„David va fi o legendă”  Finala lui  Popovici  la 100m liber, prefațată pentru GOLAZO.ro de un campion olimpic și triplu recordmen mondial
David Popovici (19 ani), în finală la 100m liber. Alain Bernard (41 de ani), înotător cu 4 medalii olimpice în palmares, a prefațat cursa pentru GOLAZO.ro. Foto: Imago

„David va fi o legendă” Finala lui Popovici la 100m liber, prefațată pentru GOLAZO.ro de un campion olimpic și triplu recordmen mondial

David Popovici este foarte aproape de a rămâne singur în Pantheonul înotătorilor care au scris istorie în natația mondială a tuturor timpurilor.

Românul este la sub un minut de a deveni primul om care a reușit dubla, aur la 100m și 200m liber, la Campionatele Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. Pentru asta îi mai trebuie titlul pus în această noapte în joc, cel de la 100m liber.

David Popovici, în finală la 100m liber. Alain Bernard a prefațat cursa pentru GOLAZO.ro

Numai trei oameni au reușit dubla, 100m+200m liber, în istoria JO. Michael Wenden, australianul, legendarul Mark Spitz și Pieter van den Hoogenband. Un alt recordmen mondial și câștigător al aurului olimpic în proba regină a nataței este Alain Bernard. Acum, francezul este expertul pe natație al celor de la Eurosport. Bernard a acord, în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, un amplu interviu.

Bună ziua, domnule Bernard și mulțumim pentru amabilitate! Ați mai crezut că David poate reveni în lupta pentru aur, la 200m liber, după ultima întoarcere în bazin?

Da, eram convins că ar putea câștiga medalia de aur, deoarece timpii săi au fost extrem de rapizi la Campionatele Europene. Era favoritul meu când a ajuns aici, la Paris. E adevărat că nu a mai înotat la fel de repede în proba de 200m liber ca în semifinală. Nu a făcut nici personal best, dar este campion olimpic. Nimic nu e mai important decât asta.

„Am fost fericit pentru David”

Dumneavoastră ați fost campion olimpic la 100m liber. Ce trece prin mintea unui înotător când se întoarce spre tabela cu rezultatele și își vede numele pe primul loc?

Este un sentiment extraordinar. Unic. De nedescris. Un amalgam de emoții. Chiar dacă David a fost campion mondial, european și a doborât un record mondial, nimic nu se compară cu o medalie olimpică de aur. Personal, în 2008, la Beijing, mi-a luat câteva secunde să realizez că am câștigat. Aproape că nu-ți vine să crezi. Cred că și lui i-a luat ceva timp până să accepte acest lucru, când a văzut numele său pe tabelă. E ceva ce a meritat de ani de zile, având în vedere constanța sa. Am foarte fericit pentru el. Cursa a fost o luptă crâncenă.

David a numit-o „luptă între câini”. Ce a făcut diferența, în favoarea sa, pe ultimii 25 de metri?

Ultima sută de metri înseamnă un efort și mai violent, crede-mă. Iar ultimii cincisprezece sau douăzeci de metri ai cursei se reduc adesea la diferențe de câțiva centimetri. David „închide” foarte bine probele. Așadar, este o calitate extraordinară pe care o are. Anume aceea de a-și păstra luciditatea până la final. Nu intră în panică. Asta arată o forță psihică ieșită din comun.

Alain Bernard (41 de ani), înotător cu 4 medalii olimpice în palmares, a prefațat cursa pentru GOLAZO.ro. Foto: Imago Alain Bernard (41 de ani), înotător cu 4 medalii olimpice în palmares, a prefațat cursa pentru GOLAZO.ro. Foto: Imago
Alain Bernard (41 de ani), înotător cu 4 medalii olimpice în palmares, a prefațat cursa pentru GOLAZO.ro. Foto: Imago

Am vorbit cu un înotător de performanță și mi-a spus că 0,02 secunde înseamnă aproximativ 4 centimetri. David are anvergura brațelor de 2,05 metri, iar Matt Richards de doar 2 metri. Așa se scrie, uneori, istoria acestor curse?

Eu am câștigat titlul olimpic din 2008 cu 11 sutimi de secundă avans, deci aproximativ nouă centimetri. Așa că știu cât de aproape au fost ei. Chiar mult mai aproape. Cred că acei patru centimetri rezultați sunt corecți. E o diferență foarte, foarte, mică. Asta ne arată încă o dată cât de concentrat trebuie să fii în ultimii metri. Nu sunt foarte sigur că diferența a făcut-o anvergura brațelor. Pentru că poți avea pe cienva foarte înalt, cu anvergură mare, dar, dacă este încordat pe finalul cursei, nu-și va „arunca” brațul la momentul oportun. În schimb, cineva lucid, care gândește cursa chiar și în timpul acelui efort extraordinar, va putea să opteze pentru strategia optimă. Vorbim de decizii luate în fracțiuni de secundă, în care oboseala aproape că-ți determină creierul să-i spună corpului s-o lase mai ușor.

„David e capabil să câștige un al doilea aur”

Vi s-a părut românul un pic crispat, poate apăsat de uriașa tensiune a finalei de la 200m liber?

A înotat ca favorit și asta nu poate să nu te afecteze. Deci era, pe undeva normal. De asemenea, va fi supus unei mari presiuni și în proba de 100m liber. David, în comparație cu rivalii săi, indiferent ce se întâmplă în această noapte, va pleca acasă cu o medalie de aur. Deci acum tensiunea e un pic mai mare pentru ei. Va fi mult mai multă concurență acum decât la 200m liber, așa că cred că va fi mai complicat pentru român.

Finala de la 100m liber. Eliberat, într-o măsură pe care doar el o știe, de presiune, poate David să câștige peste câteva ore?

Da cred că e capabil să câștige un al doilea aur. Dar să nu uităm ce bine a înotat Pan Zhanle în semifinale. Să nu credem că Chalmers nu va lupta ca un bulldog pentru a lua un nou titlu de campion olimpic la 100m liber. Mai sunt și americanii, dar mai ales Jack Alexy pare în formă. Nici el nu este de neglijat. Apoi, Maxime Grousset. Înoată repede, face progrese și e acasă. Toată arena va fi cu el. Toată Franța îl sprijină. Cred că asta îl va face și mai rapid. Pe de altă parte, cred că ultimul înotător care a făcut dubla la JO, 100m+200m liber, a fost Peter van den Hoogenband. La Sydney, în 2000. Asta îți arată cât de greu este.

Bun, dar dacă David câștigă, devine el unul dintre „nemuritorii” înotului mondial? Ar fi primul om care ia aur la 100m+200m liber la JO, Mondiale și Europene.

WOW! Nu știam asta. Va deveni o legendă, fără îndoială. Și cred că încrederea uriașă care vine cu două titluri olimpice îl va mai duce spre alte două, sau chiar trei, JO. Nu știu dacă putem vorbi despre „nemurire”, acolo sunt înotători cu mai multe titluri olimpice, dar să fii dublu campion olimpic, fost deținător al recordului mondial... Da, cred că va fi o legendă înainte să împlinească 20 de ani. Asta e extraordinar. Nu cred că multă lume își dă seama cât de ieșit din comun e David.

Ați corectat de 3 ori recordul mondial la 100m liber (în bazin normal). Va fi bătută performanța lui Pan Zhanle (46.80) în finala de azi?

Da, îmi plăcea să înot repede, cât de repede puteam (n.r. – râde). Uite, dacă cineva poate fi mai rapid decât chinezul, atunci David este. Sau, dacă mă gândesc mai bine, eu cred că și Jack Alexy are acest potențial. A înotat bine în serii, bine în semifinale, așa că e într-o formă destul de bună. David pleacă și de pe culoarul doi, care poate fi problematic. Numai că cel mai bun timp al lui Jack (n.r. – 47.08) este încă unul destul de departe de cel mondial. Lumea poate crede că sunt 2 zecimi, dar este cu totul altă lume față de un 46.80. Crede-mă că știu cât de greu îmi era să înot mai rapid cu două zecimi. Și câți ani îmi lua. Apoi, mai cred că e greu ca un record mondial să cadă într-o finală. Tensiunea, presiunea, încordarea sunt mult prea mari pentru a înota „liber”. Pentru a fi în starea aceea în care totul curge fără greșeală.

Ce ne puteți spune despre bazinul din La Defense. Știm că adâncimea lui e mai mică decât în mod obișnuit. De ce? Asta îl face un bazin mai lent?

Se spune că bazinul nu este rapid din cauza adâncimii sale. Eu nu sunt deloc de această părere. Sigur, nu mai sunt un înotător activ, deci nu știu exact, 100%, dacă este rapid sau nu. Dar ce pot afirma cu certitudine este că aceste condițiile sunt aceleași pentru toată lumea. Înotătorii de la Paris sunt aici mai ales pentru a câștiga o finală. Mai mult decât pentru a stabili recorduri. Mai mult, nu trebuie să uităm că înotătorii au avut doar trei ani pentru a se pregăti pentru Jocurile Olimpice, nu patru, ca de obicei. Așa că acest lucru are, în mod inevitabil, un impact asupra pregătirii.

Domnule Bernard, până la ce vârstă poți progresa în înot? David, peste 2-3 ani, când corpul său va produce și mai mult testosteron, deci, implicit, va fi mai puternic, va înota și mai rapid?

Există chiar și înotători de treizeci de ani care continuă să progreseze. Eu aș spune că până la vârsta de douăzeci și cinci de ani poți progresa semnificativ, dar nu există reguli. Asta este ceea ce vedem în medie, nu există nicio altă teorie în acest sens. Este și mai complicat știind că David a avut succes de la vârsta de 16-17 ani. A fost unul dintre cei mai buni înotători din lume încă de atunci. Așadar, există motive să sperăm că poate face progrese în continuare. Acum ne vom întreba ce poate face, pentru că, din punct de vedere tehnic, e deja foarte bun. Încă are capul puțin ridicat în apă, așa că s-ar putea să lucreze la asta. Va trebui să învețe să se adapteze și să găsească soluții atunci când alții vor fi mai rapizi. Dacă o să aibă mai multă forță, asta va însemna și mai multă greutate. Așa că va avea un impact asupra tehnicii lui. Și suntem cu toții foarte curioși să aflăm cum își va gestiona metamorfoza fizică în următorii doi până la patru ani.

În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
„Rapid se dă la o parte”  Patronul campioanei spune că  giuleștenii  au altă determinare  cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Superliga
10:05
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
Citește mai mult
„Rapid se dă la o parte” Patronul campioanei spune că giuleștenii  au altă determinare cu adversarele FCSB: „E dușmănia prea mare”
„Fiul rătăcitor” s-a întors    Aaron Boupendza  a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Superliga
09:56
„Fiul rătăcitor” s-a întors Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
Citește mai mult
„Fiul rătăcitor” s-a întors  Aaron Boupendza a refuzat să facă vreo declarație la aeroport
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Superliga
17.01
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Citește mai mult
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect  la adresa tuturor”
Superliga
17.01
Boupendza, out de la Rapid!Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „Lipsă de respect la adresa tuturor”
Citește mai mult
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect la adresa tuturor”
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că  Dinamo  urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Superliga
17.01
Interesați de Nedelcearu Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Citește mai mult
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
Superliga
17.01
Craiova, transfer de perspectivă Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de Francesco Totti
Citește mai mult
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
„Cel puțin 4 milioane”   Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Liga 2
17.01
„Cel puțin 4 milioane” Adrian Mititelu, despre un transfer definitiv al lui Blănuță și despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Citește mai mult
„Cel puțin 4 milioane”  Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Superliga
17.01
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Citește mai mult
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”