- Mircea Lucescu e de un catralion de ori mai dedicat fotbalului decât proștii de la UEFA și de la FIFA. Asta ar merita scris într-un exercițiu al clarității.
La finalul meciului cu Cipru, citat de buletinul de sport al Digi 24, Mircea Lucescu a repetat ceva ce afirmase în septembrie, la Prima Sport: fotbalul nu poate fi exclusiv o afacere noctambulă, cu meciuri derulate de la 22:00 la 24:00. Dacă vom continua să facem asta, îi vom ține pe copii departe de fotbal.
Ce părinte își lasă copiii pe stadion la miezul nopții, când a doua zi au școală? Meciul se termină la 12 noaptea, ajungi acasă la 1, te culci la 2.
În aceste condiții concrete, părinții nu-i lasă pe copii pe stadion. „Iar copii duc pasiunea sportului mai departe”, a spus antrenorul României.
Un ramolit
Imediat au apărut contraargumentele: s-a ramolit Lucescu, el nu știe că banii de publicitate vin seara? Atunci sunt orele de vârf ale televiziunilor. Publicitatea este atrasă de orele înaintate, habar n-are selecționerul.
Tocmai că Lucescu știe cum se dezvoltă fotbalul mare. El a avut mai multe meciuri în prime-time decât oricare dintre antrenorii noștri. Dar Lucescu înțelege și riscul de a construi un fotbal doar pentru acum, doar pentru bani.
A dat exemplul Angliei, „unde nu întâmplător se joacă meciuri după-amiază sau chiar la prânz”.
Ca să ajungă sportul nocturnelor cu audiență televizată, fotbalul trece prin sita miilor de meciuri de dimineață.
Dacă treci pe lângă bazele terenurilor gazonate ale Olandei, Franței, Poloniei, României sau chiar ale Americii, vezi pâlcuri cromatice de copii care se antrenează și joacă, încă din zori.
Iar în diminețile de week-end, pur și simplu se umplu colinele, băncile și marginile terenurilor cu spectatori de toate soiurile. Bunicii și tații sunt antrenori mai aprigi decât orice selecționer.
Locul unde nu vor ajunge niciodată
Pe această piramidă de iubire disproporționată, cu milioane de pici care încearcă și doar câțiva care ajung Cristiano Ronaldo sau Bîrligea, se construiește viitorul fotbalului. Și cei care nu ajung în nocturnă, care fac fotbal pentru sport, nu pentru marea performanță, învață enorm din tot acest proces.
În ultmii ani, există un motiv pentru care televiziunile împing toți organizatorii să programeze competițiile în prime-time.
FIFA, UEFA, FRF și Liga Profesionistă sunt aproape obligate să joace noaptea, pentru că noaptea oamenii stau acasă, în fața televizorului. Dar tocmai asta spune Mircea Lucescu: e fatal, pe termen lung, să transformăm fotbalul într-un fenomen de fotoliu.
Normal că declarațiile lui nu sunt auzite de oficialitățile sportive. Se tace și la Zürich, și la Nyon și la București.
Cei care conduc fotbalul sunt puternici și au văzut totul, încă de la vârste fragede. Vorba unui scriitor exasperat, către generațiile sigure pe ele: „Voi puteți merge astăzi oriunde pe planetă. Și ați fost peste tot. Dar există un loc unde nu veți ajunge niciodată: trecutul. Eu am fost acolo și, credeți-mă, e complet diferit de ceea ce vă imaginați”.
Trecutul a făcut fotbalul ce este astăzi. Să rupi sistematic legătura fizică între cei mai tineri suporteri și stadion e o prostie, asta tot zice Mircea Lucescu. Desigur, dacă ar mai fi voie să le spui proștilor că sunt proști.