- Manchester City depune o nouă acțiune în justiție împotriva Premier League cu privire la contractele de sponsorizare.
Echipa de pe Etihad încearcă să demonstreze că regulamentele financiare ale Premier League sunt incorecte și ilegale.
Manchester City, nouă plângere în justiție contra Premier League
Manchester City a depus o nouă acțiune în justiție împotriva regulilor din Premier League în ceea ce privește acordurile de sponsorizare.
Avocații clubului au informat liga că vor solicita o audiere de arbitraj cu privire la modificările aduse reglementărilor privind tranzacțiile părților asociate (APT), care au fost deja în centrul unei bătălii juridice de lungă durată.
City a obținut o primă victorie în fața ligii profesioniste din Anglia atunci când un grup de arbitraj a constatat că elemente ale regulilor privind tranzacțiile cu părți legate de cluburi erau „ilegale”.
Premier League a făcut apoi o serie de amendamente, care au fost votate, în noiembrie 2024, de o majoritate a cluburilor, cu 16-4. City a fost susținută de Aston Villa, Nottingham Forest și Newcastle United.
Comisia inițială găsise o problemă cu normele din mai multe motive. Acestea nu supuneau împrumuturile acționarilor, de la părțile care dețin o participație în cluburi, cum ar fi proprietarii, acelorași evaluări corecte de piață ca și tranzacțiile comerciale.
Unele dintre rivalele lui City, mai ales Arsenal și Liverpool, au beneficiat în mod semnificativ de astfel de împrumuturi. Noile norme prevăd că împrumuturile existente ale acționarilor vor fi efectiv lăsate deoparte și nu vor face obiectul unor astfel de evaluări, ceea ce înseamnă că cei implicați scapă de plata unor taxe retrospective de milioane de euro, scrie Daily Mail.
Manchester City consideră că acest lucru înseamnă că noile norme rămân discriminatorii și inechitabile.
Noile norme vor continua să fie în vigoare în timp ce contestația continuă. Nu a fost stabilit încă un termen pentru audiere.
Atât clubul lui Guardiola, cât și Premier League așteaptă clarificări suplimentare de la comisia inițială a tribunalului.
City a depus o plângere în iunie anul trecut, după ce Premier League a respins un nou acord amplu cu compania aeriană Etihad din Abu Dhabi. Fostul a considerat că nu are o valoare de piață corectă.
„Premier League rămâne ferm de părere că modificările adoptate în noiembrie au fost legale, iar regulile APT respectă toate cerințele legii concurenței. Considerăm că noul arbitraj trebuie rezolvat cât mai curând posibil și, în acest scop, am convenit ca același tribunal să fie numit pentru a audia noul caz. Părțile sunt în prezent în corespondență în ceea ce privește instrucțiunile suplimentare”, a declarat Richard Masters, CEO al Premier League.
Acest proces este separat de cazul celor 115 acuzații de încălcare a fair-play-ului financiar, pentru care este așteptat un verdict luna viitoare.
Pep Guardiola, despre cele 115 acuzații: „Într-o lună va exista un verdict”
Anul trecut, Manchester City a fost acuzată de 115 încălcări ale regulamentelor Premier League. Aceste acuzații acoperă o perioadă cuprinsă între 2009 și sezonul 2022/2023, însă clubul a negat de fiecare dată acuzațiile.
În prezent, la conferința de presă premergătoare partidei cu Leyton Orient, de astăzi, din Cupa Angliei, antrenorul echipei de pe Etihad a transmis că formația sa așteaptă să afle un prim verdict în cazul celor 115 capete de acuzare luna viitoare:
„Într-o lună, cred că va exista un verdict şi o sentinţă. După aceea, vom vedea părerea mea despre ceea ce s-a întâmplat până acum”, a spus Guardiola, conform BBC.
În fiecare sezon, din 2009/10 până în 2017/18, City ar fi încălcat regulile care impun cluburilor să furnizeze informații financiare concrete și exacte, pentru a oferi ligii o „imagine corectă, transparentă și fidelă” a veniturilor, inclusiv a celor din sponsorizări, dar și costurile de exploatare.
Premier League susține, de asemenea, că Manchester City a încălcat regulile UEFA privind Fair Play-ul Financiar (FFP) din sezonul 2013/14 până în 2017/18.
Clubul este acuzat că nu a cooperat pe deplin pe parcursul întregii investigații, care a început în 2018, refuzând să furnizeze documentele și informațiile solicitate.
City mai este acuzată și de încălcarea regulilor ligii privind Rentabilitatea și Sustenabilitatea în sezoanele 2015/16, 2016/17 și 2017/18.
În plus, clubul nu ar fi dezvăluit complet contractele legate de salariul și bonusurile antrenorului pe când Mancini era pe banca lui City (2009-2013), precum și salariile pentru jucători între sezoanele 2010/11 și 2015/16.