Cristian Geambașu  Mexico  mi amor
Cristian Geambașu FOTO GOLAZO.ro

Cristian Geambașu Mexico mi amor

  • Avem o grupă preliminară accesibilă cu Austria, Bosnia, Cipru și San Marino. O grupă în care rolul selecționerului poate fi esențial

Ideea de continuitate ilustrată în toată splendoarea ei la tragerea la sorți de la Zurich pentru grupele preliminare ale Cupei Mondiale din 2026. Continuitatea materializată prin norocul proverbial al familiei Iordănescu transferat miraculos către familia Lucescu. Sau cel puțin către patriarhul ei, Mircea.

Uluitor, pentru că pe Mircea Lucescu nu l-a dat norocul afară din casă de-a lungul carierei. Vezi apogeul ghinionului cu Irlanda de Nord la București, în octombrie 1985. Acel blestemat 0-1, rezultat care ne bara drumul spre Mondialul mexican din 1986, pentru că, profitând, englezii și frățiorii lor de la Belfast urmau să o pună de un blat egal, amical.

Căpitan la 25 de ani

Ar fi fost al doilea turneu final în Mexic pentru România după cel din 1970, în faimoasa grupă de la Guadalajara, cu Anglia (campioana mondială en titre la ora respectivă), Brazilia (deja dublă campioană mondială și echipa care urma să câștige titlul acelei ediții) și Cehoslovacia, dublă vicecampioană mondială.

În Mexico ‘70, la doar 25 de ani, Mircea Lucescu era căpitanul jucător (ca să folosim expresia din tenis) al unei echipe care includea nume de legendă - Dumitrache, Dinu, Radu Nunweiller, Sandu Neagu, Liță Dumitru, Lajos Sătmăreanu, Culae Lupescu.

La Mondialul din 86, triumful lui Maradona, Lucescu ar fi fost antrenorul unei echipe cu Rednic, Boloni, Ungureanu, Iovan și Hagi căpitan la numai 20 de ani. Atunci s-au opus numitul Quinn și ghinionul. România avusese nu mai puțin de 35 de ocazii de gol! 35!

Miza sentimental-educativă

Mircea Lucescu se află acum în fața unui deja-vu provocator. Dintr-o grupă cu Austria, Bosnia, Cipru și San Marino, România se poate califica la un alt Mondial mexican, dar care va fi și american, și canadian. De la turneu cu 16 echipe în 1970 la ceva umflat, cu 48 în 2026. De la o singură țară organizatoare, la 3. E mai bine? E mult mai mare, asta sigur. E globalizant.

Există și o miză sentimental-educativă aici pentru acel Lucescu, care odinioară își ducea fotbaliștii prin muzee? Să le povestești lui Stanciu, Man, Răzvan Marin și compania despre piramidele de la Teotihuacan și Chichen Itza și despre șarpele înaripat Quetzalcoatl, fără să fii privit cu precauție? Dar mai procedează la fel Mircea Lucescu cu fotbaliștii cu care lucrează și azi, când fața lumii se schimbă în ritm de TikTok?

„Tricolorii” vor să bifeze încă un turneul final FOTO imago „Tricolorii” vor să bifeze încă un turneul final FOTO imago
„Tricolorii” vor să bifeze încă un turneul final FOTO imago

Grupă ușoară. Și capcană?

În cazul în care România se va califica din această grupă pe care singuri n-am fi putut-o alege mai bine (hai să fim sinceri, pentru numele Zeului Fotbalului!), Mircea Lucescu va fi, la 81 de ani, cel mai în vârstă selecționer calificat la o Cupă Mondială. Și cel mai în vârstă selecționer din lume aflat în activitate.

Nu e un secret, elixirul care îi hrănește este pasiunea pentru fotbal convertită într-o capacitate de muncă aș zice nefirească. Dar pentru ca aceste lucruri să se întâmple, adică să ne calificăm fără a apela la plasa de siguranță a meciurilor de baraj, este nevoie să trecem de o grupă care nu este doar accesibilă, ci și capcană într-o oarecare măsură.

Austria și Bosnia s-au bucurat la rându-le că au căzut cu România, acesta este reversul medaliei. Presa austriacă jubilează, numindu-ne totuși „cel mai periculos adversar din grupă”. Danke „șanke”!

Așteptarea

Am evitat titanii Germania, Anglia, Spania, Franța, dar cu austriecii și cu bosniacii va fi care pe care. Corifeii erau peste puterile noastre, dar cei pe care ni i-au ales sorții solicită să ne facem temeinic temele.

Priceperea, meticulozitatea și experiența lui Lucescu se pliază pe astfel de adversari. E clar că va insista în continuare să dezvolte jocul de posesie, punând în valoare tehnica individuală a unor jucători ca Man, Ianis Hagi sau Stanciu mai mult decât se întâmpla în epoca Edi Iordănescu.

Va apela la nume noi sau va insista să continue cu cei deja testați? Sau și, și? Sunt oameni care bat cu putere în ușa de la intrare, ca Bîrligea sau Șut. Selecționerul are auzul intact, așa că să așteptăm. Uneori, cum e cazul acum, așteptarea poate fi și plăcută.

Simona Halep - retragerea noastrăCătălin Tolontan: „Odată cu ea, aici s-a terminat prezența noastră în vârful tenisului”
Opinii
04.02
Simona Halep - retragerea noastrăCătălin Tolontan: „Odată cu ea, aici s-a terminat prezența noastră în vârful tenisului
Citește mai mult
Simona Halep - retragerea noastrăCătălin Tolontan: „Odată cu ea, aici s-a terminat prezența noastră în vârful tenisului”
Penalty sau nu?  VIDEO:  Ce s-a întâmplat în faza controversată care a „dinamitat”  Dinamo - Oțelul
Superliga
04.02
Penalty sau nu?VIDEO: Ce s-a întâmplat în faza controversată care a „dinamitat” Dinamo - Oțelul
Citește mai mult
Penalty sau nu? VIDEO: Ce s-a întâmplat în faza controversată care a „dinamitat” Dinamo - Oțelul
Simona Halep s-a retras Dubla campioană de Grand Slam anunță că-și încheie cariera: „ Corpul meu nu mai duce.  Am venit să-mi iau la revedere”
Tenis
04.02
Simona Halep s-a retrasDubla campioană de Grand Slam anunță că-și încheie cariera: „Corpul meu nu mai duce. Am venit să-mi iau la revedere”
Citește mai mult
Simona Halep s-a retras Dubla campioană de Grand Slam anunță că-și încheie cariera: „ Corpul meu nu mai duce. Am venit să-mi iau la revedere”
Șumudică-show Antrenorul Rapidului, după victoria cu Unirea: „La limita infarctului.  Noroc că stau bine cu pipota ” + despre noua geacă: „Am auzit că depășesc un Logan”
Superliga
04.02
Șumudică-showAntrenorul Rapidului, după victoria cu Unirea: „La limita infarctului. Noroc că stau bine cu pipota” + despre noua geacă: „Am auzit că depășesc un Logan”
Citește mai mult
Șumudică-show Antrenorul Rapidului, după victoria cu Unirea: „La limita infarctului. Noroc că stau bine cu pipota ” + despre noua geacă: „Am auzit că depășesc un Logan”
Genunchiul Simonei Fostul antrenor al lui Halep dezvăluie  motivul retragerii româncei  din tenis: „Toate au dus la asta”
Tenis
04.02
Genunchiul SimoneiFostul antrenor al lui Halep dezvăluie motivul retragerii româncei din tenis: „Toate au dus la asta”
Citește mai mult
Genunchiul Simonei Fostul antrenor al lui Halep dezvăluie motivul retragerii româncei din tenis: „Toate au dus la asta”
Koljic la FCSB  Becali și Rotaru au bătut palma pentru bosniac, însă transferul e condiționat de o  vizită medicală atipică
Superliga
04.02
Koljic la FCSB Becali și Rotaru au bătut palma pentru bosniac, însă transferul e condiționat de o vizită medicală atipică
Citește mai mult
Koljic la FCSB Becali și Rotaru au bătut palma pentru bosniac, însă transferul e condiționat de o vizită medicală atipică
Promisiunea lui Drăgușin Mesajul românului după  cea mai gravă accidentare  din carieră: „Urmează o perioadă dificilă” + Reacția colegilor
Stranieri
04.02
Promisiunea lui DrăgușinMesajul românului după cea mai gravă accidentare din carieră: „Urmează o perioadă dificilă” + Reacția colegilor
Citește mai mult
Promisiunea lui Drăgușin Mesajul românului după cea mai gravă accidentare din carieră: „Urmează o perioadă dificilă” + Reacția colegilor
Replică pentru Gabi Szabo  Nicușor Dan: „ Mă bucură demisia . Am apreciat-o ca sportivă, ca manager i-am făcut plângere la DNA”
Alte sporturi
04.02
Replică pentru Gabi Szabo Nicușor Dan: „Mă bucură demisia. Am apreciat-o ca sportivă, ca manager i-am făcut plângere la DNA”
Citește mai mult
Replică pentru Gabi Szabo Nicușor Dan: „ Mă bucură demisia . Am apreciat-o ca sportivă, ca manager i-am făcut plângere la DNA”