- Tatăl înotătorului David Popovici povestește că fiului său i s-a cerut să gireze un proiect pe 10 ani, întins de 288 de pagini. Și a refuzat.
- Campionul olimpic acuză: „Parcă ne-am pierdut interesul pentru sport de la sfârșitul epocii noastre de aur”.
Zilele trecute, L'Equipe a publicat un amplu reportaj făcut acasă la campionul olimpic de la Paris la 200 de metri liber, cu titlul „David Popovici, un înotător extraordinar, un om devotat. El ne deschide ușile lumii sale”.
Una dintre temele pe care s-a discutat intens a fost cea de politică internă. Iar David nu s-a sfiit să aibă, ca întotdeauna, păreri puternice în acest domeniu.
„Amestec de incompetență, lene și lipsă de viziune”
De altfel, și reporterii de la L'Equipe au concluzionat ușor mirați: „Conștient că este ascultat, Popovici nu ezită să confrunte clasa politică cu responsabilitățile sale. A făcut-o în mai multe rânduri după Jocuri, denunțând promisiunile încălcate cu privire la reînnoirea infrastructurii și, la modul mai general, ceea ce consideră el a fi un amestec de incompetență, lene și lipsă de viziune”.
Campionul român trage un mare semnal de alarmă: „Parcă ne-am pierdut interesul pentru sport de la sfârșitul epocii noastre de aur, acum 30 sau 40 de ani. Nu există o strategie la nivel național de promovare a activității fizice, iar fotbalul absoarbe majoritatea banilor investiți de stat. Încerc să-mi joc rolul pentru a schimba asta”.
A refuzat proiectul Guvernului Ciucă
Cei de la L'Equipe se întreabă de ce, totuși, ansamblul nu funcționează: „Privit din exterior, s-ar putea crede că lucrurile avansează: în mai 2023, guvernul Ciucă a prezentat un plan de acțiune pe 10 ani pentru a (re)face din sport o prioritate națională, prin stabilirea obiectivului ca măcar 70% dintre tinerii de 12-18 ani să practice o activitate fizică în mod regulat”.
Răspunsul vine de această dată de la Mihai Popovici, tatăl sportivului român, care spune că a citit cele 288 de pagini ale documentului înainte de a lua o decizie:
„O glumă! Au vrut să-l invite pe David la conferința lor de presă, dar înainte de a le răspunde, am vrut să știu exact cu ce proiect plănuiau să-l asocieze.
Am petrecut două ore întorcându-l pe toate părțile și la sfârșitul zilei nu aveam idee cum va arăta punerea lui în practică. S-a vorbit despre 21 de priorități pentru sport”.
După părerea mea, felul în care era scris acel proiect este un semn că nu vrem să deranjăm pe nimeni Mihai Popovici pentru L'Equipe
„Orașe de 400.000 de locuitori fără un bazin mic, altele de 10.000 cu bazin!”
Mihai Popovici, tatăl campionului olimpic de la Paris, se mai plânge și de lipsa de strategie a liderilor țării. Și face referire la proiectul de construire a 400 de bazine în toată țara, lansat în urmă cu trei ani:
„Gândiți-vă! Avem orașe de 400.000 de locuitori fără cel mai mic bazin și altele de 10.000 de oameni cu un bazin de 25 de metri.
Iar proiectele nu sunt gândite de la A la Z. Construim un bazin, apoi aducem echipe TV la inaugurare, dar nu ne preocupă cine va plăti apa, cine va da lecții de înot, cum să identificăm potențialii campioni și să-i conducem spre cel mai înalt nivel...”.
Mihai Popovici oferă încă un exemplu: „Ca să nu mai vorbim de lipsa de acces: deschis în 2021 în suburbiile Bucureștiului, complexul olimpic Otopeni a găzduit anul trecut Campionatele Europene în bazin scurt, dar locuitorii Capitalei nu au fost interesați din cauza ambuteiajelor și a prețurilor prohibitive. Asta ne trebuie?”.
La început, îmi plăcea ca oamenii să mă oprească pe stradă. Cred că toți am avut, într-o zi, această fantezie de a fi celebri, de a semna autografe, de a ne fotografia. Dar a devenit foarte repede prea apăsător pentru mine. Am avut chiar o perioadă în care nu am vrut să mai ies. Sau mă ascundeam după o mască, după ochelari, după o șapcă. David Popovici