Simona Halep trebuia să primească un verdict în 14 zile după ce a fost audiată în scandalul de dopaj, dar așteaptă în continuare un răspuns. Situația fostei lidere WTA a fost comentată și de Mădălina Diaconu, fostă juristă a Comitetului Olimpic Internațional, care o sfătuiește să meargă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Simona Halep, sfătuită să meargă la TAS - Sport Resolutions și ITIA, vinovați de denegrare de dreptate
Au trecut deja două luni de la momentul în care Halep s-a prezentat în fața judecătorilor, iar Diaconu consideră că Sport Resolutions și ITIA trebuiau să rezolve deja cazul româncei.
Fosta juristă a CIO îi recomandă Simonei să meargă la TAS și spune că dosarul „s-ar putea rezolva între 6 și 8 luni”.
„Simona poate deschide, acum, acțiune împotriva Sport Resolutions și a Agenției de Intergritate a Tenisului la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Este foarte greu, se poate, nu este imposibil, dar este foarte greu!
Ar trebui în acest caz ca Sport Resolutions să întârzie atât de mult cu sentința arbitrală încât să se poată demonstra că, practic, s-au făcut vinovați de denegare de dreptate.
Orice este posibil, dar cazurile de contaminare sunt deosebit de speciale. Practic ce i s-a cerut Simonei de către panelul Sport Resolutions a fost să aducă dovada sau dovezile, foarte solide, foarte clare și îndestulătoare despre două aspecte.
Primul aspect, foarte important, să demonstreze cum a ajuns substanța interzisă în corpul său, altfel decât printr-o intenție de dopaj. În al doilea rând, să demonstreze, de asemenea, cu dovezi foarte, foarte clare și suficiente, că nu a avut, nicio secundă, intenția de a se dopa și că nici nu a fost neglijență, ea sau echipa ei, în situația dată.
Sunt două condiții foarte greu de demonstrat, dar se pot demonstra. Au mai fost cazuri în care alți sportivi, care au avut de-a face cu cazuri de contaminare, mai ales alimentară, au reușit să obțină câștig de cauză mai ales la TAS, la Lausanne.
Se poate introduce o acțiune direct la TAS. Au fost câteva cazuri, foarte rare, de unul dintre ele m-am ocupat chiar eu. Totul depinde, în aceste cazuri, de cât de solide sunt dovezile pe care le-a prezentat echipa ei de avocați în fața Sport Resolutions sau, mai departe, în fața TAS-ului.
Toate etapele trebuie demonstrate și, anume, milimetru cu milimetru, trebuie argumentat și demonstrat cum a putut să ajungă acea substanță în corpul ei. Dacă aceste dovezi sunt suficiente și sunt concludente, atunci putem spune că are o șansă, poate una din zece sau poate două din zece, să zicem, de a obține un verdict favorabil.
Vestea bună este că tocmai s-au îmbunătățit procedurile la TAS! A fost publicat un nou regulament care, acum, prevede termene mult mai scurte și care sunt imperative, de data aceasta, pentru arbitri.
Este greu de estimat, însă, presupun că, în acest caz, dacă s-ar ajunge la TAS, ar fi un dosar care s-ar putea rezolva între 6 și 8 luni, probabil” - Mădălina Diaconu, citată de ProSport.
De știut:
- Vestea că Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj a apărut vineri, 21 octombrie 2022.
- Halep este pentru moment suspendată provizoriu din tenis ca urmare a unui test pozitiv cu Roxadustat (efectuat pe durata US Open 2022). Ulterior, Simona a fost acuzată și de „neregularități” în pașaportul sportiv biologic.
- Cazul Simonei este judecat în aceste momente de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
- Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
- Reamintim că suspendarea maximă pe care Halep ar putea să o primească este una de 4 ani.
S-ar putea să te intereseze și:
>> Simona Halep, șocată după ce procesul în cazul ei de dopaj a fost amânat din nou
>> Irina Begu ia atitudine în cazul de dopaj al Simonei Halep
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro