- În ziua în care se împlinesc 17 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin, fanii celor de la FC Argeș l-au omagiat pe acesta așa cum se cuvine.
Fostul mare fotbalist Nicolae Dobrin s-a stins pe 26 octombrie 2007, la doar 60 de ani, după o lungă luptă cu cancerul pulmonar.
Fanii lui FC Argeș omagiu superb în memoria lui Nicolae Dobrin
Așa cum se întâmplă în fiecare an pe data de 26 octombrie, din 2007 și până în prezent, Nicolae Dobrin este omagiat atât de familie, cât și de suporterii celor de la FC Argeș, echipa la care „Gâscanul” și-a pus amprenta și cu care a reușit să câștige singurele două trofee de campion din istoria clubului, în 1972 și 1979.
Totuși, de această dată fanii piteșteni au vrut să-și arate dragostea față de cel care a fost supranumit „Prințul din Trivale”. Au realizat un mural cu chipul acestuia, chiar la intrarea în orașul Pitești.
„Astăzi, în ziua în care se împlinesc 17 ani de când ne-a părăsit Prințul din Trivale, am fost alături de familia Dobrin pentru a-l omagia cum se cuvine pe fostul mare jucător.
De azi, Piteștiul se mândrește cu un nou mural superb cu chipul lui Nicolae Dobrin, realizat de Peluza Nord Pitești. Felicitări, Vulturilor!”, se arată în postarea celor de la FC Argeș de pe rețelele de socializare.
Cine a fost Nicolae Dobrin
Născut la Pitești pe 26 august 1947, Nicolae Dobrin deține și acum recordul pentru cel mai tânăr debutant în Liga 1.
„Gâscanul” și-a făcut debutul pe prima scenă a fotbalului românesc pe 1 iulie, 1962, la doar 14 ani și 10 luni, într-un meci dintre Știința Cluj și Dinamo Pitești, încheiat cu victoria cateogorică a ardelenilor, scor 5-1.
A evoluat aproape întreaga sa carieră pentru FC Argeș, echipă cu care a cucerit două titluri de campion, singurele din istoria alb- violeților, în 1972 și 1979.
A contribuit decisiv la titlul din anul 1979, după ce a marcat un gol superb din afara careului, în prelungiri, iar FC Argeș câștiga, scor 4-3, cu Dinamo, în „Ștefan cel Mare”.
Între 1981-1982, Nicolae Dobrin a evoluat pentru CS Târgoviște, pentru ca mai apoi să se întoarcă la FC Argeș.
S-a retras din activitate în sezonul 85-86, când pentru o scurtă perioadă de timp a evoluat ca antrenor-jucător pentru FC Botoșani.
- A fost desemnat de trei ori cel mai bun fotbalist român al anului în 1966, 1967 şi 1971
Pentru echipa națională a debutat la vârsta de 19 ani, la 1 iunie 1966, într-o înfrângere a „tricolorilor”, scor 0-1, împotriva RFG (Republica Federală Germană).
De asemenea, a fost componentul echipei naționale a României pentru Campionatul Mondial din Mexic 1970 și cel European din 1972.
Nicolae Dobrin nu a avut ocazia să evolueze în fața marelui Pele în Mexic, datorită unui conflict cu antrenorul Angelo Niculescu, cel care nu l-a folosit nici măcar un minut la acel Campionat Mondial.
Dobrin a ratat transferul la Real Madrid
Considerat de mulți „cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor”, Nicolae Dobrin este cunoscut și pentru ratarea unui transfer la Real Madrid.
Pe 25 octombrie 1972, la Pitești, FC Argeș întâlnea Real Madrid, în prima manșă a turului doi din Cupa Campionilor Europeni, actuala UEFA Champions League.
Alb-violeții câștigau acel meci cu scorul de 2-1, Dobrin fiind cel care deschidea scorul. Imediat după meci, celebrul Santiago Bernabeu era dispus să le ofere piteștenilor nu mai puțin de 2.000.000 de dolari, o sumă uriașă pentru acele vremuri.
Din cauza regimului comunist din România, Bernabeu a fost nevoit să poarte discuții chiar cu Nicolae Ceaușescu, dar nu a reușit să-l convingă să fie de acord cu transferul în străinătate.
Totuși, „Prințul din Trivale” a îmbrăcat tricoul „blanco”, dar nu într-un meci oficial, ci la meciul de retragere al lui Francisco Gento, ocazie cu care Santiago Bernabeu a făcut o ultimă încercare nereușită de a-l păstra pe jucătorul român în Spania.
I s-a propus lui Gicu să rămână la Real Madrid, iar spaniolii i-au spus că într-un an ne vor aduce și pe mine și pe copil la Madrid. Noi eram mereu împreună, iar Gicu nu a vrut să plece singur. El s-a întors de la Madrid pentru că nu dorea să rămână acolo nelegal și fără familie. El era foarte fericit la Pitești. Poate că ar fi câștigat bani mai mulți la Madrid, însă la noi nu au primat niciodată banii Gica Dobrin acum peste un deceniu, după moartea marelui fotbalist