- Putem să spunem și uns cu toate alifiile? Nu, este o expresie tendențioasă la adresa unui mare sportiv
Învățăm nume noi de medicamente. Ieri, Roxadustat, alaltăieri, Meldonium. Astăzi, Clostebol. Mâine vom afla despre altul. Și tot așa, industria pharma lucrează. Macină pentru oameni bolnavi, dar și pentru oameni foarte sănătoși, sportivii.
Prospectele medicale definesc clar. Clostebol este un steroid anabolizant, derivat chimic al hormonului masculin testosteron, care contribuie la creșterea masei musculare și contribuie la refacerea rapidă a sportivilor după un efort intens.
Asta se numește doping pe toate planetele din galaxie, iar Clostebol a fost inclus pe lista substanțelor interzise de WADA (Agenția Mondială Antidoping).
De două ori nu se pune
Jannik Sinner a testat pozitiv de două ori la Clostebol, înainte și după Indian Wells, dar a fost exonerat de vină pentru că s-a considerat că substanța respectivă a ajuns accidental în organismul lui. Clasic.
Antrenorul de fitness i-ar fi cumpărat o cremă ușor accesibilă în farmaciile italiene și i-a oferit-o fizioterapeutului, care i-a tratat cu aceasta o tăietură la un deget de la mână. Apoi, pentru că tubul mai avea cremă, l-a și masat pe tot corpul. Ghinion!
Ca un făcut, nimeni nu a observat că produsul cu pricina are specificat în prospect conținutul de clostebol. La fel, domnul fizioterapeut nu a folosit mănuși. Așadar, contaminare. Deci, sportivul este nevinovat.
Lumea se contaminează, nu se dopează
Vedeți ce simplu este? Cum se explică inexplicabilul? Chinezii mănâncă fripturi de vită contaminate cu steroizi, dar vin la Mondiale și la Jocurile Olimpice unde spulberă recorduri, o scrimeră franceză se contaminează deoarece face sex cu partenerul ei de asemenea scrimer, care, deși nu mai este sportiv în activitate, înghite steroizi să își îmbunătățească masa musculară.
Să fie clar. Toată lumea se contaminează, nimeni nu se dopează. Fiecare după posibilități, după nevoi. Care cu o halcă de carne, care cu o cremă, care cu un supliment cu colagen.
Floare la ureche
Problema este nu doar medicală, ci și morală. Simona Halep a stat mai bine de un an în așteptarea procesului pentru că ieșise pozitiv la Roxadustat (o singură dată!).
În cazul lui Sinner, ITIA și WADA au mers pe burtă, au ținut secret cazul până au simțit că urma să se afle. În plus, suspendarea provizorie a fost ridicată în regim de urgență, înainte de a fi executată vreo zi.
Singura pedeapsă aplicată italianului a fost ștergerea punctelor câștigate pentru semifinala de la Indian Wells, concomitent cu anularea premiului în bani, cei 400.000 de dolari. Piece of cake. Floare la ureche. Sau o prăjitură mai scumpă achitată fără să crâcnească, prin care tirolezul schior Sinner a slalomat pe lângă suspendare.
“O perioadă nefericită”
Rău de gură cum îl știm, australianul Nick Kyrgios a reacționat. “Ridicol, chiar credeți asta? Ești testat de două ori cu o substanță interzisă, ar trebui să dispari pentru doi ani. Capacitățile tale au fost îmbunătățite. Cremă de masaj. Da, drăguț!”. Oameni răi. Și cei precum Kyrgios, și cei care observă că președintele ATP este Andrea Gaudenzi, un italian.
Oameni răi mai ales cei care se revoltă din cauza tratamentului preferențial de care a beneficiat Sinner. Ca răspuns, demn de un număr 1 mondial, Jannik Sinner a dat asigurări că “voi lăsa în urmă această perioadă plină de provocări și profund nefericită și că voi continua să respect programul anti-doping al ITIA”. Forza, Jannik!
Mâncați ce vreți, ungeți-vă cu ce vreți!
Suntem luați de proști cu repetiție, are dreptate francezul Lucas Pouille, fost semifinalist de Grand Slam. Dar cei mai mulți dintre noi consimt să fie luați de proști. Lumea nu vrea adevăr. Vrea povești cu cavaleri care nu obosesc. Ce frumoasă este expresia aleargă de zici că nu are plămâni! Sau mănâncă jar, ca în poveștile cu bidiviul lui Făt Frumos.
Ați băgat de seamă cum reacționează lumea când deschizi subiectul doping? Ești privit ca un obsedat care murdărește munca asiduă a acestor sportivi minunați și curați. Așa că mâncați dragilor ce fripturi vreți voi, masați-vă cu ce creme vreți, faceți sex cu steroizii! Sau și mai bine, luați-vă pastilele în liniște, WADA și ITIA lucrează pentru voi, nu vă mai ascundeți!
Sunt totuși curios cum va fi privit mai departe în circuit Jannik Sinner. Se va crea un cordon sanitar în jurul lui? Va fi întâmpinat cu ostilitate pe arene? Organizatorii marilor turnee vor avea grijă să nu îl mai promoveze? Că dacă da, e sfârșitul lumii.