- Superliga trebuie să mai aștepte câțiva ani pentru implementarea tehnologiilor de Goal-line și de ofsaid semiautomat.
- Însă, începând cu faza play-off-ului, partidele se vor putea vedea la calitate 4K.
Liga Profesionistă de Fotbal și deținătorul drepturilor TV din Superligă, eAD, au semnat, joi, la hotelul Marriott din București, un parteneriat cu Salt Bank, primul neobank românesc, parte a grupului Banca Transilvania.
La eveniment au fost prezenți Orlando Nicoară (director eAD), Gabriela Nistor (CEO Salt Bank), Viorel Ruse (marketing și communication Salt Bank) și secretarul general al LPF Justin Ștefan.
Suntem mândri şi onoraţi că am devenit banca oficială pentru Superliga. Sportul te face să ştii să gestionezi succesul, te învaţă să mai rezişti un pic, să fii modest, să pierzi cu demnitate. Nu se putea să lipsim din zona sportului Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Tehnologia de linia porții, doar un vis
La conferință, reprezentații eAD și LPF au fost întrebați și despre subiecte la zi din fotbalul românesc. De exemplu, dacă sunt plănuite, în perioada următoare, investiții majore în îmbunătățirea tehnologiei VAR sau dacă vom avea în Superligă și tehnologia Goal-line (pentru a valida automat când mingea depășește linia porții) sau cea a ofsaidului semiautomat.
„Tehnologia de linia porții este costisitoare și trebuie văzut dacă este nevoie astăzi de ea. Să ne uităm la faze. Să vedem câte rezultate au fost compromise din cauza lipsei acestei tehnologii.
Menirea VAR a fost una de a reduce numărul greșelilor de arbitraj, nicidecum de a le elimina. Asta e o poveste utopică, total nerealistă.
Și cred că misiunea aceasta, de diminuare, s-a realizat. Numărul greșelilor a scăzut, numărul nemulțumirilor a scăzut. Obiectivul, în acest moment, cu ajutorul partenerilor noștri, pe zona de VAR, este atins”, a declarat secretarul general al LPF, Justin Ștefan.
Orlando Nicoară: „Nu cred că e realist să vorbim de alte tehnologii costisitoare”
De asemenea, Orlando Nicoară a confirmat și el că ideea aducerii tehnologiei pentru goal-line și ofsaid semiautomat în Superligă nu este prioritară.
„Noi suntem aici să susținem competiția. Vă reamintesc că toată investiția VAR a fost suportată de noi, de către eAD. Nu de cluburi. În această vară am făcut upgrade de software și am mai plătit câteva sute de mii de euro. Probabil că vom mai aduce o mașină VAR în perioada următoare.
Nu cred că este realist astăzi să vorbim de alte tehnologii care sunt foarte costisitoare. Ne-am uitat la o tehnologie pe care încearcă să o implementeze Premier League, doar cu telefoane iPhone împrăștiate în jurul terenului. Vedem cum funcționează și, în funcție de ce se va întâmpla acolo, vom lua decizii.
Dar realist să zicem că vom avea ultimele tehnologii în următorii ani ... Cred că Goal-line este implementat în foarte, foarte puține campionate în momentul de față”, a explicat Orlando Nicoară.
Superliga se va vedea în 4K
Directorul eAD a anunțat că meciurile din play-off-ul Ligii 1 vor fi transmise în 4K, o calitate superioară celei actuale. Pentru televizoarele care suportă tehnologia aceasta, evident.
„Vom începe să transmitem meciurile din Superligă în 4K, cel mai probabil din play-off. Este un salt extraordinar din punct de vedere tehnologic.
Nu sunt foarte multe competiții la nivel european care transmit meciuri în 4K și din punctul ăsta de vedere, pentru noi, consider că va fi o reușită. Atât pentru competiție, cât și pentru iubitorii de fotbal care vor urmări meciuri în 4K”, a declarat Orlando Nicoară.
În ce constă tehnologia 4K
Pe scurt, termenul 4K sau UHD este folosit cu referire la rezoluția ecranului televizoarelor și semnifică numărul aproximativ de pixeli pe orizontală. În pixeli, 4K ar însemna 4096 x 2160 pixeli, în timp ce UHD ar fi 3840 x 2160 pixeli.
Un televizor cu rezoluție 4K are de 4 ori mai mulți pixeli (8 milioane) decât un televizor Full HD (2 milioane).
Diferența între calitatea imaginii Full HD și a celei Ultra HD este mare. Cea din urmă este mult mai clară, mai aproape de realitate, atât la culori cât și la micile detalii ale elementelor din imagine.