- Premierul Marcel Ciolacu (56 de ani) a tras un semnal de alarmă asupra implicării primarilor în oferirea de ajutor financiar din bani publici echipelor locale.
Din ce în ce mai mulți primari de comune, sate sau orașe au început să investească în echipe de fotbal pe „modelul Gigi Becali”, iar prim-ministru României, Marcel Ciolacu, nu este de acord cu această practică.
Marcel Ciolacu: „Un primar nu este patron de echipă de fotbal”
Prim-ministrul României a atras atenția asupra primarilor care activează în fotbal pe modelul patronului campioanei.
„Îi deranjez pe anumiți primari... Primarul de nu știu unde și cu echipa lui. Adică s-a transformat într-un fel de Gigi Becali. Au ajuns primari de comune care, dom'le, vorbesc de echipă!
Sunt niște lucruri distincte. Tu gestionezi niște bani publici, Becali își gestionează banii proprii. Sau alt finanțator. Cred că trebuie făcută un pic de lumină”, a declarat Ciolacu pentru gsp.ro.
Politicianul PSD a continuat: „Trebuie să înțelegem că un primar nu este un patron de echipă de fotbal! Un primar este primar.
Rostul primarului e cu totul altul decât să facă transferuri și transferuri și, domne, eu, echipa mea... Nu, tată! Tu ai fost ales pentru altceva! Vrei să-ți faci echipă de fotbal? Investește bani!
Nu vedem unde am ajuns?! Păi, ce, eu am votat primarul ca să fie șef de club și să-și dea el cu părerea, să-l înjure pe Becali, să înjure arbitrul?!
«Nu mi-a plăcut de jucătorul ăsta! L-am cumpărat acum». Tu ești primar. Vezi că tu ai rostul tău! Fișa postului tău e cu totul alta! Asta am construit în 30 de ani. Amatorism, pe niște principii greșite”.
Marcel Ciolacu: „Academiile nu trebuie să le facă statul român”
Prim-ministrul României a afirmat că academiile de fotbal nu ar trebui făcute de statul român, ci de investitori privați:
„Academiile nu trebuie să le facă statul român. Statul român trebuie să vină să investească în performanță și când ai performanță vii solidar și tu, stat, lângă acel privat. Trebuie să schimbăm.
Trebuie să ne rupem de comunism. Noi gândim ca în comunism. Așteptările sunt ca în comunism. Dar nu înțelegem cum funcționează capitalismul în sport. Am făcut ceva? Am improvizat!”, a afirmat Ciolacu.
Echipele din Superligă care primesc bani din partea autoritățile locale, conform documentelor financiare publicate de fiecare club:
- Sepsi - 4.226.000 euro
- Gloria Buzău - 2.233.000 euro
- U Cluj - 2.000.000 euro
- Poli Iași - 1.900.000 euro
- UTA Arad - 1.112.000 euro
- Unirea Slobozia - 1.050.000 euro
- Oțelul - 1.050.000 euro
- Hermannstadt - 662.000 euro
- FC Botoșani - 115.000 euro