- Pentru a putea participa în cupele europene 2026-2027, Dinamo e obligată să iasă din insolvență până cel târziu la 31 mai.
- Procedurile ar trebui rezolvate în ritm record, față de o speță normală, pentru a se putea încadra în deadline-ul impus de UEFA.
- Toți pașii și termenele pe care le are de parcurs Dinamo, în rândurile următoare.
Dinamo face un campionat mult peste așteptări, e pe podium în clasament, cu perspective reale de a evolua în play-off, însă clubul e într-o situație ingrată din punct de vedere administrativ.
Se apropie termenul limită până la care trebuie să iasă oficial din insolvență, pentru a putea disputa sezonul intern viitor cu o miză reală sportivă și anume participarea în 2026-2027 într-o cupă europeană.
Dinamo, misiune imposibilă pentru ieșirea din insolvență
În prezent, Dinamo e blocată pe plan extern. Chiar și în scenariul în care ar câștiga titlul în Liga 1, clubul nu va avea drept de participare în Europa din cauza procedurii de reorganizare financiară pe care o traversează.
Pentru a putea scăpa de acest embargo impus de UEFA, gruparea din „Ștefan cel Mare” trebuie să bifeze ieșirea din insolvență, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial, până cel târziu pe 31 mai. Altfel, va evolua și campionatul următor fără nici o șansă de a evolua în cupele europene în vara lui 2026.
Dinamo mai dispune de 4 luni pentru a rezolva acest lucru, însă deși plățile pe care le mai are de bifat sunt infime, altele sunt probleme nerezolvate și care necesită timp. În primul rând, procesul cu Vasile Șiman, pentru clauza lui Ionuț Șerban, dar și procedurile legale pe care trebuie să le urmeze, atât în instanțe, cât și în interiorul clubului, dar și către anumite instituții ale statului.
GOLAZO.ro are tot planul pe care Dinamo l-a schițat pentru a fi pe 1 iunie ieșită din insolvență:
- Un prim termen pe care Curtea de Apel îl va da în procesul cu Vasile Șiman nu va fi mai devreme de prima jumătate a lunii februarie. Probabil undeva între 15 și 25 februarie
- Judecarea acestui proces și eventual o amânare de pronunțare vor întinde cazul probabil până la jumătatea lunii martie.
- Se speră ca sentința din Apel, care va fi decizie definitivă, să fie pronunțată până la 31 martie și pusă la dispoziția părților prin certificat de grefă emis de instanță.
- În paralel cu procesul cu Șiman, Dinamo achită ratele pe care le mai are din noul plan de reorganizare, cel modificat. Sunt plăți către ANAF, dar și cheltuieli curente.
- Administratorul judiciar va întocmi în primele zile din aprilie raportul asupra procedurii, concluziile fiind că atât din punct de vedere financiar, cât și al litigiilor nu există nici un impediment pentru a se ieși din insolvență.
- Va fi convocată Adunarea Creditorilor. În acest moment, lista cuprinde doar două entități: ANAF și APCH.
- Se publică în Buletinul Procedurilor de Insolvență convocatorul pentru ședința Adunării Creditorilor, care n-ar trebui să aibă loc mai târziu de 10-14 aprilie.
- Din postura de creditor majoritar, APCH votează și aprobă raportul și propunerea de închidere a insolvenței.
- Se transmite de către administratorul judiciar către Tribunalul București solicitarea de stabilire a unui termen excepțional de către Judecătoarea Sindică cu privire la cererea de închidere a insolvenței. Aici, Dinamo e obligată să acționeze în regim de urgență, nu să se aștepte după procedurile uzuale, care ar însemna termen trimestrial.
- Tribunalul să stabilească termenul pentru analizarea documentelor și rapoartelor depuse de administratorul judiciar cel târziu în prima săptămână din luna mai.
IMPORTANT
În acest punct în care ar ajunge Dinamo, în luna mai, e vital să nu mai existe vreun creditor curent neplătit sau o altă persoană să facă cerere de intervenție la termenul pe care Tribunalul îl va stabili în luna mai.
- Dacă dosarul nu va avea hibe, iar judecătorul sindic va considera că poate da urgent o pronunțare, atunci Dinamo speră să primească verdict de închidere a procedurii chiar la termenul din 5-7 mai!
- Pe baza sentinței, administratorul judiciar al clubului că facă solicitare, tot în regim de urgență către Registrul Comerțului pentru modificarea statusului societății din „insolvență” în „normal”. Ar trebuie ca acest lucru, Registrul Comerțului să-l facă până în 15 mai, adică în 10 zile, șefi termenul maxim legal e de 30 de zile.
- Registrul Comerțului să comunice către Monitorul Oficial modificarea operată pentru a fi publicată în MO până cel târziu la 31 mai. Ar însemna ca acest demers să se realizeze în 15 zile, deși termenul maxim legal e de 45 de zile.
Concluzia
Dacă toți acești pași vor fi îndepliniți și la 31 mai, Dinamo va fi ieșită oficial din insolvență, atunci va avea drept de joc în cupele europene începând cu sezonul 2026-2027.
DINAMO ÎN ULTIMII ANI
- 2016-2017: ultima dată când joacă în play-off, termină sezonul pe locul 3;
- 2017-2018: câștigă play-out-ul;
- 2018-2019: se clasează pe locul 9;
- 2019-2020: ea pe penultimul loc, retrogradabil, când FRF, din cauza pandemiei, a oprit campionatul. S-a decis atunci mărirea numărului de echipe, de la 14 la 16, astfel că Dinamo a rămas în Liga 1;
- 2020-2021: se salvează la limită, a terminat pe locul 12, primul deasupra pozițiilor care au disputat barajul;
- 2021-2022: dispută baraj de menținere - promovare, pe care îl pierde cu U Cluj. Retrogradează!
- 2022-2023: dispută barajul, din postura de divizionară secundă, în compania lui FC Argeș. Promovează!
- 2023-2024: dispută iarăși baraj, în compania lui Csikszereda. Se menține în Liga 1;
- 2024-2025: După 23 de etape, Dinamo e pe podium, cu șanse mari de a disputa un play-off, după o pauză de 8 sezoane.