- Debutul campioanei României FCSB în Champions League s-a suprapus în totalitate peste semifinala Euro, Spania - Franța 2-1
- UEFA tratează cu dispreț țările pe care nu le consideră importante, iar programarea de marți arată că România, deși a făcut impresie bună în Germania, e văzută ca fiind în lumea a treia fotbalistică
Câte lucruri interesante îți poate oferi o seară de marți, chiar dacă Euro a programat o singură partidă! Spania - Franța 2-1, o minunăție de meci, și ibericii se întorc într-o finală după 12 ani de pauză.
CE E REVOLTĂTOR
- Că UEFA n-are nici un respect pentru țările care nu contează
Fix la aceeași oră cu Spania - Franța 2-1 s-a disputat Virtus - FCSB 1-7, în primul tur din Champions League. Ambele competiții, organizate de UEFA. Cum să programezi meciuri și ieri, dar și azi, care să se suprapună, total sau parțial, cu semifinalele Euro?
Asta arată un singur lucru: dispreț. Lipsă de respect față de anumite țări. Care, da, sunt mici, dar și ele fac parte din acest sport. Ce ar fi împiedicat-o pe UEFA să oblige toate echipele gazdă din primul tur preliminar să înceapă jocurile cel mai târziu la ora 20:00? Absolut nimic.
De ce n-a făcut-o? Simplu: pentru că nu dă doi bani pe țările și echipele programate ieri și azi în preliminariile UCL.
E vorba despre:
- România
- Feroe
- Luxemburg
- Bulgaria
- Georgia
- Belarus
- Armenia
- Bosnia
- Albania
- Țara Galilor
- Muntenegru
- Andorra
- Kosovo
- Islanda
- Irlanda
- San Marino
CE E DE ÎNȚELES. ȘI DE ASUMAT
- Că România e în lumea a treia!
Este viziunea UEFA despre noi și despre toate celelalte țări enumerate mai sus. Când n-ai respect pentru cineva, când nu te interesează dacă suporterii unor echipe sunt puși să aleagă între a-și vedea echipa favorită sau o semifinală de Euro, atunci e clar că nu contăm pentru UEFA. Deloc!
Da, am fost la Euro. Da, ne-am calificat în optimi. Da, am fost pe podiumul numărului de fani prezenți în tribune. Toate astea nu ne scot deocamdată din coșul de gunoi al UEFA.
E o realitate dură, dar pe care forul de la Nyon ne-o servește și dacă vrem, și dacă nu vrem.
Când UEFA vrea să-și protejeze interesele, competițiile, echipele și țările pe care le apreciază, are pârghii la care apelează.
De exemplu, campionatele din Europa n-au voie să programeze meciuri în zilele în care se dispută cupele europene, la ore care să se suprapună cu cele din UCL, Europa League sau Conference.
Cine o face își asumă că e tăiat de la anumite finanțări prin programele derulate de UEFA cu toate federațilie.
Acum însă, UEFA întoarce spatele unora care sunt văzuți drept cantitate neglijabilă. Îmi pare rău, dar chiar suntem în lumea a treia, iar seara de marți a confirmat. Din plin!
CE E DE FĂCUT
- Să ieșim singuri din coșul de gunoi
UEFA se va comporta la fel. Avem o singură variantă: să reușim să ne ridicăm singuri din lumea a treia. Și să urcăm. Cum? Prin rezultate. Doar așa vom fi respectați din nou.
În momentul de față suntem pe locul 28 în clasamentul coeficienților în cupele europene. Acesta e și motivul pentru care am intrat în joc atât de devreme.
Și acum 3 ani, în 2021, când s-a disputat Euro, campioana României a debutat în UCL în turul 1 și a disputat primul meci pe 6 iulie, în ziua în care Euro a avut semifinala Spania - Italia. Atunci însă, CFR - Borac Banja Luka s-a jucat de la 20:00, iar semifinale Euro a început la 22:00.
În schimb, în 2016, când a fost alt turneu final de Euro, România a început Champions League abia din turul 3: atât cu campioana Astra, cât și cu vicecampioana FCSB.
Eram însă foarte bine în topul coeficienților, între primele 15 țări, inclusiv peste Croația, Austria, Danemarca, Scoția, Serbia. Israel era atunci 5 locuri sub noi. Acum, e deasupra noastră 17 poziții și e prima țară sub linia Top 10!
CE E RUȘINOS
- Fanii nemți au picat examenul de civilizație
Cucurella a fost huiduit non-stop la semifinale cu Franța, de fiecare dată când era în posesie. Contestările au venit din partea spectatorilor nemți, deranjați că Germania n-a primit un penalty la duelul cu Spania, din sferturi, la hențul comis de Cucurella și nesancționat de arbitrul Taylor.
Acesta e motiv să huidui cu atâta patimă un fotbalist? Ce vină are Cucurella că balonul șutat de Musiala i s-a oprit în mână? Mai mult, care e vina spaniolului că Taylor n-a dictat penalty?
Moda de a fluiera un fotbalist de fiecare dată când atinge balonul aparține campionatului Angliei și erau amendați în acest mod fotbaliștii care fie simulau o accidentare, fie făceau gesturi obscene sau provocatoare, fie comiteau faulturi murdare prin care își scoteau din joc vreun adversar.
În Spania - Germania, și în opinia mea se impunea 11 metri. Dar, pe bune, ce trebuia să facă ibericul, să-i ia fluierul arbitrului și să dea el penalty?
Nemții, atât de lăudați pentru civilizația lor, au picat grav acest examen de bun-simț chiar la ei acasă. Lipsa lor de respect și de măsură față de un fotbalist care nu era vinovat nici măcar 0,01% pentru eliminarea Germaniei au fost aproape șocante.