- Nici urmă de politiceni la sosirea lui Popovici de la Paris. De ce n-au venit? Le-a fost rușine?
- Sau au fost sfătuiți să nu o facă într-un an electoral în care fiecare moment trebuie atent cântărit?
- Ori poate l-au pedepsit pe David pentru declarațiile de la Paris?
Revenirea supercampionului nostru în România s-a desfășurat după clasicul scenariu cu covor roșu, flori la avion, o mare de ziariști înregistrându-i fiecare mișcare, fiecare gest.
Iar la final, conferința de presă, care, însă, de această dată, nu a fost o conferință în adevăratul sens al cuvântului.
Au existat doar trei discursuri, cel al Cameliei Potec, apoi al lui Adrian Rădulescu și, în final, al lui Popovici, după care liniște. „Fără întrebări” au sunat instrucțiunile venite către presă din partea oamenilor Federației de Natație.
Înainte de a discuta despre ce a zis fiecare dintre cei trei, e de menționat un amănunt dezvăluit de reporterul TVR, Dragoș Stoica, cu o jumătate de oră înainte de aterizarea avionului.
Formatul fără întrebări ar fi fost o consecință a valurilor produse de celebrele declarații ale lui Popovici de după bronzul olimpic.
„Damage control” este termenul folosit de americani pentru acest gen de situație, adică încercarea de a diminua cât se poate de mult pagubele produse de un anumit eveniment dezastruos.
Senzația avută, ascultându-i pe Potec, Rădulescu și Popovici, nu a fost una plăcută. Te-ai fi așteptat să vezi numai zâmbete, oameni relaxați, fericiți în condițiile în care la plecarea din România obiectivul era cucerirea unei medalii, iar la revenire Popovici avea un aur și un bronz la gât, fiecare cântărind câte o jumătate de kilogram.
Potec, stresată
Camelia Potec a luat prima cuvântul. Părea stresată, apăsată. L-a felicitat pe Popovici, apoi pe cei din staff-ul său, a vorbit despre importanța momentului pentru înotul românesc, după care a început cu mulțumirile, logice din calitatea ei de președinte de federație.
„Mulțumim Comitetului Olimpic pentru toată susținerea din această perioadă premergătoare Jocurilor Olimpice, Agenției Naționale pentru Sport pentru susținerea loturilor naționale înaintea calificării sportivilor la Jocurile Olimpice”. Și apoi strecoară o frază bizară în contextul dat.
Mulțumim Agenției Naționale pentru că ne-a oferit ocazia să organizăm competiții internaționale aici, în România, pentru prima oară în 2022, pentru prima oară, primul Campionat European de Juniori. Camelia Potec
Citatul este cuvânt cu cuvânt și este rostit cu voce tremurândă de Camelia Potec. De altfel și construcția este poticnită, forțată.
De unde până unde să te apuci să mulțumești în 2024 Agenției Naționale pentru Sport, pentru un eveniment petrecut în urmă cu doi ani? Că doar ai făcut-o la vremea respectivă.
Oare nu cumva ai fost trasă de urechi din cauza tupeului puștiului de 19 ani, care, în loc să mulțumească partidului pentru contribuția avută, s-a apucat să vorbească de infrasctructură și politicieni jemanfișiști?
Să ți se fi reamintit că, datorită Statului, ai ditamai bazinul la Izvorani, în care "ți-ai făcut hatârul" în 2022?
Senzația că cei trei au fost puși la colț în ultimele zile a fost întărită și de discursurile lui Rădulescu și Popovici, care, însă, spre meritul lor, nu au dat înapoi, ci au continuat binemeritatul bombardament îndreptat către clasa politică.
Rădulescu a nuanțat ideea rostită de Popovici la Paris.
„Am văzut că toată lumea a preluat situația bazinului de la Lia Manoliu. Vreau să spun că David are condiții de pregătire. Putem să mergem la Dinamo”.
Se putea opri aici și probabil toată lumea, de la președintele clubului Dinamo la Camelia Potec, Elisabeta Lipă și cei de deasupra ei, ar fi apreciat cenușa pusă în cap.
Doar că Rădulescu și-a continuat ideea, afirmând că alții nu au unde să se antreneze și că singura modalitate de a ne asigura că România va avea și pe viitor performanțe în natație ar fi construirea unor centre de pregătire comparabile cu cele de afară.
De unde până unde, dragă David?
Apoi a preluat Popovici microfonul, iar începutul discursului său a fost la fel de neașteptat. „Eu am tendința să mă complic când vine vorba de dat declarații. Poate ar trebui să răspund întrebărilor mult mai scurt”.
Hopaaa! De unde până unde, dragă David? Cine ți-a spus prostia asta că ar trebui să răspunzi mai scurt?
Eu aș zice că, dimpotrivă, ar trebui să elaborezi, să nu îi lași să se culce pe o ureche, să nu se întâmple cum se tot întâmplă de niște zeci de ani, când promisiunile politicienilor se uită cam la două săptămâni după încheierea oricărei competiții sportive cu succes românesc.
Noroc cu finalul speech-ului, că începusem să fiu îngrijorat că l-au îmblânzit de tot și pe Popovici. David și-a luat praștia și a mai aruncat o piatră în direcția conducătorilor țării, pe care i-a îndemnat să-i asculte de mai multe ori interviurile de la Paris.
Poate că nu a fost niciun om politic la sosirea lui David Popovici, însă prezența lor s-a simțit cu vârf și îndesat și a înlocuit bucuria cu crisparea în salonul oficial al aeroportului „Henri Coandă”.
Sunt convins că mulți dintre ei s-au uitat la ediția specială a TVR 1, moderată de Costin Deșliu. Iar acesta nu doar că nu a evitat cartoful fierbinte, dar a avut curajul de a ieși din tiparele unei instituții controlate politic de la înființare și până în zilele noastre.
Știți ce a făcut Deșliu? A mai difuzat o dată interviul luat de Cristi Mândru, la Paris, lui Popovici, ăla de a deranjat. Bravo, Deșliule!
P.S.: Mai jos este Ediția Specială de ieri a TVR 1, cu toate declarațiile de la aeroport, plus comentariile lui Costin Deșliu și ale lui Carmen Bunaciu. Urmăriți video-ul până la capăt și veți avea surpriza să observați că varianta urcată de TVR pe Youtube se termină exact în momentul redifuzării declarațiilor lui Popovici de la Paris. Deci pe online au tăiat discursul problematic! Tare, nu?
P.S. 2: Nu-i nimic, mai dăm noi o dată aici interviul de la Paris. Ca să nu se piardă.