[P] Ce trebuie să știi despre turneul de la Roland Garros

[P] Ce trebuie să știi despre turneul de la Roland Garros

​Roland Garros este unul dintre cele 4 turnee de tenis de Grand Slam care se dispută în fiecare an, celelalte fiind US Open, Wimbledon și Australian Open. Este singurul turneu de tenis de mare șlem care se desfășoară pe zgură și în cadrul căruia meciurile au loc pe terenuri exterioare.

Roland GarrosFoto: rolandgarros.com

În cadrul acestui articol îți voi prezenta câteva informații interesante despre turneul de la Roland Garros, începând cu istoria acestuia și ajungând până la recorduri stabilite în cadrul lui.

Istoria Roland Garros

Turneul de tenis de la Roland Garros este cel mai prestigios turneu pe zgură care se desfășoară într-un sezon competițional. El este găzduit de capitala Franței, Paris, și are loc în fiecare an între jumătatea lunii mari și jumătatea lunii iunie.

Roland Garros a debutat în anul 1891 și până în prezent a crescut enorm în popularitate. Este de multă vreme o competiție urmărită cu interes în intreaga lume. Pe acest turneu se poate paria acum chiar și pe internet, în cadrul agențiilor licențiate, care îți pot oferi chiar și bonus fără depunere când te înregistrezi.

Foarte interesant de știut este că nu dintotdeauna meciurile de la Roland Garros s-au disputat pe zgură. De exemplu, între anii 1891 și 1927, partidele au avut loc pe iarbă, iar abia un an mai târziu organizatorii au ales suprafața roșie.

Caracteristici ale suprafeței de joc

Suprafața de joc de la Roland Garros, adică zgura este una destul de complexă. Praful de cărămidă roșie este primul strat și cel vizibil ochiului, însă sub acesta se află mai multe straturi suprapuse de calcar alb zdrobit, rezidu de cărbune, pietriș zdrobit și apoi pierte mari cu drenaj încorporat.

Terenul de joc necesită adaptare specială, pentru că încetinește mingea și îi produce un salt ceva mai amplu în comparație cu iarba sau cu hard-ul exterior.

Prin urmare, jucătorii care mizează foarte mult pe serviciu sunt mai dezavantajați la această competiție, iar cei care preferă raliurile lungi și care stau bine în defensivă au ceva mai multe șanse.

Acesta este și motivul pentru care Rafael Nadal, considerat cel mai bun tenismen defensiv din istorie, a câștigat atâtea titluri aici.

De exemplu, unul dintre cei mai mari serveri din istorie, Pete Sampras, nu a reușit niciodată în carieră să câștige Roland Garros.

Numărul de participanți și sistemul de joc

La fiecare ediție a Roland Garros iau parte un număr de 128 de jucători, atât pe tabloul masculin de competiție, cât și în proba feminină.

Jucătorii au acces pe tabloul principal datorită poziționării în clasament și a punctelor strânse, dar sunt și participanți care iau startul urmare a unor Wildcarduri primite (jucători care nu au reușit să se califice, dar care sunt totuși invitați pe tabloul principal de competiție).

Prin urmare, pentru a câștiga titlul, un tenismen este nevoit să câștige 7 partide la rând.

Nu este deloc un lucru ușor, pentru că pe tabloul masculin partidele se desfășoară după sistemul cel mai bun din 5 seturi (primul la 3 seturi). Adesea, jucătorii sunt nevoiți să dispute partide lungi și extenuante și au nevoie de o bună capacitate de recuperare fizică pentru următorul tur.

Pe tabloul feminin lucrurile sunt ceva mai simple, în sensul că partidele se dispută după sistemul cea mai bună din 3 seturi (prima la 2 seturi). Meciurile sunt așadar mai puțin extenuante, iar jucătoarele pot avea parte de o recuperare fizică mai bună între meciuri.

Punctele acordate și premiile în bani

Sistemul de premiere cu bani a fost mai mereu un punct care a generat multe controverse în tenisul mondial, pentru că bărbații primeau fonduri de premiere mai consistente decât jucătoarele.

Începând cu ediția din 2007, organizatorii au anunțat o veste mult așteptată, anume că și bărbații și femeile vor fi recompensați exact la fel.

Dacă din punct de vedere financiar lucrurile s-au echilibrat, există totuși discrepanțe la repartizarea punctelor în clasamentul mondial între tabloul masculin și cel feminin.

Premiul în bani pentru câștigători a fost la ediția 2023 a Roland Garros de 2,3 milioane de euro, finaliștii au luat câte 1,15 milioane de euro, semifinaliștii 630.000 de euro, în timp ce sfert-finaliștii au încasat un cec în valoare de 400.000 de euro fiecare.

Punctele acordate sunt 2.000 pentru câștigător. Bărbații iau 1.200 de puncte ATP pentru accederea în finală, iar fetele 1.300, în timp ce pentru semifinale băieții primesc 720 de puncte, iar fetele 780.

Trofeul Roland Garros

Trofeul de la Roland Garros este făcut din argint pur, cu detalii de finețe pe margini. Fiecare câștigător are numele inscripționat pe postamentul trofeului.

Trofeul original rămâne la organizator, iar câștigătorii pleacă acasă doar cu o replică fidelă.

Recorduri la Roland Garros

  • Cele mai multe trofee la Roland Garros in Open Era le deține Rafael Nadal, cu 14 titluri.
  • Înainte de Open Era, cele mai multe reușite (4) le deține Henri Cochet.
  • La proba de feminin, cele mai multe trofee ridicate la simplu în Era Open le are Chris Evert, cu 7 reușite. Înainte de Open Era, cele mai multe titluri câștigate la Roland Garros le deține Suzanne Lenglen, cu 6 reușite.
  • Pe tabloul feminin, în Open Era, cele mai multe titluri consecutive sunt împărțite între Monica Seleș și Justine Henin, fiecare cu 3 titluri consecutive.
  • Pânâ la ediția 2023, cel mai în vârstă tenismen care a câștigat titlul la Roland Garros este Novak Djokovic, la 36 de ani și 20 de zile, el trecând în actul final de mai tânărul Casper Ruud.
  • La fete, cea mai în vârstă campioană la Roland Garros este Zsuzsa Kormoczy, care a câștigat titlul în 1958, pe când avea vârsta de la 33 de ani și 10 luni.

Roland Garros rămâne în continuare o competiție internațională de tenis de cel mai înalt nivel, care cu siguranță mai are multe pagini de scris în istoria sportului alb.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

Ratează „dubla” cu Lyon!  Verdict dur: FCSB a aflat cât va lipsi  Daniel Bîrligea  + situația lui Florin Tănase
Superliga
22.02
Ratează „dubla” cu Lyon! Verdict dur: FCSB a aflat cât va lipsi Daniel Bîrligea + situația lui Florin Tănase
Citește mai mult
Ratează „dubla” cu Lyon!  Verdict dur: FCSB a aflat cât va lipsi  Daniel Bîrligea + situația lui Florin Tănase
Safira, gol de senzație  VIDEO . Brazilianul Craiovei,  execuție spectaculoasă  la prima reușită în Liga 1
Superliga
22.02
Safira, gol de senzațieVIDEO. Brazilianul Craiovei, execuție spectaculoasă la prima reușită în Liga 1
Citește mai mult
Safira, gol de senzație VIDEO . Brazilianul Craiovei, execuție spectaculoasă la prima reușită în Liga 1
„Nu e doar un meci!”  Zeljko Kopic , laude pentru FCSB înainte de Derby de România: „Are spirit, caracter, calitate”
Superliga
22.02
„Nu e doar un meci!”Zeljko Kopic, laude pentru FCSB înainte de Derby de România: „Are spirit, caracter, calitate”
Citește mai mult
„Nu e doar un meci!” Zeljko Kopic , laude pentru FCSB înainte de Derby de România: „Are spirit, caracter, calitate”
Au refuzat blatul CSM București, fără milă! „Tigroaicele” și-au respectat blazonul și au eliminat-o pe Bistrița din Liga Campionilor
Handbal
22.02
Au refuzat blatul CSM București, fără milă! „Tigroaicele” și-au respectat blazonul și au eliminat-o pe Bistrița din Liga Campionilor
Citește mai mult
Au refuzat blatul CSM București, fără milă! „Tigroaicele” și-au respectat blazonul și au eliminat-o pe Bistrița din Liga Campionilor
Chivu, debut perfect Parma,  victorie după 7 etape ! Man, assist spectaculos
Campionate
22.02
Chivu, debut perfectParma, victorie după 7 etape! Man, assist spectaculos
Citește mai mult
Chivu, debut perfect Parma, victorie după 7 etape ! Man, assist spectaculos
„Dinamo a arătat că joacă bine”  Elias Charalambous, încrezător înainte de  marele derby  + Ce spune despre Lyon și laudele primite de la rivali
Superliga
22.02
„Dinamo a arătat că joacă bine” Elias Charalambous, încrezător înainte de marele derby + Ce spune despre Lyon și laudele primite de la rivali
Citește mai mult
„Dinamo a arătat că joacă bine” Elias Charalambous, încrezător înainte de marele derby + Ce spune despre Lyon și laudele primite de la rivali
Tot mai mult rasism în Bundesliga  În Germania, ascensiunea dreptei politice se vede pe stadioanele de fotbal
Campionate
22.02
Tot mai mult rasism în Bundesliga În Germania, ascensiunea dreptei politice se vede pe stadioanele de fotbal
Citește mai mult
Tot mai mult rasism în Bundesliga  În Germania, ascensiunea dreptei politice se vede pe stadioanele de fotbal
Istvan Kovacs, la FCSB - Dinamo Arbitrul din Carei, la al 4-lea meci important în acest sezon din Superliga
Superliga
22.02
Istvan Kovacs, la FCSB - Dinamo Arbitrul din Carei, la al 4-lea meci important în acest sezon din Superliga
Citește mai mult
Istvan Kovacs, la FCSB - Dinamo Arbitrul din Carei, la al 4-lea meci important în acest sezon din Superliga