PREJUDICIU LA TVR SPORT  Un tribunal din Hamburg a obligat Televiziunea Română să achite  380.000 de euro,  competiții nedifuzate
SRTV a încheiat două contracte cadru cu firma germană Playbook pentru achiziționarea drepturilor de televizare ale unor pachete de sporturi de vară și de iarnă

PREJUDICIU LA TVR SPORT Un tribunal din Hamburg a obligat Televiziunea Română să achite 380.000 de euro, competiții nedifuzate

  • Suma face parte dintr-un contract de 990.000 de euro, competiții cumpărate de TVR și unele nedifuzate, arată un document intern al TVR aflat în posesia GOLAZO.ro. 
  • Chiar dacă n-ați difuzat, sunteți obligați să le plătiți de vreme ce le-ați comandat și ați primit semnal, a apreciat un tribunal din Hamburg pe 7 mai 2024.
  • Recunoscând că tribunalul are dreptate, TVR nu va înainta apel, va plăti și a făcut un denunț la Parchet ca să recupereze prejudiciul de la foști și actuali angajați ai săi.

Într-un document aflat în posesia GOLAZO.ro, Departamentul Juridic al TVR a informat pe 26 iunie 2024 Consiliul de Administrație al televiziunii publice despre ”Cauzele conflictului juridic cu Playbook International”, o companie germană care a oferit către TVR, în urma contractelor, drepturi de transmisie a unor competiții sportive, printre care și campionatul de baschet al Italiei.

Revoltător Ce au  scandat  fanii lui Rijeka la meciul împotriva Corvinului
Citește și
RevoltătorCe au scandat fanii lui Rijeka la meciul împotriva Corvinului
Citește mai mult
Revoltător Ce au scandat fanii lui Rijeka la meciul împotriva Corvinului

”Nu s-a transmis o notificare către Playbook că se dorește rezilierea”

În perioada 2017-2018, TVR nu a difuzat unele dintre aceste competiții. Dar, susțin juriștii TVR în document, televiziunea nu a reziliat contractul și ”deși SRTV a primit facturile, acestea nu au fost înregistrate în contabilitate, nu au fost restituite către Playbook” și ”nici nu s-a transmis vreo notificare către Playbook prin care să i se aducă la cunoștință faptul că se dorește rezilierea celor două acorduri cadru”. 

TVR a fost dată în judecată la Hamburg. Pe 17 mai 2023, a pierdut și a venit solicitarea din Germania să achite ”350.000 de euro plus 9% cheltuieli de judecată”. TVR a angajat un avocat de origine română român cu drept de liberă practică în Germania.

Avocatul angajat de televiziune: ”TVR avea obligația obligația de a plăti aceste contracte”

Acesta a studiat cazul și a transmis către TVR că:

  • ”Contractele care fac obliectul procesului Playbook sunt contracte valabile”
  • ”TVR avea obligația obligația de a plăti aceste contracte”
  • ”Nu există scutire de obligație de plată în condițiile în care TVR nu a difuzat acestea programe”

TVR a luat decizia ”de a nu contesta hotărârea pronunțată de Regional Court of Hamburg în dosarul 325 O211/22 cu Playbook", mai scrie în documentul aflat în posesia GOLAZO.ro și prezentat de către Departamentul Juridic către CA al TVR. 

PREJUDICIU LA TVR SPORT  Un tribunal din Hamburg a obligat Televiziunea Română să achite  380.000 de euro,  competiții nedifuzate PREJUDICIU LA TVR SPORT  Un tribunal din Hamburg a obligat Televiziunea Română să achite  380.000 de euro,  competiții nedifuzate

TVR a reclamat cazul la Parchet și vrea banii de la salariați

TVR a făcut un denunț, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București sub nr. 4851/P/2024. ”Chiar dacă a formulat denunțul amintit mai sus, SRTv are obligația recuperării prejudiciului produs pe carea formulării unor acțiuni în răspundere patrimonială împotriva salariaților care sunt responsabili de producerea acestuia și/sau prin constituirea ca parte civilă în acțiunea penală”. 

Cum s-a ajuns în această situație?

S-au semnat două contracte

În 2017, SRTV a încheiat două contracte cadru cu firma germană Playbook pentru achiziționarea drepturilor de televizare ale unor pachete de sporturi de vară și de iarnă. Primul pachet, în valoare de 420.000 euro. Al doilea, în valoare de 260.000 euro.

Printre competițiile achiziționate erau Campionatele Europene de handbal masculin și feminin, edițiile 2022 și 2024 și Campionatele Mondiale edițiile 2023 și 2025, precum și a meciurilor echipei naționale de hochei pe gheață din cadrul Campionatului Mondial Grupa A divizia I - Ljubljana, Slovenia, aprilie-mai 2020. 

După apariția unor neînțelegeri dintre TVR și Playbook legate de transmiterea campionatului italian de baschet masculin, sezonul 2017/2018, ”pe data de 14.11.2018, Alexandru Sassu, cu atribuții de Producător General, a dat dispoziție verbală de sistare a competițiilor sportive ce fac obiectul contractelor semnate cu Playbook”. 

Decizia de sistare ”nu a fost materializată într-un document oficial, dar a fost însoțită tacit de toți membri CD și de PDG, implicit”, susține documentul prezentat Consiliului de Administrație. Politician și președinte al TVR, Alexandru Sassu a decedat în septembrie 2021.

După o lună, arată documentul intern din care GOLAZO.ro aceste date, TVR a dat o hotărâre internă de renegociere a contractelor pentru sporturile de iarnă și ligile de baschet și volei din Italia și Spania. 

Ce nu a făcut Departamentul Sport al TVR, conform Direcției Juridice

PREJUDICIU LA TVR SPORT  Un tribunal din Hamburg a obligat Televiziunea Română să achite  380.000 de euro,  competiții nedifuzate PREJUDICIU LA TVR SPORT  Un tribunal din Hamburg a obligat Televiziunea Română să achite  380.000 de euro,  competiții nedifuzate
PREJUDICIU LA TVR SPORT  Un tribunal din Hamburg a obligat Televiziunea Română să achite  380.000 de euro,  competiții nedifuzate PREJUDICIU LA TVR SPORT  Un tribunal din Hamburg a obligat Televiziunea Română să achite  380.000 de euro,  competiții nedifuzate

Deși TVR a început să nu mai plătească facturile către germani, ”nici nu s-a trimis vreo notificare către Playbook prin care să i se aducă la cunoștință despre faptul că dorește rezilierea celor două contracte”.În anul 2021 s-a discutat cu nemții. Dar Departamentul Sport al TVR, mai spune documentul, ”nu a furnizat documente din care să rezulte că acest material a fost adus la cunoștința membrilor CD sau a fost înscris pe ordinea de zi a ședinței Comitetului Director”.

”Nu a fost identificată o hotărâre a Comitetului Director/Consiliului de Administrație”.

Nu au fost idetificate documente emise de Departamentul Sport de solicitări ca să se avizeze/aprobe contracte subsecvente.

”Așadar decizia sistării difuzării competițiilor sportive aferente celor două contracte cu Playbook nu a fost urmată de o denunțare a celor două contracte de către SRTv”, afirmă informarea Departamentului Juridic către CA al TVR.

Conform documentului, SRTV a acumulat plăți restanțe către agenția germană în valoarea de: 293.930 euro pe primul contract și, respectiv, 87.628 euro pe al doilea. 

Unele drepturi nu se transmit, dar se renegociază

Există situații în care drepturile sportive ajung să nu se mai transmită, au explicat surse din piața TV pentru GOLAZO.ro. Fie din motive tehnice, fie nu mai e spațiu de emisie, fie audiențele sunt mici și se renunță la ele, pe parcurs. Dar atunci se renegociază, se ajunge la soluții, se refac contracte și se stornează facturi, dacă au fost emise.

”Se închide situația în contabilitate”, după cum s-a exprimat un angajat al TVR. Ceea ce documentul Departamentului juridic al TVR susține e că, în cazul acesta, televiziunea publică a procedat astfel. 

Consecința  a fost că, pe 17 mai 2023, SRTV a primit de la Tribunalul din Hamburg cererea de chemare în judecată prin care Playbook solicită contravaloarea plăților neefectuate în valoare de 350.000 euro la care se adaugă 9% dobândă și cheltuieli de judecată. 

Televiziunea Română a angajat un avocat cu drept de liberă  practică în Germania, în persoana Ioanei Sălăjanu. Ofertele făcute de TVR prin avocat către Playbook, prima de 280.000 euro și a doua, de 300.000 euro, au fost respinse de germani. 

Procesul a fost pierdut de SRTV, instituția publică fiind obligată să plătească 380.000 euro (”350.000 euro la care se adaugă 9% dobândă și cheltuieli de judecată”).

Curtea de Conturi a cerut SRTV identificarea persoanelor responsabile și recuperarea prejudiciului

În urma unui audit efectuat de Curtea de Conturi în 2020 la SRTV, auditorii publici au consemnat abateri în legătură cu derularea contractelor cu Playbook și au solicitat instituției publice demersuri ”de a lua măsurile legale necesare care să conducă la recuperarea  sumei de 155.962 lei, precum și extinderea verificărilor pentru stabilirea întinderii prejudiciului produs și recuperarea acestuia și virarea lui la bugetul de stat”.

Auditorii au precizat faptul că ”abaterile consemnate au fost asumate/însușite de conducerea SRTV și structurile în care s-au înregistrat disfuncționalitățile prin procesul verbal de constatare” și au fost aduse la cunoștința departamentelor implicate.

Doi ani,  SRTV nu a făcut nimic. Noua conducere a formulat denunț la Parchet

Documentul intern al SRTV arată faptul că până la data de 31 ianuarie 2022, termenul impus de Curtea de Conturi pentru stabilirea întregului prejudiciu și recuperarea acestuia, nu există documente care să ateste că SRTV a luat vreo măsură în acest sens și că nici nu a încercat să identifice persoanele responsabile de producerea acestuia. 

În nota sa, Departamentul Juridic a enumerat persoanele care au avut obligația, prin decizia conducerii SRTV, să ducă la îndeplinire măsura Curții de Conturi:

  • cei 3 directori care au condus Departamentului Economic 2017-2022
  • coordonatorii Departamentului de Sport 2017-2022: Mihnea Ionescu, Dragoș Bocanaciu, Marian Medaru, Eduard Darvariu, Dorin Chioțea, Daniel Vasile.

Ca urmare a lipsei de acțiune a persoanelor responsabile, ”pe 30 aprilie 2024, SRTV a formulat denunț înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București sub numărul 4851/P/2024”.

În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
În România avem o jumătate de milion de locuințe goale. Japonia folosește inteligența artificială pentru a identifica casele abandonate 
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Superliga
17.01
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Citește mai mult
FCSB - Hermannstadt 1-1 VIDEO Execuție senzațională a lui Crețu + eficiență maximă a sibienilor: un șut, un gol!
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect  la adresa tuturor”
Superliga
17.01
Boupendza, out de la Rapid!Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „Lipsă de respect la adresa tuturor”
Citește mai mult
Boupendza, out de la Rapid! Marius Șumudică a luat decizia, după refuzul atacantului de a reveni în țară: „ Lipsă de respect la adresa tuturor”
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că  Dinamo  urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Superliga
17.01
Interesați de Nedelcearu Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Citește mai mult
Interesați de Nedelcearu  Andrei Nicolescu a confirmat că Dinamo urmărește situația fundașului: „Ar reprezenta o oportunitate bună”
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
Superliga
17.01
Craiova, transfer de perspectivă Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de Francesco Totti
Citește mai mult
Craiova, transfer de perspectivă  Oltenii au semnat cu Marcus Păcurar, un „fost junior la școala de fotbal condusă de  Francesco Totti ”
„Cel puțin 4 milioane”   Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Liga 2
17.01
„Cel puțin 4 milioane” Adrian Mititelu, despre un transfer definitiv al lui Blănuță și despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Citește mai mult
„Cel puțin 4 milioane”  Adrian Mititelu , despre un transfer definitiv al lui Blănuță și  despre șansele de promovare ale lui FCU Craiova
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Superliga
17.01
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Citește mai mult
Semnează cu FCSB Anunțul lui Mihai Stoica despre unul dintre tinerii de perspectivă ai campioanei: „Luni va deveni profesionist”
Boupendza se revoltă Atacantul a refuzat să revină în România cu Rapid și a rămas în Dubai. Ce l-ar fi nemulțumit 
Superliga
17.01
Boupendza se revoltă Atacantul a refuzat să revină în România cu Rapid și a rămas în Dubai. Ce l-ar fi nemulțumit
Citește mai mult
Boupendza se revoltă Atacantul a refuzat să revină în România cu Rapid și a rămas în Dubai. Ce l-ar fi nemulțumit 
Badosa, enervată Jucătoarea spaniolă n-a mai suportat indicațiile din loja sa: „Vino, ia racheta și joacă tu!”
Tenis
17.01
Badosa, enervată Jucătoarea spaniolă n-a mai suportat indicațiile din loja sa: „Vino, ia racheta și joacă tu!”
Citește mai mult
Badosa, enervată Jucătoarea spaniolă n-a mai suportat indicațiile din loja sa: „Vino, ia racheta și joacă tu!”