- Ruben Amorim, 39 de ani, a semnat cu Manchester United și mai are un singur meci la Sporting până va deveni în sfârșit antrenor în Premier League, un job pe care-l dorește și îl caută de ceva timp.
Deși ultima partidă va fi la Braga, în campionat, despărțirea a avut loc deja pe „Jose Alvalade” într-un 4-1 cu Manchester City din UCL, meci care închide cumva poetic cercul carierei lui Ruben Amorim la Sporting.
„Și dacă merge bine?”
La prezentarea sa la Sporting, în martie 2020, Ruben Amorim rostea o frază care a devenit simbolică pentru mandatul său pe banca alb-verzilor, fiind ulterior imprimată pe tricouri și pe alte produse cu care s-au sărbătorit titluri și trofee: „Oamenii se întreabă: dacă merge prost? Eu le spun: și dacă merge bine?”.
La acel moment, nu a promis absolut nimic în afară de o mentalitate de învingător. Era un antrenor care fusese adus plătind o clauză de 10 milioane de euro de către Sporting celor de la Braga (aceeași clauză a fost plătită acum de United):
„Când am venit la Braga și mi-au zis că vor să pună acea clauză, am început să râd. M-am gândit că nu va plăti nimeni, niciodată, o asemenea sumă pentru mine. La final, vom face calculul și vom vedea dacă a meritat”. Spoiler alert, a meritat.
Cea mai frumoasă întâmplare trăită de Ruben Amorim la Sporting
Patru momente mi-au plăcut în mod deosebit în aceste ultime zile petrecute de el la Lisabona. Toate spun ceva despre tipul de om care este.
Primul. Înainte de meciul de acasă cu City a vorbit doar în portugheză la conferință, din respect față de Sporting, deși i-au fost solicitate declarații în engleză de la ziariștii care au făcut deplasarea.
Jurnaliștii britanici l-au luat deja în colimator pentru că nu a vrut să li se adreseze în limba lor, pe care de altfel o vorbește excelent. Doar o mică mostră a ceea ce-l așteaptă în Insulă.
Reporterul Gary Cotterill l-a chestionat insistent, chiar într-un mod ușor jenant: „Ruben, știi ce ne lipsește? Engleza ta minunată. Putem avea un răspuns în engleză pentru cei care te urmăresc din Anglia?”.
„Îmi pare rău, nu pot vorbi engleză acum. Le va fi dor de mine în Portugalia, așa că acum trebuie să vorbesc portugheză”, a glumit Ruben, ușor încurcat de situație, dar susținut de ofițerul de presă al gazdelor. Cotterill a presat din nou: „Avem 25 de minute de conferință în portugheză, nu putem avea 10 secunde în engleză?”. A fost din nou refuzat, scenă care s-a repetat ulterior.
Al doilea. Momentul pe care l-a ales drept favorit dintre toate cele trăite în (aproape) 5 ani și 5 trofee pe „Alvalade” a fost unul neașteptat: felul în care s-au comportat suporterii după 0-5 cu Manchester City, în februarie 2022:
„A fost mult mai important decât o victorie. Când învingi, toată lumea aplaudă. M-a marcat acel moment, îl voi păstra cu mine tot restul vieții”.
Atunci, după înfrângerea dură, fanii „leilor” au cântat minute în șir și i-au încurajat pe fotbaliști, cărora le-au transmis că sunt mândri de ei și că au încredere în continuare în echipă. O declarație de dragoste cum rar se vede:
„N-am crezut niciodată că voi spune asta”
Al treilea. Ruben a ținut să menționeze echipa sa favorită, căreia i-a rămas fidel - Benfica, dar a evidențiat și dragostea pentru rivala acesteia, Sporting, într-un fel care trădează un respect și o admirație profunde pentru ambele cluburi.
„Iubesc acești fani. Sunt fan Benfica de când eram copil, am jucat la Benfica, dar acești fani sunt extraordinari. A fost o aventură grozavă alături de ei. Voi avea mereu o afecțiune deosebită pentru acest club. N-am crezut niciodată că voi spune asta, dar e adevărat”, a spus Amorim, care chiar părea luat prin surprindere de propriile trăiri.
„Campioni fără Ruben”
Al patrulea. Felul în care a comentat declarația căpitanului său, Hjulmand, care spusese: „Ruben a fost unul dintre motivele pentru care am venit la Sporting. Felul în care gestionează echipa, în care privește jucătorii… n-am mai văzut așa ceva în cariera mea. A fost dificil pentru mine să aflu că pleacă, am fost trist că rămân fără el, dar, în fotbal, există astfel de oportunități.
Viața merge mai departe, vrem să arătăm că nu avem nevoie de el. Vrem să fim campioni și fără Ruben.”.
Amorim a replicat elegant, într-un mod din care reiese mentalitatea pe care le-a insuflat-o fotbaliștilor săi, care au reacționat totuși negativ la plecarea lui: „Eu am avut mult mai multă nevoie de acești jucători decât ei de mine. Știu ce au făcut pentru mine. Sunt pregătiți să-și piardă antrenorul. Trebuie să ne urmăm drumul fiecare. Vreau să-i văd pe primul loc. Nici nu mă aștept la altceva”.
O ultimă seară istorică
Dincolo de aceste patru momente recente, și faptul că la negocierile cu englezii a cerut să termine sezonul la Sporting și abia apoi să meargă la United explică ce a învățat când a fost nevoit să-și ceară scuze că a plecat să discute cu patronul lui West Ham, în aprilie 2024.
Probabil și lui Ruud van Nistelrooy i-ar fi surâs aranjamentul.
Solicitarea a fost respinsă, dar fotbalul i-a oferit totuși acest moment special cu viitoarea sa mare rivală, prin care să marcheze o eră.
„Era scris să mă despart așa de Alvalade. Am făcut parte dintr-unul dintre cele mai bune momente din istoria lui Sporting”, a încheiat Ruben, numit de mulți cel mai bun antrenor all time al „leilor”.
Acum va antrena United, o echipă imensă, pe care trebuie s-o scoată dintr-o perioadă dezastruoasă. Și dacă merge bine?