- Să spui că echipa lui Adrian Mihalcea a răsturnat calculele e un eufemism. Pur și simplu, a perplexat lumea fotbalului.
- Surprinsă a fost și primăria din Slobozia, care n-a apucat să modernizeze stadionul la nivelul Superligii.
La jumătatea drumului București - Constanța, sau invers, dacă te abați 15 kilometri de pe A2, ajungi în Slobozia. Reședința de județ a Ialomiței, o așezare mică, care azi nu numără cu mult peste 40.000 de locuitori. Un oraș cu istorie, construit pe ruinele cetății romane Netindava.
Astăzi, o comunitate cu o viață dificilă, cu mulți oameni salarizați în domeniul public, Slobozia va deveni „popas” pentru granzii fotbalului românesc. Dar nu imediat, pentru că succesul echipei antrenate de Adrian Mihalcea a luat prin surprindere pe toată lumea și primăria n-a apucat să facă nocturnă. Vor juca probabil, în deplasare, primele etape.
Au speculat ce era de speculat
E adevărat, echipa lui Mihalcea a și profitat de o conjunctură, cu multe echipe blocate din drumul spre „A” de legea sportului, recunosc ialomițenii.
Dar și alte nume mari puteau profita și n-au făcut-o. În schimb a reușit Slobozia, orașul natal al fostului dinamovist, azi antrenor și factotum.
E o premieră pentru un club obișnuit între ligile 2 și 3 și o surpriză întâmpinată cu patimă nereținută de suporteri.
Timpurile lui Ilie Alexandru
Ilie Alexandru, unul dintre primii milionari de după Revoluție, a făcut ca la 2 kilometri de Slobozia să răsară o replică palidă a turnului Eiffel și copia fermei Southfork din serialul Dallas.
O combinație incongruentă între un mit istoric și un succes al vremurilor tele-democrației. „Pe timp de vară veneau peste 10.000 de turiști”, își amintesc oamenii de aici.
Complexul Hermes e ca un templu năpădit de junglă
Ilie Alexandru nu mai trăiește azi, au rămas însă în urmă cele două replici. Drumul până la turnul Eiffel e azi năpădit de buruieni. Complexul Hermes însuși arată ca Angkor Wat, complexul de temple din Cambodgia, pierdut în junglă până când a fost redescoperit.
Construcția decăzută a intrat în administrația altei firme. E supravegheată video și înconjurată de un gard de sârmă.
Mecanicul devenit un excentric milionar a tânjit nu doar să simtă Parisul mai aproape, ci și luxul firmei Hermes. Așa și-a botezat firma și parcul: Hermes.
Altădată un loc care n-avea nicio legătură cu România acelor vremuri, teritoriul de lângă oraș a devenit azi doar o umbră, greu întreținută și păstrată de firma care o administrează.
Aici nu s-a investit niciodată în sport
Cândva „Hermesul” era accesibil doar pe bază de bilet, apoi a fost lăsat „la liber” după un gest din nou radical, de cel ce devenise și sponsorul principal al emisiunii legendare "Robingo".
Fotbalul a fost mereu activitatea de vineri sau sâmbătă, fără mari pretenții nici la mijlocul anilor '90, când Ilie Alexandru făcea legea în oraș.
Vicecampion național la box la categoria semi-grea, cu o avere estimată la acele vremuri la 80 de milioane de dolari, omul de afaceri n-a fost niciodată atras de investiții în sport.
Din excentricitate în excentricitate, banii din câmpie s-au topit. Familia care deține „originalul” Hermes se numește Dumas și cei doi veri din fruntea arborelui genealogic continuă să aibă o avere de aproape un miliard de euro, potrivit Business Insider.
Stadion cu 4.000 de locuri
Fotbalul e un pic mai departe, în timp, doar campania electorală înviorează cromatic orașul. Slobozia e împânzită de afișe cu cei ce-și doresc primăria, uneori pe ușile blocurilor gri, cu aer comunist. Un banc local amar spune că dacă atacă rușii, se vor simți ca acasă.
Iar stadionul „1 Mai”, care poartă același nume cu cel din Slatina, e vechi, „vopsit” puțin la suprafață. El necesită intervenții rapide pentru ca echipa să nu fie nevoită să stea mult timp în exil. Ca număr de locuri, ceva mai mult de 4000, e suficient pentru prima divizie. Cere însă renovări considerabile la nivel de acces și gazon.
Investiții de 400.000 de euro
Consiliul Local a pus deja pe masă 400.000 de euro pentru schimbarea suprafeței de joc, instalarea unui sistem de încălzire, irigații și o pistă de tartan nouă.
În plus, conducerea clubului și orașului lucrează intens la preluarea nocturnei de pe stadionul Dinamo. Numai că toate aceste investiții nu au timpul rezonabil al realizării până pe 13 iulie 2024, când se reia Superliga.
Așa că, Unirea va juca, cel mai probabil, pe stadionul „Arcul de Triumf”, la începutul sezonului: „Cu siguranță vom juca și la Slobozia, numai că în primele etape, până se vor finaliza schimbarea gazonului și cosmetizarea stadionului, vom juca în jurul Bucureștiului sau în București.
Sunt variante, la Arcul de Triumf, Clinceni și Chiajna. Probabil la început de octombrie, cel mai târziu vom reveni acasă”, a explicat Adrian Mihalcea, cel care deja e contestat de suporteri.
Promovarea e nu 100% meritul lui, ci „doar 99%”, zâmbesc ialomițenii și se roagă Turnului Eiffel ca Adrian Mihalcea să rămână.