- FCSB și-a asigurat după calificarea de miercuri seară cel puțin prezența în competiția principală din Conference League
- În acest moment, pe configurația virtuală, FCSB e prima echipă din urna a 5-a, din Conference, însă ierarhizarea contează mai puțin la stabilirea meciurilor
- O tragere la sorți favorabilă i-ar putea aduce meciuri accesibile cu adversare precum New Saints, Flora Tallin și Riga
FCSB e sigură de prezența în competiția principală a unei competiții europene. A reușit acest lucru după ce a trecut de Maccabi Tel Aviv, 1-1 săptămâna trecută în Ghencea și 1-0 la Budapesta, în retur.
Campioana României e în continuare în joc pentru a ridica nivelul: accesul fie în Champions League, fie în Europa League. Următoarea adversară din Ligă va fi campioana Cehiei, Sparta Praga.
În acest moment însă, campionatul cu 36 de echipe din Conference League are o configurație virtuală care îi poate aduce FCSB-ului la tragerea la sorți adversare accesibile. Ceea ce i-ar deschide perspective bune pentru a se califica în primăvara europeană.
Pentru acest lucru trebuie să se claseze între primele 24 de echipe. Dacă va fi în primele 8, atunci va merge direct în optimi, dacă va fi între locurile 9-24, atunci va evolua în play-off-ul pentru optimi.
De ce nu mai contează atât de mult urnele valorice
În prezent, urnele valorice virtuale o plasează pe FCSB în a 5-a categorie, din cauza coeficientului scăzut pe care trupa lui Charalambous îl are. Totuși, sistemul de desfășurare presupune disputarea unui meci cu câte o echipă din fiecare urnă valorică, inclusiv cea din care faci parte, astfel că să urci sau să cobori o urnă nu e foarte relevat.
O tragere la sorți bună i-ar scoate în cale echipe extrem de la îndemână. Exemple: Flora Tallin, The New Saints, Riga sau Petrocub Hâncești.
Cum ar arăta lista adversarelor în cele 6 meciuri din Conference, în varianta accesibilă:
- Basaksehir
- Hapoel Beer Sheva
- Rijeka
- Flora Tallin
- The New Saints
- Riga
E nevoie de noroc la tragerea la sorți, pentru că altfel, FCSB ar putea avea adversari buni, proveniți din țări cu campionate puternice, gen Anglia, Germania, Franța, caz în care i-ar fi mult mai dificil să strângă punctele necesare pentru a termina în primele 24 de poziții.
Cum ar arăta lista adversarelor în cele 6 meciuri din Conference, în varianta grea:
- Chelsea
- Heidenheim
- Lens
- Trabzonspor
- Pyunik Erevan
- Jagiellonia
Chiar și într-o astfel de situație se poate spera la clasarea pe primele 24 de poziții, pentru care, probabil, ar fi nevoie de 6-8 puncte.
Conform noului sistem de desfășurare, orice echipă va susține în faza principală din Conference 6 meciuri, 3 acasă și 3 în deplasare.
Cum se vor stabili care vor fi pe teren propriu și care afară?
Se vor face perechi raportat la urnele valorice: 1 cu 2, 3 cu 4 și 5 cu 6, în acestea raportul fiind meci acasă-meci deplasare.
Exemplu: în varianta accesibilă pentru FCSB, de mai sus, n-ar putea juca și cu Riga și cu The New Saints acasă sau, în varianta grea, unul dintre duelurile cu Chelsea sau Heidenheim va fi acasă, celălalt în deplasare.
Campionatul din Conference e mai scurt decât în UCL și UEL
Tragerea la sorți pentru stabilirea meciurilor din Conference League va avea loc pe 30 august, iar competiția e, spre deosebire de Europa League și Champions League, mai scurtă cu două etape: 6 jocuri, în loc de 8 cum va fi în primele două întreceri.
Primul meci va fi pe 3 octombrie, iar campionatul se va termina pe 19 decembrie. Play-off-ul pentru optimi va avea loc la jumătatea lunii februarie.
Cum ar arăta traseul din Europa League
E un campionat tot cu 36 de echipe, la fel ca în Conference, doar că fiecare echipă ar disputa câte 8 meciuri.
La tragerea la sorți, cluburile sunt împărțite în 4 urne valorice, urmând ca fiecare să evolueze împotriva a două echipe din fiecare urnă (un meci acasă, unul în deplasare). Tot pe configurația virtuală, dacă FCSB ar ajunge în UEL, ar fi echipa cu cel mai slab coeficient.
Cum ar arăta lista adversarelor în cele 8 meciuri din Europa League, în varianta accesibilă:
- Ajax
- Salzburg
- Maccabi Tel Aviv
- Qarabag
- Ludogoreț
- Molde
- Elfsborg
- APOEL Nicosia
Cum ar arăta lista adversarelor în cele 8 meciuri din Europa League, în varianta grea:
- AS Roma
- Manchester United
- Lille
- Olympiakos
- Galatasaray
- Midtjylland
- Hoffenheim
- Bilbao
Luni e tragerea la sorți pentru play-off-ul Champions League
FCSB va afla în prima zi a săptămânii viitoare cu cine ar juca în cazul în care ar trece de Sparta Praga, dar și pe cine va întâlni dacă va fi eliminată de campioana Cehiei.
Lista pentru play-off-ul UCL e scurtă și conține 5 variante:
- Dinamo Zagreb
- Steaua Roșie Belgrad
- PAOK Salonic sau Malmo
- Ferencvaros sau Midtjylland
- Young Boys Berna
Dacă FCSB pierde cu Sparta Praga, va disputa play-off-ul de Europa League, unde nu va fi cap de serie și lista conține 12 posibile adversare.
Printre numele grele: Ajax, Braga, iar printre cele la îndemână învinsa dintre Slovan și APOEL Nicosia, Molde, Maccabi Tel Aviv.