- Adrian Matei, 57 de ani, spune că stilul practicat acum de marile echipe ale Europei era abordat de Mircea Lucescu la Dinamo cu mult timp înainte
Adrian Matei e unul dintre puținii fotbaliști care au jucat în carieră la toate cele trei mari echipe din București: Steaua, Dinamo și Rapid.
Dar e probabil singurul care a jucat toată cariera doar la echipe din Capitală, bifând nu mai puțin de 6 formații, toate din prima ligă!
Celor 3 de mai sus li se adaugă Victoria București, Sportul Studențesc și FC Național!
Fostul fundaș, care acum e profesor de sport si diriginte de clasă, dar și antrenor de fotbal feminin la Voluntari în Liga 3, a rememorat cele mai interesante episoade ale unei cariere de 16 de ani într-un dialog amplu cu jurnalistul Costin Deșliu la „Un podcast”.
„Avea abordări psihologice”
Întrebat care a fost cel mai profesionist antrenor cu care a lucrat, Matei nu a avut ezitări: Mircea Lucescu. „Era foarte ordonat, foarte disciplinat. Știa să dialogheze cu jucătorii. Avea de atunci abordări psihologice. Și avea foarte multe informații, plus o viziune foarte înaintată”.
Fostul fundaș crede că „Il Luce” era mult înaintea vremurilor din punct de vedere al concepțiilor de joc.
„Era foarte mult axat pe posesie, așa cum erau de altfel și cei de la Steaua pe atunci. Doar câștigaseră Cupa Campionilor în acest fel.
Acum vedem și la nivel internațional că toate echipele care vor să pună stăpânire pe joc, Barcelona, City, Arsenal fac această posesie. El încerca de atunci, dinainte de Revoluție!”.
„Căuta mereu tineri”
Ce îl deosebea însă pe Lucescu de rivalii săi de la Steaua?
„Exista o deosebire fundamentală între stilul Lucescu și stilul Steaua. Dacă militarii făceau scouting țintit pe jucătorii maturi, care dădeau randament imediat, nea Mircea căuta mereu jucători tineri.
Nu dădeau randament imediat, dar dădeau în timp. De aceea a fost nevoie de câțiva ani pentru a se naște marea echipă a lui Dinamo”.
Adi Matei are însă și o amintire mai puțin plăcută cu Mircea Lucescu: „I-am pus o talpă pe gleznă lui nea Mircea și i-am făcut entorsă de gradul 2 la un meci tinerii contra bătrânii, la care s-a băgat și el.
Deh, riscul antrenorului. M-a certat puțin când a venit de la spital, dar i-am zis: «Domn profesor, nu ați fost pregătit. Trebuia să aveți apărători»”.
„La Steaua eram profesioniști, la Rapid eram prieteni”
Pus să aleagă între Rapid și Steaua din punct de vedere al atmosferei, fostul fundaș a avut o remarcă amuzantă: „Diferențe între Steaua și Rapid?
La Steaua m-am simțit mai profesionist, dar unde e performanță relațiile între oameni sunt mai reci, mai profesionale, fiecare trage pentru el. La Rapid, când n-ai bani, grupul se mai strânge, măcar atmosferă să ai! Eram toți prieteni”.
Apoi o experiență fotbalistică într-un meci direct între cele două: „Primul meci al meu contra Stelei a fost cu nea Liță Dumitru antrenor. Era echipa aia bună a militarilor, care lua Cupa Campionilor.
Se juca pe Giulești și a nins. Trebuia dată zăpada, dar nea Liță a zis să nu se atingă nimeni de ea! Că se descurcă mai greu steliștii pe zăpadă, cu preluările lor, cu pasele.
Ne-au bătut cu 4-0, n-a părut că i-a deranjat prea tare! Mai rău cred că ne-a încurcat pe noi, că nu mai puteam să degajăm mingea așa cum voia nea Liță”.
Am debutat în fotbalul mare la 18 ani. Eram la Victoria București, care juca semifinala Cupei României, contra lui Dinamo. Era o înțelegere să meargă mai departe Dinamo, eram doar din același minister. Oricum, se calificau ei și pe valoare. Dar așa s-au dat șanse câtorva tineri să joace. Unul dintre aceștia eram eu! Adrian Matei