- Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, 34 de ani, a postat un mesaj-manifest despre situația sportului românesc
Sportiva a criticat lipsa ajutorului din partea statului pentru sportivi, deși aceștia sunt ulterior „folosiți în scop de câștiguri politice”. Iată postarea integrală a Soranei Cîrstea:
Sorana Cîrstea: „Condițiile de antrenament sunt deplorabile”
„Toți se bucură și se mândresc în momentul în care un sportiv român atinge o performanță. Din păcate, de 30 de ani nu se investește și nu se creează niciun fel de condiție pentru sportul românesc.
Am ajuns să ne bucurăm și sa trăim extazul din excepții, din unice performante nefirești. La fiecare întrecere suntem «David» împotriva lui Goliat. Țări mult mai mici sau mai puțin dezvoltate decât a noastră au înțeles faptul că sportul este cea mai bună carte de vizită prin care un popor își creează o identitate la nivel global.
În ceea ce privește orice sport din România, condițiile de antrenament sunt deplorabile, poate chiar umilitoare.
Este o mândrie momentul în care un sportiv român câștigă o medalie la Jocurile Olimpice sau atinge un rezultat bun la un Grand Slam, aducând o bucurie de nedescris la nivel național.
Însă aceste rezultate reprezintă cel mult 1%, mai exact ceea ce se vede. Ceea ce nu se vede este ascuns, existând zeci de mii de povești crunte care stau în spatele acestor rezultate.
Nu cerem, dar suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar și se mai întorc abia după 4 ani, când mai are loc o nouă «anomalie» fericită.
Din păcate, de la mediul politic nu mai avem așteptări de mult timp, pentru ca au trecut 35 de ani și tot ce mai există sunt pozele. Primim mult mai mult ajutor de la sponsori privați, care răsar timid și le mulțumim pentru acest singur sprijin.
Sorana Cîrstea: „Nu mă aștept să se schimbe ceva”
În acest paragraf nu vorbim despre tenis, noi fiind privilegiați în comparație cu 99% din atleții din România.
Noi ne descurcăm într-un fel sau altul, astfel că ceea ce încerc să punctez reprezintă celelalte zeci de federații. Suntem o țară mare, cu o barcă mică, iar în câțiva ani (nu decenii) o să ne rămână doar un colac de salvare.
Nu mă aștept să se schimbe ceva, însă având câteva mii de meciuri cu steagul României pe tabelă, consider că am câștigat dreptul de a spune lucrurilor pe nume.
Aș încheia prin a repeta că nu solicit nimic personal, dar nu mă feresc să spun că le mulțumesc tuturor sportivilor din acea barcă și a celor zeci de mii de tineri care au fost scufundați din cauza condițiilor locale, înainte de a ajunge la debarcader!”.