.
Gilardino, inițial antrenor la Primavera genoveză, a fost numit antrenor principal pe 6 decembrie 2022, după demiterea lui Alexander Blessin, și el a promovat echipa la sfârșitul acelui sezon, în primăvara lui 2023.
Două dintre piesele de bază rossoblu erau Drăgușin și Pușcaș. Împreună au urcat în Serie A. În ultimele cinci luni ale sezonului a venit și Denis Drăguș, împrumutat de la Standard Liege.
Drăgușin a părăsit clubul în ianuarie 2024, vândut cu 25 de milioane la Tottenham. Pușcaș a plecat împrumut la Pisa tot în ianuarie, cedat definitiv în vara lui 2024 la Bodrum.
Gilardino, demis. A venit Vieira, dar Genoa e aproape de zona roșie. Cu Balotelli
Gilardino a menținut „Grifonul” în Serie A în 2023-2024, dar toamna noii stagiuni nu l-a ajutat.
Nouă meciuri consecutive fără victorie în toate competițiile (șapte înfrângeri, două egaluri) i-au decis soarta.
Deși reușise să redreseze Genoa, cu un succes și o remiză în campionat, antrenorul a fost concediat și înlocuit cu Patrick Vieira.
Francezul, 48 de ani, parte dintr-o generație de aur a Hexagonului ca jucător, campion mondial (1998) și european (2000) alături de Zinedine Zidane, era la a cincea experiență pe bancă. Niciuna impresionantă: venea după New York City FC, Nice, Crystal Palace și Strasbourg.
Avantajul lui Vieira, Genoa nu a pierdut deloc cu el. O victorie și trei egaluri în Serie A.
- 2-2 cu Cagliari (a)
- 2-0 cu Udinese (d)
- 0-0 cu Torino (a)
- 0-0 cu Milan (d).
Numele cu cea mai mare rezonanță în lot e Mario Balotelli. Totuși, aflat la finalul carierei, la 34 de ani, ex-atacantul lui Inter, Manchester City, Milan și Liverpool nu mai reprezintă prea mult în iarbă. Are numai 49 de minute în cinci partide în actuala stagiune de Serie A.
Ce găsește Dan Șucu: Genoa, pierderi de aproape 40 de milioane
Situația financiară e însă mai dificilă decât cea sportivă. Cumpărat în 2021 de fondul de investiții american 777 Partners, clubul a acumulat tot mai multe datorii în ultimul timp.
Conform site-ului italian Calcio e Finanza, Genoa avea pierderi de 38,8 milioane de euro, așa cum scotea la lumină raportul din 30 iunie 2024.
Investiția inițială a lui Dan Șucu, de 45 de milioane, ajută clubul să depășească această perioadă tulbure.