- Șase echipe din prima ligă sunt conectate masiv la rețeaua de bani publici: U Cluj, UTA, Poli Iași, Oțelul, Hermannstadt, Sepsi, plus cele două nou promovate, Buzău și Slobozia
- Surpriza vine din faptul că Gloria Buzău, echipa orașului de unde e prim-ministrul Marcel Ciolacu, primește aproape 3 milioane de euro
- U Cluj, susținută masiv de Primăria condusă de Emil Boc, va primi 2,5 milioane de euro, în vreme ce UTA e tot mai puțin dependentă de finanțarea autorității locale
Fotbalul românesc continuă să rămână extrem de puternic conectat la rețeaua de bani publici. Chiar la nivelul primului eșalon, singurul declarat profesionist și care e condus de o Ligă Profesionistă.
În momentul de față, în Liga 1, jumătate dintre echipe primesc sume substanțiale din partea autorităților locale.
Cele 8 echipe conectate la bani publici:
- U Cluj
- UTA
- Poli Iași
- Sepsi
- Oțelul
- Hermannstadt
- Gloria Buzău
- Unirea Slobozia
În cazul lui Sepsi, infuzia de stat, în cea mai mare parte, vine din partea Guvernului de la Budapesta. Pe 2023, suma a fost uriașă, peste 4 milioane de euro.
Chiar dacă nivelul e unul imens, pe 2022, cota a fost mult mai mare și a trecut de 6 milioane de euro.
Sepsi e însă un caz special, chiar dacă accesează fonduri și din partea autorității locale din Sf. Gheorghe, oraș în Covasna.
Gloria Buzău și U Cluj primesc 5,5 milioane euro!
În rest, celelalte 7 echipe primesc direct, fie din partea Primăriilor, fie din partea Consiliilor Județene.
Iar aici, duelul celor mai mari sume e între două echipe care reprezintă orașe ale unor politicieni aflați în prim-plan în politica de azi din România: Marcel Ciolacu versus Emil Boc.
Acesta din urmă e primar al Clujului și susține în mod direct Universitatea Cluj. Bugetul aprobat pe 2024 pentru echipă, din partea Primăriei, e de 2,5 milioane de euro, cel mai mare din ultimii ani.
Totuși, Gloria Buzău, care a promovat în vară, dar care provine din orașul în care s-a născut și a trăit Marcel, Ciolacu, actualul prim-ministru al României, președintele PSD și candidat al acestui partid la alegerile prezidențiale din noiembrie, are garantată o sumă și mai mare din partea autorității locale: în jur de 3 milioane de euro!
Bugetul total al Gloriei în acest sezon va trece de 5.000.000 de euro, sumele din bugetul public urmând să fie completate cu cele din drepturile TV (1.000.000 euro), dar și cu sponsorizări din partea Getica 95, firmă patronată de Viorel Tudose, fost finanțator la FC Argeș.
Și Slobozia trece de 1.000.000 de euro
Poli Iași e un alt club care e susținut masiv din banii contribuabililor: va lua și în 2024 în jur de două milioane de euro.
În schimb, UTA devine un club tot mai aproape de a fi privat 100%. Dependența de banii publici e tot mai mică și va atinge în acest an cel mai mic procent, raportat la întreg bugetul: 15%.
Nu doar Gloria Buzău, ci și cealaltă nou-promovată stă bine în acest top. Unirea Slobozia va primi 1,3 milioane de euro de la autoritățile locale, care însă au condiționat finanțarea de atragerea de fonduri din sponsorizări și care să fie în cuantum de circa 20% din banii încasați de la stat.
Sumele din partea autorităților locale pe care se bazează echipele conectate la bani publici
- Sepsi* 4.000.000
- Gloria Buzău 3.000.000
- U Cluj 2.500.000
- Poli Iași 2.000.000
- Unirea Slobozia 1.300.000
- Oțelul 1.100.000
- UTA 900.000
- Hermannstadt 700.000
- * suma e cea aferentă anului 2023, pentru 2024 nu există nici o informare oficială