- Jean-Claude Alvarez, profesorul francez care a ajutat-o pe Simona Halep să scape de suspendarea pe patru ani, redusă de TAS la 9 luni, vorbește despre analiza firului de păr, decisivă în dovedirea contaminării.
- Directorul secției de toxicologie a spitalului Raymond-Poincare afirmă: „Trăim într-un mediu în care toți suntem contaminați sau contaminabili. Apa de la robinet poate fi contaminată cu medicamente și voi nu știți”.
- Alvarez, care a influențat și „Cazul Swiatek”, spune că „în păr, substanța rezistă cât timp nu îl tăiați. Pot spune și dacă substanța a fost luată în fiecare zi în ultimele cinci luni”. Dar poate evidenția și contaminarea.
Jean-Claude Alvarez e unul dintre cei mai faimoși experți la care apelează sportivii când contestă un caz de dopaj.
Profesorul Alvarez, tot mai căutat de sportivi după „Cazul Halep”
Renumitul profesor, directorul secției de toxicologie la spitalul Raymond-Poincare din Garches, în suburbia de vest a Parisului, a scăpat mai mulți sportivi acuzați după ce a dovedit contaminarea lor pe baza analizei firului de păr.
Deși Agenția Mondială Antidoping (WADA) nu apelează la această analiză: numai teste de urină și sânge.
Printre cei ajutați, Simona Halep, floretista franceză Ysaora Thibus, campioană mondială, și jucătoarea de tenis poloneză Iga Swiatek.
Reporterii RMC Sport au discutat cu el. Au aflat că, după „Cazul Halep” (TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni), a fost foarte căutat de sportivi în situații similare.
Le-a vorbit despre strategia lui, despre modul cum face analizele, ce caută, ce le cere sportivilor.
Alvarez: „În păr, substanța rezistă cât timp nu îl tăiați”
Din perspectiva lui, „misiunea mea e simplă în procesul antidoping. Când sunt convins că sportivul nu se dopează, încerc să demonstrez că a fost contaminare. A ieșit pozitiv la o substanță, dar fără să o fi luat el”.
Trăim într-un mediu în care toți suntem contaminați sau contaminabili. Apa de la robinet poate fi contaminată cu medicamente și voi nu știți. Dacă vă fac o analiză de urină, veți fi neplăcut surprinși, pentru că vom găsi molecule în concentrații foarte mici, picogram la mililitru înseamnă extrem de puțin. Jean-Claude Alvarez, toxicolog francez
A explicat: „Dacă luați o substanță, ea va rămâne în sânge în medie 24 de ore și două-trei zile în urină.
În păr, rezistă cât timp nu îl tăiați. Dacă aveți păr de 5-6 cm, poți detecta substanța cu cinci-șase luni în urmă.
Pot să vă spun tot ce ați luat în această perioadă”.
La Swiatek, Alvarez a dovedit că trimetazidina, o microdoză a substanței depistate în urină, nu exista în păr, a amintit RMC.
De aceea, fostul număr 1 WTA a fost suspendat doar o lună.
Alvarez: „Măcinăm părul. Pot spune și dacă a luat substanța în fiecare zi”
Specialistul a detaliat întreg procesul pentru testarea firului de păr.
Când analizăm părul, îl măcinăm. O facem segment cu segment, centimetru cu centimetru. Mă întorc în timp pentru a afla ce a folosit sportivul. Stabilind concentrația din păr, voi putea spune: «Ați luat o dată, de zece ori sau în fiecare zi și asta înseamnă dopaj». Jean-Claude Alvarez, toxicolog francez
Dacă Alvarez descoperă o concentrație foarte mică, îi cere sportivului să aducă toate produsele pe care le folosește.
După ce depistează produsul cu substanța incriminată, cumpără încă o dată acel produs. Astfel a aflat și că melatonina pe care a luat-o Swiatek de la farmacie era contaminată cu trimetazidină.
La acest tip de produs, o microdoză nu influențează performanțele sportivului. Nu e vorba de EPO, microdozele de EPO au efect. Mă refer la produsele care n-au efect în microdoze. Jean-Claude Alvarez, toxicolog francez
„Cei doi erau într-un mediu contaminat”
În „Cazul Ysaora Thibus”, floretista franceză s-a apărat susținând că s-a contaminat cu ostarină în timpul actului sexual cu logodnicul ei, fostul floretist american Race Imboden.
Și Alvarez a demonstrat contaminarea. „Am testat peria Ysaorei, era peste tot (n.r. - ostarina), cei doi erau într-un mediu contaminat”, a afirmat expertul.
Am folosit flaconul pe care îl utilizase partenerul ei, am luat sticluța în mână, apoi m-am testat eu, eram pozitiv. Acestea sunt produse care contaminează foarte ușor. Într-un asemenea caz, nu e doping, e contaminare. Jean-Claude Alvarez, toxicolog francez