- Federația și Liga de Rugby din Franța, împreună cu Sindicatul Jucătorilor, au anunțat că nu sunt de acord cu implementarea regulii cartonașului roșu pentru 20 de minute.
- Regula a fost deja validată de Comitetul Executiv al World Rugby și ar putea fi aplicată la scară mondială pe 14 noiembrie.
Franța este prima țară care anunță că este împotriva regulii care prevede eliminarea temporară în rugby.
Șefii rugby-ului francez susțin că transformarea cartonașului roșu într-o expulzare temporară „ar putea încuraja un comportament periculos”.
Franța nu vrea eliminare temporară pentru 20 de minute
Federația de Rugby din Franța, Liga Franceză și Sindicatul Jucătorilor au emis un comunicat comun în care anunță că nu doresc schimbarea cartonașului roșu cu o eliminare temporară, pentru 20 de minute.
„Cartonaşul roşu este un instrument crucial care descurajează comportamentul antisportiv şi protejează integritatea fizică a jucătorilor.
Transformarea acestei sancţiuni într-o expulzare temporară ar putea încuraja un comportament periculos.
Prin urmare, aplicarea acestei măsuri ar reprezenta un pas inacceptabil în spate în ceea ce privește obiectivul reducerii şocurilor la cap”, notează Agerpres
Jean-Marc Lermet, vicepreședintele FFR, face apel la World Rugby să revină asupra deciziei.
„Cartonașul roșu este un instrument esențial pentru a descuraja comportamentul periculos pe teren și pentru a garanta siguranța jucătorilor noștri.
Reducerea acestei sancțiuni la o excludere temporară de 20 de minute ar slăbi capacitatea noastră de a proteja integritatea fizică a sportivilor și de a menține fair-play-ul, valori fundamentale ale rugby-ului.
Facem apel la World Rugby să reconsidere acest experiment, asigurându-ne că orice decizie se bazează pe date concrete și convingătoare, ceea ce nu este cazul astăzi”, a declarat vicepreședintele Federației Franceze de Rugby
Ce ar însemna cartonașul roșu temporar în rugby?
Cartonaşul roșu temporar va fi arătat jucătorilor pentru infracțiuni mai grave decât acelea care presupun cartonaşul galben, care presupune eliminarea pentru 10 minute.
Posibilitatea ca jucătorul eliminat sa fie înlocuit de un coechipier, după 20 de minute, ar permite, potrivit forului mondial, să elimine dezechilibrul numeric din teren, anunță Agerpres.
Validată de Comitetul Executiv al World Rugby, această regulă poate fi adoptată la scară mondială în caz de aprobare la reuniunea Consiliului din 14 noiembrie.
„Deși unii cred că această regulă va promova un joc mai lin, statisticile furnizate de FFR către World Rugby arată că un cartonaș roșu nu înseamnă sistematic înfrângere pentru echipa penalizată.
Într-adevăr, analiza bazată pe 480 de meciuri din TOP 14 și meciuri internaționale de nivel 1 arată că doar 60% dintre echipele care au primit cartonaș roșu au pierdut la finalul meciului”, informează site-ul Federației Franceze de Rugby
Ne exprimăm dezacordul față de ideea unui cartonaș roșu de 20 de minute, măsură care ar transmite un mesaj greșit pentru siguranța jucătorilor de la toate nivelurile. Prin limitarea duratei inferiorității numerice la 20 de minute, această măsură ar reduce severitatea sancțiunilor pentru abaterile grave, în special cele care pun în pericol sănătatea jucătorilor. Acest tip de comportament pe teren poate duce la răni grave, chiar și la traume de lungă durată. Malik HAMADACHE, președintele Provale (Sindicatul jucătorilor de Rugby din Franța)