- Dorinel Munteanu a acuzat că principalul motiv privind colapsul în care se găsește Oțelul e cauzat de faptul că sponsorul nu a onorat contractul.
- Partenerul principal al echipei e Liberty Steel, combinatul siderurgic, care traversează cea mai complicată perioadă: pierderi cumulate, în ultimii doi ani de peste 600 de milioane de euro.
- Datoria combinatului a trecut de 600 de milioane de euro și e aproape să atingă pragul pe care l-a înregistrat în 2000, cînd era cea mai mare gaură neagră la bugetul de stat al României.
Oțelul Galați e într-o situație limită. E aproape de colaps, după ce restanțele salariale vor ajunge în curând la 3 luni, iar echipa nu are bani nici măcar să-și achite cantonamentul de la Vatra Dornei, care costă câteva mii de euro.
Dorinel Munteanu a indicat și care e principalul motiv pentru care s-a ajuns aici: faptul că principalul sponsor al clubului, Liberty Steel, combinatul din oraș, nu și-a respectat contractul pe care l-a încheiat cu Oțelul.
De altfel, antrenorul și-a anunțat astăzi demisia de la echipă.
Cât a primit Oțelul din sponsorizări în 2023
Pe parcursul anului 2023, Oțelul a avut încasări din sponsorizări și publicitate de puțin peste 1,3 milioane de euro, cea mai mare parte din bani provenind chiar de la Liberty.
În acest sezon însă, combinatul, conform celor de la echipă, nu a virat ceea ce prevedea înțelegerea, astfel că echipa a ajuns să nu mai poată acoperi nici măcar salariile jucătorilor.
Cum e posibil ca o societate-gigant, cum este cea care administrează combinatul siderurgic din Galați, să ajungă în postura de a nu achita un contract care se învârte în jurul sumei de un milion de euro, care reprezintă sub 1% din cifra de afaceri a combinatului?
Combinatul în 2023: pierdere 450 de milioane euro, datorie de peste 600 de milioane
Cifrele financiare oficiale, din rapoartele depuse la Ministerul Finanțelor, arată însă că Liberty Steel Galați a ajuns în ultimii 2 ani într-o adevărată gaură neagră.
Dacă, în 2021, combinatul raporta un profit net de 280 de milioane de euro, în 2022 și 2023, ultimii ani pentru care există date, developează un dezastru absolut.
Combinatul a avut piederi cumulate în precedenții doi ani care au trecut de 600 de milioane de euro: 167 milioane euro în 2022, 454 milioane euro în 2023.
În plus, la finalul anului trecut, datoria trecea de 600 de milioane de euro! Fostul Sidex avea creanțe, adică bani de încasat, în valoare de sub 50 de milioane de euro!
Bugetul Oțelului: combinatul și Primăria înseamnă 70%
Liberty Steel Galați nu e singura sursă de venit pe care Oțelul o are. Conform bilanțului pe anul 2023, echipa a primit bani mulți și de la bugetul local, mai precis 1.000.000 de euro.
Totuși, sponsorizările au constituit principalul capitol privind banii încasați de Oțelul.
Ponderea surselor de venit la bugetul de aproape 4 milioane de euro al Oțelului
SURSA | PONDERE (%) |
Liberty + alți sponsori | 34,5% |
Autoritatea locală | 25,5% |
Drepturi TV | 23% |
Bilete la meciuri | 10,5% |
Venituri comerciale, exploatare | 6.5% |
S-a întors la cifrele dezastruoase de acum 25 de ani
Combinatul Siderurgic Galați a fost construit în 1965 și avea o capacitate de producție de 10 milioane de tone de oțel pe an, ceea ce însemna peste 70% din producția națională de laminate.
În prima jumătate a anilor '90, realiza 5% din PIB-ul României, dar economiștii susțineau că, de fapt, influența chiar în jur de 15% din PIB.
A fost privatizat în anul 2000, pentru doar 70 de milioane de dolari, cumpărător fiind Mittal Steel. La acel moment, conform bursa.ro, combinatul avea 27.000 de angajați, astăzi are doar 4.800.
În 1972, lucrau acolo în jur de 50.000 de persoane.
La finalul anilor '90 avea o pierdere de 1 milion de dolari pe zi, fiind cea mai mare gaură neagră la bugetul de stat, iar datoria era de peste 800 de milioane de dolari, ceea ce ar fi însemnat practic falimentul dacă nu ar fi fost vândut.
În 2019, Liberty Group, deținută de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta, a cumpărat combinatul, suma vehiculată fiind de circa 750 de milioane de euro.