- PAOK Salonic - FCSB 1-2. Campioana României este favorită la calificarea în optimile de finale ale Europa League.
- Mai presus de lupta din teren, a existat una la nivelul tribunelor: a grecilor cu clasa politică din țară.
Pe toată durata partidei, pe transmisia TV s-au putut observa trei bannere uriașe, afișate la baza tribunei a doua, cu mesaje clare: către politicienii ce conduc Grecia, în memoria victimelor de la Tempi.
Pe cele trei pânze albe erau înscrise mesajele:
- „57 murdered souls were seeking for oxigen (n.r. - 57 de suflete rămase fără suflare)”
- „Tempi 28.02.23” (n.r - locul și data producerii tragediei)
- „300 murderers have to pay, no more lies, no delay (n.r. - 300 de criminali trebuie să plătească, fără minciuni, fără amânări)”
Tragedia de la Tempi și revoltele ulterioare
Pe 28 februarie 2023, aproape de localitatea Tempi, la 130 de kilometri de Salonic, a avut loc un grav accident feroviar, în care 57 de persoane și-au pierdut viața, iar 80 au fost rănite.
Multe dintre victime erau tineri, studenți care făceau naveta între două mari orașe ale Greciei.
Atunci, trenul de pasageri care se îndrepta de la Atena spre Salonic s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă venit din sens opus.
La scurt timp, guvernul grec a decretat trei zile de doliu național și a declanșat o anchetă, spunând că la mijloc ar fi fost o eroare umană combinată cu mai multe deficiențe tehnice, din pricina sistemului feroviar învechit.
Pe 1 martie 2023, protestele au izbucnit la Atena și Salonic, acolo unde demonstranții au intrat în conflict cu forțele de ordine.
Aproximativ 2,5 milioane de oameni au ieșit pe străzi în acele zile, cerând o schimbare majoră în Grecia.
Au urmat proteste ale sindicatelor feroviare și ale elevilor, solidari cu ceea ce se întâmpla în marile orașe ale țării.
Lunile care au urmat au fost unele extrem de tensionate la nivelul socio-politic.
VIDEO Imagini de la protestele din acest an
Cu ceva mai mult de 2 săptămâni înaintea meciului cu FCSB, mii de greci au mărșăluit pe străzile din Salonic.
„Solvenți chimici depozitați ilegal în tren”
Pe 17 ianuarie 2025, „Asociația familiilor victimelor dezastrului Tempi” a transmis anchetatorului din Larissa concluzia consilierului tehnic angajat de ei, Vassilis Kokotsakis.
Constatările acestuia au arătat că locul accidentului a fost modificat, în afară de pregătirile necesare operațiunii de salvare, o suprafață de aproximativ 2 hectare a fost acoperită intenționat cu pietriș și beton, ceea ce a limitat masiv posibilitatea colectării materialelor (organice și anorganice) din sol care ar putea face lumină asupra cauzelor exacte ale exploziei fatale.
Raportul final al expertului evidențiază cauza exploziei ca fiind „solvenți chimici depozitați ilegal în tren”. Pentru a-și susține teoria, acesta a arătat că mai multe victime nu au murit din cauza coliziunii, ci au fost arse de vii sau sufocate, din cauza lipsei oxigenului.
Există și înregistrări audio în acest sens, care contrazic ipotezele guvernamentale și care au determinat publicul să acuze guvernul Mitsotakis de mușamalizare.
Dezvăluirea înregistrărilor a produs proteste în masă pe teritoriul Greciei, dar și în mari orașe europene precum Amsterdam, Berlin și Londra.
Investigația este încă în desfășurare și nimeni nu a fost pus sub acuzare.