- Selecționerul Edi Iordănescu a solicitat mai multe modificări la Akon Arena, baza de pregătire a naționalei României din Wurzburg.
- Antrenorul de 45 de ani a vrut alt gazon, hibrid, criosaună, sală de forță, vestiare refăcute și sală de conferințe.
Ce a primit Edi? Are acum o sală de forță bună, o zonă de conferințe acceptabilă și criosaună la hotel. Gazonul e normal, cabinele ușor „machiate”.
Doi germani născuți în România, Rosie și Walter, ne-au prezentat stadionul echipei locale Wurzburger Kickers.
Nu putea avea Edward Iordănescu pretenții foarte mari la Akon.
Baza de pregătire a naționalei pentru următoarele două săptămâni, cel puțin, e totuși arena unei echipe de liga a 4-a, Wurzburger Kickers, care a ratat promovarea la penalty-uri în ultimul sezon, după ce, în 2020, era două divizii mai sus.
Cu 13.000 de locuri, capacitate atinsă în 2016, după extindere, Akon are tribune pe structură metalică, nu e cel mai arătos stadion, dar îl poate ajuta pe selecționer să pregătească echipa așa cum își dorește în viitorul imediat. Mai ales după ce o parte a solicitărilor sale a fost realizată.
Iordănescu a vrut sală de forță echipată. O are!
Cum am pătruns pe poarta micuței arene, ne-au întâmpinat Rosie și Walter, doi români de origine șvabă stabiliți încă din 1987 în Germania.
Entuziaști, localnicii au acceptat să ne arate ce am dorit. Teren, sală de forță, vestiare… Ne-au deschis ușile.
„Ne bucurăm să vedem atât de mulți români aici”. Rosie ne-a zis că „am aflat din presă că vine echipa națională”.
Mergeți la meciurile României? „Nu ne-am înregistrat”, a răspuns ea. „Nu avem concediu și trebuie să lucrăm. Dar îi voi observa pe băieți în fiecare zi aici, la antrenamente”.
Primul stop, la sala destinată pregătirii fizice. Înainte, erau câteva aparate. Edi voia cu totul altceva. Și sala a fost echipată. Acum arată foarte bine. A fost mărită, zona VIP a dispărut și în locul ei a fost prelungit spațiul dedicat forței.
„Gazonul e perfect”. Nu chiar perfect. Și nu e hibrid
A doua oprire, terenul. Iordănescu a cerut schimbarea gazonului și are o suprafață de joc nouă. A vrut însă hibrid, i s-a oferit unul normal.
„E perfect”, au spus pe aceeași voce gazdele. Nu e chiar perfect, are mici puncte afectate, dar e foarte bun.
„Când a fost rulat gazonul, au supervizat cei de la UEFA. Ulterior, au fost și cei de la FRF”, și-a amintit Walter.
Terenul are marcaje speciale, ca niște culoare paralele fixate între cele două careuri.
„Pe marginea suprafeței de joc, UEFA a impus reclamele. Federația română a afișat tricoul”. Un tricou galben al naționalei ridicat pe toată înălțimea tribunei. Pe el scrie „România e aici”.
Vestiarul, doar un pic aranjat
Selecționerul știa că jucătorii vor avea nevoie de criosaună pentru refacere. Nu o au la stadion. „E la hotel”, a sărit Rosie.
A insistat să fie renovat și vestiarul. A fost? „Da, a fost”, a afirmat ea, dar cu o voce scăzută. Bănuia că vestiarul a fost numai ușor „machiat”. Nu arată rău, totuși, e departe de calitatea unei cabine bune.
În fine, Iordănescu a vrut o sală de conferințe specială. A primit una obișnuită. Era dificil să găsească alta, mai mare. Doar să fi spart pereții. Toate scaunele sunt de lemn.
„Curajul, cea mai puternică armă”
Întreaga clădire a bazei e plină de mesaje motivaționale. Poate prea multe.
În primul rând, pe culoarul spre vestiare. „Împreună suntem o forță imposibil de dezorganizat”. Altul: „În momentele de încercare, curajul și unitatea devin cele mai puternice arme”.
Încă unul: „În vestiarul ăsta e o inimă mare, echipa asta are o inimă mare și ne-am găsit după mult timp. E momentul nostru și nu îl lăsăm din mână”.
În sala de forță, altul: „Împreună putem depăși orice obstacol”. Încă unul: „Eforturile noastre individuale pot fi remarcabile, dar emblema pe care o purtăm cu mândrie pe piept este cea care ne unește și ne face mai puternici”.
Un ultim mesaj, la hotel: „E cel mai frumos moment din ultimii opt ani al echipei naționale, e cea mai frumoasă poveste pentru fiecare dintre noi. Suntem România și suntem la Euro”.
* Articol realizat cu sprijinul Vodafone, partener de conectivitate al redacției GOLAZO.ro la Euro2024