- Incidentele de la meciul de fotbal România - Kosovo, de vineri, când oaspeții au ieșit de pe teren, readuc în discuție poziția de forță pe care țara noastră o are referitor la independența Kosovo.
- România continuă să nu recunoască statul Kosovo, iar foști miniștri și experți de politică externă susțin că motivele țin de ceea ce se petrece în Transnistria și de ceea ce ar putea urma în Ținutul Secuiesc.
- În prezent, 5 țări din UE nu recunosc Kosovo: în afara României, sunt Spania, Grecia, Cipru și Slovacia, cărora li se adaugă, evident Serbia.
Kosovo a ieșit de pe teren, argumentul jucătorilor fiind că din tribune s-a auzit scandarea „Serbia, Serbia”.
Imensul scandal care i-a urmat evenimentului de vineri seară, de pe Arena Națională, a declanșat inclusiv un mini-scandal diplomatic la nivel înalt între România și Kosovo.
De fapt, între cei doi prim-miniștri ai celor două țări, cu Marcel Ciolacu acuzându-l pe omologul său de la Priștina inclusiv de faptul că face presiuni politice pe forul de la Nyon pentru ca România să primească o decizie defavorabilă.
De ce România nu recunoaște statul Kosovo. Motivele, explicate: Rezoluția ONU, Transnistria, Ținutul Secuiesc
În tot acest context extrem de tensionat, tema „România nu recunoaște independența Kosovo” a revenit în actualitate.
Dar de ce România nu recunoaște un stat care și-a declarat independența față de Serbia acum aproape 17 ani, mai precis în februarie 2008 și care e recunoscut de peste 80% dintre țările Uniunii Europene?
„Parlamentul României nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea noii entităţi”.
Aceasta era textul din decizia Parlamentului României din 18 februarie 2008, la doar o zi după ce Kosovo își declarase independența față de Serbia.
În decembrie 2007, cu două luni înainte de acel moment, Traian Băsescu, președintele României la acea vreme, făcea declarații extrem de puternice pe acest subiect:
„România a spus foarte clar că, în lipsa unui Rezoluţii a Naţiunilor Unite şi în lipsa respectării dreptului internaţional, în mod deosebit a conceptului de integritate teritorială şi inviolabilitate a frontierelor, nu poate recunoaşte provincia Kosovo. Nu ne este uşor să fim în această poziţie, dar este una de interes naţional.
Nu este în interesul naţional să recunoască independenţa Kosovo, cel puţin nu în mandatul meu… ceea ce înseamnă nu foarte curând… cum bine spune ministrul de externe… nu este în interesul nostru naţional şi în lipsa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate considerăm că s-ar crea un precedent periculos”, spunea Traian Băsescu, în decembrie 2007.
România nu a fost și nu este singura țară din UE care nu recunoaște Kosovo. Alături de ea mai sunt: Spania, Grecia, Cipru, Slovacia.
Ce au în comun toate aceste țări? A explicat acum câțiva ani, pentru adevărul.ro, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe în 2008-2009 și, apoi, în 2012:
„Dacă priviți toate cele cinci state vedeți că sunt cu probleme în ceea ce privește anumite fenomene de autodeterminare pe diverse criterii.
Problemele sunt legate în special de cazul Transnistriei și de crearea unui precedent din acest punct de vedere”.
„În același timp, ar fi putut fi creat și un precedent în ceea ce privește independența așa zisului Ținut Secuiesc, motiv pentru care România a privit acest dosar ca un subiect de securitate națională”, a adăugat și Radu Munteanu, analist specializat pe relații internaționale, pentru aceeași sursă.
Deși au trecut aproape 17 ani de cînd Kosovo s-a rupt oficial de Serbia, România continuă să aibă aceeași poziție. Iar anul trecut, la primul incident de la meciul România - Kosovo, Ministerul de Externe și-a reafirmat în mod clar poziția:
„Poziţia României de nerecunoaştere a suveranității Kosovo este fundamentată pe faptul că Declarația unilaterală de independență nu a respectat normele dreptului internaţional în materie şi nu respectă prevederile Rezoluției Consiliului de Securitate.
În condiţiile încălcării dreptului internațional prin declarația unilaterală de independență, România nu recunoaşte suveranitatea Kosovo.
Declaraţia Parlamentului României din 18 februarie 2008 şi ședința CSAT din aceeaşi zi au statuat această poziție. Nu există nici un element care să determine modificarea acestei poziții”, explicația dată de Ministerul de Externe, în septembrie 2023.
Câte state recunosc Kosovo
Organizație | Recunosc | Nu recunosc |
ONU | 50% | 50% |
UE | 81% | 19% |
NATO | 86% | 14% |
Pe lista țărilor, la nivel mondial, care nu recunosc Kosovo se află țări precum: China, India, Iran, Spania, Mexic, Brazilia, Argentina, Maroc, Mongolia.