„Ce, mă, un contabil ia bani?”   Sumele  care ne-au indignat
Echipa feminină de canotaj 8+1 a României a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris FOTO Facebook

„Ce, mă, un contabil ia bani?” Sumele care ne-au indignat

  • Despre reacția noastră, a societății, dar și a campionilor, în fața banilor pentru truditorii nevăzuți ai sportului.

„Contabilul cu mânecuțe” este un mit ironic, îndelung exersat de exigența noastră românească. Într-o societate creativă, ultima în Europa la numărul de brevete, dar plină de idei strălucite, dacă ești funcționar, șofer, economist, contabil, muncitor într-o sală de sport, asta te plasează automat undeva jos. N-ai acces la performanță, la ceea ce contează.

Am reacționat indignați când am aflat că, după marele succes al lotului de canotaj de la Jocurile Olimpice, contabila federației de canotaj a fost propusă la un premiu de 162.000 de euro. A contat, istoric, și miștoul la adresa „contabilului cu mânecuțe”. Dar poate că e mai mult de atât. Există exemple din alte sfere ale societății.

Aceeași depreciere față de angajații medii sau de „gulerele albastre” se întâlnește în spitalele noastre. Medicii sunt zei, asistenții și ceilalți se lipesc de holuri. E diferit decât în Vest, unde personalul mediu a ajuns să fie căutat îndelung, cu importante beneficii pentru el.

În România, mai avem exemplul Curții de Conturi, asimilată ca fiind alcătuită din „contabili cu mânecuțe”. Folosindu-se de prejudecata publică, politicienii și-au numit emisarii care au castrat Curtea de Conturi, au politizat-o și i s-au tăiat din competențe.

Efectul? Aranjorii din primării, ministere și companii de stat sunt tot mai liniștiți pentru că nimeni nu va mai găsi abuzurile vizibile în cifre.

Ce spuneam dacă vedeam 60 de oameni trecuți pe liste?

Să revenim la sport. S-au făcut comparații cu banii luați de David Popovici. Suma contabilei, ca și cea a secretarului general, este, într-adevăr, anormală în raport cu altele.

Dar dacă sumele celor doi cumulează, cum pretinde tardiv Elisabeta Lipă, banii a aproximativ 60 de angajați ai Federației de Canotaj, atunci să folosim momentul pentru o discuție mereu amânată. Cum îi plătim pe cei nevăzuți?

De ce Federația de Canotaj a făcut așa premierile, sigur, e complet anapoda și, poate, ilegal. Însă dacă ar fi trecut zeci de persoane pe lista de bonusare cum ar fi fost?

Scandalul că „în urma performanței sportivilor de la Jocurile Olimpice de la Paris se premiază 60 de oameni, printre care bucătăreasa, șoferii și maseurii” era imens. Titlurile indignării se prefigurau la fel de mari.

Canotajul, singurul sport de la Paris unde am fost între primele trei națiuni

JO Paris 2024 a marcat o reușită excepțională pentru canotajul nostru. Canotajul a adus 5 din cele 9 medalii obținute de Team Romania în Franța. 66% dintre medaliile noastre de aur sunt venite de la această federație.

Iar România s-a plasat pe locul 3 în clasamentul olimpic al canotajului, după Olanda și Marea Britanie, dar peste Noua Zeelandă, Germania sau Statele Unite, ceea ce nu s-a mai întâmplat la niciun sport. În nicio altă disciplină nu am urcat pe podiumul națiunilor.

EchipăAurArgintBronzTotal
1 Olanda 4318
2 Marea Britanie 3238
3 România2305
4 Noua Zeelandă 1214
5 Germania 1012

În plus, echipa de 8+1 a depășit un record legendar al sportului nostru. A luat locul echipei de gimnastică ca lider al performanțelor olimpice all-time și a devenit cea mai medaliată echipă olimpică a României.

Dacă nu acum oferi participare la succes tuturor celor care au pus umărul la performanțe, atunci când?

Meritul se premiază

Canotajul a gândit în avans Jocurile Olimpice. Și-au angajat nutriționist, iar lotul luat cu ei la Paris a inclus bucătăresele și preparatorii fizici. S-au cazat lângă baza de concurs și s-au pregătit ajutați de un aparat de „insecte anonime”.

În acel moment, presa a remarcat că federația iritantei Elisabeta Lipă s-a mișcat organizatoric excelent.

În schimb, condițiile create de oficiali și de propria echipă lui David Popovici nu au fost la fel. Campionul natației noastre a mâncat ce a venit de la restaurant și, în general, a făcut ce a putut. Dar asta nu e vina, ci meritul canotajului că s-a gândit.

Da, e mult 160.000 de euro pentru pentru contabila de la canotaj, însă tot furnicarul de specialiști care au contribuit la performanță nu merită și ei bani buni?

În sport trăiesc unii dintre cei mai prost plătiți bugetari

Și mai e ceva. Muncitorii și funcționarii, casta medie și cea de truditori a sportului, este, în marea majoritate, plătită sordid. La Agenția Națională pentru Sport există destule salarii de 3.000 de lei. Mereu sunt în pragul grevei.

Lipă a vorbit despre aceleași sume la Federație. COSR își angajează oamenii ceva mai bine, dar nu la nivelul pieței private.

Spre deosebire de multe alte domenii, aici e invers: salariile bugetarilor din sport sunt clar inferioare celor de la cluburile și din organizațiile private. Iar la Jocurile Olimpice nu participi cu echipe private, ci cu echipa țării.

Team Romania vine din decenii de muncă măruntă, din sălile de box friguroase, cu mecanici neputincioși, din bazinele pe care femei și bărbați le curăță noaptea, ca să le aibă la dispoziție sportivii când vin la antrenament.

E un mecanism uman și organizatoric complicat, unde pasiunea enormă ține ritmul, însă părinții muncitorilor trebuie să-și plătească și ei facturile pentru copii.

Vreme de 4 ani, între edițiile de JO, toate aceste departamente „de suport” trag de leviere, încearcă să schimbe legislația, îi sprijină sau deseori îi cocoloșesc pe sportivi, care sunt mereu uriașe talente și deseori ego-uri pe măsură.

Performanța internațională e ușor de apreciat

Sportul are un avantaj ucigător: se compară frecvent cu performanțele de vârf de la nivel internațional. De ce ucigător? Pentru că, de multe ori, pierdem. Dar când „reușim, știm că suntem la nivel de top european sau mondial.

În alte domenii ne putem minți că noi, în firmele sau profesiile noastre, suntem buni și nu ne vede nimeni. În sport, nu ține. Tabela de marcaj, punctajul și clasamentul alcătuiesc o ierarhie transparentă, aceeași de la Berlin la Paris și de la Washington la Beijing. Iar dacă primești confirmarea că într-adevăr priceperea și efortul adunate în ani sunt valoroase la nivel global, e firesc să meriți banii.

Contribuția acestor anonimi din zeci de profesii, medici sportivi, șoferi, bucătari, asistenți, organizatori și „contabili cu mânecuțe” este, de altfel, bine cunoscută de către sportivi. S-a văzut și acum.

Solidaritatea campionilor a fost impresionantă. Actualele și fostele staruri au înfruntat prejudecata publică și au explicat rolul „celor 60”, al oamenilor de lângă ei. Au pledat cu argumente pentru nevoia ca cei din echipele de suport să fie plătiți. Până la urmă e munca pe care au pus-o în slujba medaliilor pe care le câștigă sportivii.

Realiști pentru cât le datorează, sportivii au apărat nevoia de a prețui și recompensa pe cei care le gătesc, le spală hainele, le fac comisioanele mai mult sau mai puțin ortodoxe și îi duc cu mașina în siguranță, ei fiind prăbușiți de oboseală în visele gloriei meritate.

Repetăm, solidaritatea campionilor cu muncitorii sportului a fost exemplară. Sau o să fie, la următorul caz, pentru că acum nimeni nu a văzut-o.

Știrile zilei din sport
Dan UdreaCineva din club l-a avertizat pe Dan Șucu: „Șumudică n-are valoare de Rapid”. Ce a urmat acestui dialog a fost o trădare
Opinii
11:38
Dan Udrea Cineva din club l-a avertizat pe Dan Șucu: „Șumudică n-are valoare de Rapid”. Ce a urmat acestui dialog a fost o trădare
Citește mai mult
Dan UdreaCineva din club l-a avertizat pe Dan Șucu: „Șumudică n-are valoare de Rapid”. Ce a urmat acestui dialog a fost o trădare
Fotbal pe bani publici vs spital din donații!  Finanțarea publică a cluburilor în 2 ani:   35% peste costurile spitalului de copii  ridicat de Asociația Dăruiește Viață în 5 ani
Superliga
09:00
Fotbal pe bani publici vs spital din donații! Finanțarea publică a cluburilor în 2 ani: 35% peste costurile spitalului de copii ridicat de Asociația Dăruiește Viață în 5 ani
Citește mai mult
Fotbal pe bani publici vs spital din donații! Finanțarea publică a cluburilor în 2 ani: 35% peste costurile spitalului de copii ridicat de Asociația Dăruiește Viață în 5 ani
„Trișează Pogacar? Prostii!”  Un multiplu campion al Turului Franței își lovește compatrioții care   îl suspectează de dopaj pe sloven 
Ciclism
11:19
„Trișează Pogacar? Prostii!” Un multiplu campion al Turului Franței își lovește compatrioții care îl suspectează de dopaj pe sloven
Citește mai mult
„Trișează Pogacar? Prostii!” Un multiplu campion al Turului Franței își lovește compatrioții care îl suspectează de dopaj pe sloven 
Silviu Tudor Samuilă  Mai e Rapid   o miză  pentru Dan Șucu?
Opinii
10:45
Silviu Tudor Samuilă Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?
Citește mai mult
Silviu Tudor Samuilă Mai e Rapid o miză pentru Dan Șucu?
Știri ultima oră
13:44
Remus Răureanu Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil
Remus Răureanu Șumudică vrea să fie plătit fiindcă e amuzant și sensibil
13:11
Hermannstadt mută finala de la Sibiu Burleanu n-a vrut ca ultimul act al Cupei României să se joace pe terenul uneia dintre finaliste » Noua arenă e una în premieră
Hermannstadt mută finala de la Sibiu Burleanu n-a vrut ca ultimul act al Cupei României să se joace pe terenul uneia dintre finaliste » Noua arenă e una în premieră
14:28
Pleacă Charalambous? Mihai Pintilii, dezvăluiri despre viitorul cipriotului la FCSB: „Dacă e o ofertă bună, de nerefuzat”
Pleacă Charalambous? Mihai Pintilii, dezvăluiri despre viitorul cipriotului la FCSB : „Dacă e o ofertă bună, de nerefuzat”
14:40
Nețoiu pleacă de la Voluntari! Fostul acționar de la Dinamo, dezvăluiri despre înțelegerea cu primarul Pandele: „Am ajutat cu niște bani. Acum ei decid”
Nețoiu pleacă de la Voluntari! Fostul acționar de la Dinamo, dezvăluiri despre înțelegerea cu primarul Pandele : „Am ajutat cu niște bani. Acum ei decid”
Mai multe știri de ultimă oră

Opinii

Credința la sportivi

Cristian Geambașu: Credința la sportivi

Cristian Geambașu: Credința la sportivi
Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David

Cristian Tudor Popescu: Jumătatea de Dumnezeu a lui David
Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere

Cătălin Tolontan: Papa care a numărat cornere
Balaj, estetica și diferența de valoare

Vlad Nedelea: Balaj, estetica și diferența de valoare

Vlad Nedelea: Balaj, estetica și diferența de valoare
Ce înseamnă că Istvan Kovacs  dă autografe pe eșarfe cu FCSB?

Dan Udrea: Ce înseamnă că Istvan Kovacs dă autografe pe eșarfe cu FCSB?

Dan Udrea: Ce înseamnă că Istvan Kovacs dă autografe pe eșarfe cu FCSB?
Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta

Cătălin Țepelin: Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta

Cătălin Țepelin: Trump de la FCSB și diamantul venit din Malta
Fraierul Șucu sau fraieri  suntem noi?

Cătălin Tolontan: Fraierul Șucu sau fraieri suntem noi?

Cătălin Tolontan: Fraierul Șucu sau fraieri suntem noi?
Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul

Cristian Geambașu: Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul

Cristian Geambașu: Cum te ajută Europa League să câștigi campionatul
Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff

Dan Udrea: Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff

Dan Udrea: Fotbalul lui Sabău și sacul lui Șucu, de care râdea marele Cruyff
Drumul  corect al fotbalului românesc

Silviu Tudor Samuilă: Drumul corect al fotbalului românesc

Silviu Tudor Samuilă: Drumul corect al fotbalului românesc
Mainoo, Maguire, Cherki

Cristian Geambașu: Mainoo, Maguire, Cherki

Cristian Geambașu: Mainoo, Maguire, Cherki
Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €

Dan Udrea: Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €

Dan Udrea: Circ cu Nețoiu și Pandele. Prejudiciul cetățenilor, 18,5 milioane €
Gigi, centru atacant

Radu Naum: Gigi, centru atacant

Radu Naum: Gigi, centru atacant
Romantism: Dinamo - Sampdoria

Remus Răureanu: Romantism: Dinamo - Sampdoria

Remus Răureanu: Romantism: Dinamo <span>-</span> Sampdoria
Apoliticii

Cristian Geambașu: Apoliticii

Cristian Geambașu: Apoliticii
Becali fără televiziuni nu exista

Cătălin Tolontan: Becali fără televiziuni nu exista

Cătălin Tolontan: Becali fără televiziuni nu exista
Vargas Llosa dincolo de mode

Cristian Geambașu: Vargas Llosa dincolo de mode

Cristian Geambașu: Vargas Llosa dincolo de mode
Arena Națională, sport sau muzică?

Dan Udrea: Arena Națională, sport sau muzică?

Dan Udrea: Arena Națională, sport sau muzică?
Dinamo ar trebui să i-l vândă pe Politic lui Becali

Remus Răureanu: Dinamo ar trebui să i-l vândă pe Politic lui Becali

Remus Răureanu: Dinamo ar trebui să <span>i-l</span> vândă pe Politic lui Becali
Mai zi-le ceva lui Sivis și lui Perica!

Cristian Geambașu: Mai zi-le ceva lui Sivis și lui Perica!

Cristian Geambașu: Mai <span>zi-le</span> ceva lui Sivis și lui Perica!
Top stiri din sport
 Ce debandadă la Rapid!    Detalii incredibile  din interior: giuleștenii și-au făcut programul în funcție de  ziua lui Șumudică și de înmormântarea lui Boupendza
Superliga
09:59
Ce debandadă la Rapid! Detalii incredibile din interior: giuleștenii și-au făcut programul în funcție de ziua lui Șumudică și de înmormântarea lui Boupendza
Citește mai mult
 Ce debandadă la Rapid! Detalii incredibile din interior: giuleștenii și-au făcut programul în funcție de  ziua lui Șumudică și de înmormântarea lui Boupendza
 „Nu mai sunt antrenorul Rapidului!”  Șumudică și-a anunțat   demisia   în fața fanilor: „O să vină alt antrenor să facă mai mult decat mine”
Superliga
23.04
„Nu mai sunt antrenorul Rapidului!” Șumudică și-a anunțat demisia în fața fanilor: „O să vină alt antrenor să facă mai mult decat mine”
Citește mai mult
 „Nu mai sunt antrenorul Rapidului!” Șumudică și-a anunțat  demisia  în fața fanilor: „O să vină alt antrenor să facă mai mult decat mine”
Transferuri decise cu AI    Continuă revoluția inteligenței artificiale   în fotbal. De ce poate deveni esențială nu doar în mercato
Campionate
09:34
Transferuri decise cu AI Continuă revoluția inteligenței artificiale în fotbal. De ce poate deveni esențială nu doar în mercato
Citește mai mult
Transferuri decise cu AI Continuă revoluția inteligenței artificiale  în fotbal. De ce poate deveni esențială nu doar în mercato
„Zidul lui Chivu nu a cedat”   Parma, lăudată de Gazzetta dello Sport: „Cele mai mari emoții au fost create de   Dennis Man  pe contraatac”
Stranieri
23.04
„Zidul lui Chivu nu a cedat” Parma, lăudată de Gazzetta dello Sport: „Cele mai mari emoții au fost create de Dennis Man pe contraatac”
Citește mai mult
„Zidul lui Chivu nu a cedat”  Parma, lăudată de Gazzetta dello Sport: „Cele mai mari emoții au fost create de Dennis Man pe contraatac”
Cine ia titlul?Totul despre lupta pentru Superliga:&nbsp; c&acirc;nd se joacă derby-urile și cine merge &icirc;n Europa
Sondaj
24.04

Cine ia titlul? Totul despre lupta pentru Superliga: când se joacă derby-urile și cine merge în Europa

Cine câștigă titlul?

FCSB %
CFR Cluj %
U Craiova %
U Cluj %
Dinamo %
Rapid %
Cine ia titlul?Totul despre lupta pentru Superliga:&nbsp; c&acirc;nd se joacă derby-urile și cine merge &icirc;n Europa