- Spania a meritat pentru că a jucat fotbal, pentru că a câștigat toate cele 7 meciuri și pentru că a bătut 4 campioane mondiale
- Concluzia Euro e că Balonul de Aur de anul acesta ar trebui reportat, nu-l merită nimeni
- Gestul jucătorilor Spaniei, de a-l trimite primul pe antrenorul lor pe podium la festivitatea de premiere, e la fel de valoros ca trofeul câștigat
- Gestul fiicei Regelui Spaniei, prințesa Sofia, rușinată de a ține în brațe trofeul Euro, e mai valoros chiar și decât trofeul, pentru că e definiția decenței.
Gata și cu Euro 2024. Poate că a fost un turneu de un nivel nu foarte bun, cu puține meciuri de mare calitate și atractivitate, însă se pot trage câteva concluzii la finalul acestei luni în care zilele și serile fierbinți de vară ni le-am petrecut alături de această pasiune frumoasă, pe care o avem unii dintre noi, fotbalul.
Concluziile nu includ deloc naționala României.
Ce mi-a plăcut
- Două gesturi de mare, mare calitate, pe care le-am văzut după ce finala s-a terminat. Și care spun multe despre țara care a câștigat. Despre respectul oamenilor, despre cât respect și bun-simț trebuie să ai și să arăți în tot ce faci, indiferent de nivelul social pe care îl ai.
1. Gestul jucătorilor
În momentul în care spaniolii au fost așteptați să urce pe podium, pentru a-și primi medaliile de aur, un bărbat cu ochelari, de 63 de ani, pe numele lui Luis de la Fuente, aștepta la marginea podiumului, parcă prea sfios, să vadă jucătorii cum urcă acolo.
Fotbaliștii însă, într-un gest de mare campioni, au mers la el și i-au făcut semn să urce el primul. Și a făcut-o.
Și a fost o scenă splendidă. Cu antrenorul care nu spunea nimic la startul întrecerii, care era nimeni pe lângă Deschamps, Soutghate, Spalletti, Nagelsmann, primind ceea ce a meritat din plin. O reverență de nota 10 a unor fotbaliști în fața omului care i-a condus cu decență, dar cu mare stil, spre trofeu.
2. Gestul prințesei Sofia
Regele Felipe al Spaniei a primit de la Ceferin trofeul Euro, pe care ulterior l-a dus căpitanului Morata.
Spania a celebrat, apoi, când la fotografia oficială au venit toți membrii delegației, i s-a făcut semn și Regelui Spaniei să participe. Acesta a mers, dar s-a așezat la marginea grupului. Și-a chemat și fiica, pe prințesa Sofia, alături de care vizionase meciul.
Fabian Ruiz a luat apoi trofeul și a mers în direcția celor doi. Le-a întins Cupa. Regele nu prea înțelegea ce trebuie să facă. Timid, a luat trofeul în cele din urmă, după care a dorit să i-l dea și fiicei sale. Care a făcut un pas în spate, și-a retras mâinile și părea rușinată și stânjenită de situația în care e pusă. Și a refuzat!
Regele Spaniei s-a dus cu trofeul înapoi, l-a dat copiilor Nico Williams și Yamal, după care i-a bătut părintește pe umăr.
Comportamentul prințesei Sofia e un alt gest care ne arată care e drumul corect al decenței, mai ales atunci când ai un statut social înalt.
- Că Spania s-a impus pe merit. A câștigat toate cele 7 meciuri, chiar dacă pe cel cu Germania în prelungiri. A câștigat chiar și atunci când a evoluat cu echipa de rezerve, 1-0 cu Albania. A câștigat având un traseu cum probabil n-a avut nici o altă campioană în trecut: a învins Italia, Croația, Germania, Franța, Anglia. Patru foste campioane mondiale plus o finalistă de CM.
- Lacrimile și emoțiile lui Morata din finalul minutelor de prelungiri. A fost un fotbalist care s-a subordonat total echipei, din rolul lui de atacant, un fel de Giroud al Franței la Mondialul din 2018.
- Că nu doar jucătorii plini de talent pot ajunge imenși, ci și unii precum Carvajal. Are 6 Champions League câștigate, plus 3 turnee europene cu Spania: U19, U21 și acum și competiția seniorilor.
- Să aflu că Finalissima din 2025 se va juca între Spania și Argentina. Practic tot ce are mai frumos fotbalul.
- Arbitrul finalei, francezul Letexier. Decență, eleganță, chiar discreție și sfială. Exact opusul lui Istvan Kovacs.
Ce nu mi-a plăcut
- Că n-am avut un star adevărat al acestui Euro. Marile vedete au fost dezamăgitoare. Lista: Mbappe, Bellingham, Kane, Ronaldo, Bernando Silva, De Bruyne
- Că trebuie reportat câștigătorul Balonului de Aur din 2024. Bellingham s-a remarcat prin gesturi obscene, de la Mbappe rămânem doar cu masca, de la Ronaldo cu lacrimile, de la De Bruyne cu informația că a semnat în Arabia Saudită, iar de la Kane cu absolut nimic. Dincolo, peste Ocean, la Copa America, Vinicius s-a făcut de râs.
- Să o văd pe Italia într-un hal în care nu-mi imaginam că această națională poate să ajungă. S-a prezentat lamentabil.
- Că UEFA a tratat diferit cazurile Demiral versus Mbappe și Kounde și că arată în continuare că judecă doar în funcție de interes, influență și de numele celor în cauză.
- Că nivelul fotbalului e la distanță imensă față de ceea ce avem în Champions League. City sau Real Madrid ar fi defilat la acest Euro.
- Comentatorii finalei. N-ai cum să zici că faza golului lui Oyarzabal n-a fost analizată, când încă de la începutul Euro e activ sistemul de ofsaid semiautomat.