„Se fac șmecherii!” Fostul ministru Eduard Novak declară pentru GOLAZO.ro că Lipă, șefa ANS,  confiscă bani pentru canotaj  + reacția fostei campioane olimpice
Eduard Novak și Elisabeta Lipă sunt într-un conflict permanent de când cea din urmă a preluat șefia fostului Minister al Tineretului și Sportului, actuala Agenție Națională pentru Sport. FOTO: Imago

„Se fac șmecherii!”Fostul ministru Eduard Novak declară pentru GOLAZO.ro că Lipă, șefa ANS, confiscă bani pentru canotaj + reacția fostei campioane olimpice

  • Eduard Novak o atacă din nou pe Elisabeta Lipă, căreia îi reproșează modul în care s-au făcut premierile de la canotaj pentru rezultatele JO Paris.
  • Novak, campion paralimpic, spune că David Popovici ar fi trebuit să ia un milion de € pentru performanțele sale.
  • Elisabeta Lipă, șefa ANS, îi replică fostul șef MTS, declarând pentru GOLAZO.ro că nu există nicio ilegalitate la mijloc.

Nicio zi fără probleme pentru sportul românesc. Fie că vorbim despre acuzațiile Irinei Deleanu, președinta Federației Române de Gimnastică Ritmică, fie de rentele viagere „înghețate” la nivelul anului 2017, fie de reacția huliganică a lui Daniel Pancu, antrenorul naționalei de fotbal Under21.

„Dovadă de lașitate”  Elisabeta Lipă , replică dură pentru sportivii care o amenință cu plângeri penale: „Zici că renta e la mine în buzunar!”
Citește și
„Dovadă de lașitate”Elisabeta Lipă, replică dură pentru sportivii care o amenință cu plângeri penale: „Zici că renta e la mine în buzunar!”
Citește mai mult
„Dovadă de lașitate” Elisabeta Lipă , replică dură pentru sportivii care o amenință cu plângeri penale: „Zici că renta e la mine în buzunar!”

Cel mai nou capitol al neregulilor din sportul nostru este scris de Eduard Novak. Fostul Ministru al Tineretului și Sportului, lansează câteva întrebări într-o postare făcută pe Facebook.

Iată ce spune medaliatul olimpic la Jocurile Paralimpice: „Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare.

Adică, mai mare decât premiul obținut de David Popovici. De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru „participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă”.

Eduard Novak: „Nu-mi găsesc cuvintele”

Contactat telefonic de către GOLAZO.ro, Eduard Novak și-a menținut afirmațiile, ba, mai mult, o acuză pe Elisabetă Lipă, președinta ANS, că a „confiscat banii doar pentru canotaj”.

Bună ziua, domnule Novak. Cred că știți deja de ce v-am sunat.

Da, cred că referitor la postarea mea de pe Facebook. E ciudat ce se întâmplă la premierile pentru JO Paris.

Ați înaintat niște sume acolo. Citez: „Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare”. Aveți documente care susțin această informație?

Nu, nu am, dar știu de la oameni care lucrează în Agenția Națională pentru Sport. Oameni în care am încredere. Nu cred că e secret acel document, așa că... Ar trebui să fie public. Să vedem cu toții cine ia bani. Și câți.

Dacă acelea sunt sumele corecte, cum vi se par?

Nici nu-mi găsesc cuvintele. Să pui într-o asemenea... Popovici este un star mondial al sportului. Dacă funcționarii aceia au luat peste 160 de mii de euro, păi, David trebuia să ia un milion de euro. Cum să faci asemenea șmecherii? Păi, Sandu Pop nici măcar nu e antrenor. Și e trecut ca antrenor secund pe listele acelea, din câte mi s-a spus. Și ia mai mulți bani decât David Popovici? Și ceilalți doi? Cine sunt Erhan Cătălin și Petrescu Roxana? Sunt funcționari!

Eduard Novak: „Canotajul a pus mâna pe toți banii”

Dar cineva v-ar putea spune că s-au făcut performanțe mari la canotaj.

Da? Asta înseamnă, în primul rând, că nu respectă celelalte sporturi cine conduce canotajul. Că ia bani de peste tot. Au pus mâna pe banii de la ANS și au „faultat” nu știu câte federații. Au luat și de la COSR. La Dinamo au toți sportivii angajați. Deci toate sursele de finanțare sunt la canotaj. Pentru ce? Pentru 4-5 medalii?

Maricica Puică îmi spunea, zilele trecute, că o doare faptul că oameni din federații iau indemnizații, uneori, mai mari decât sportivii medaliați la marile competiții internaționale.

Și acolo e o inechitate. La indemnizația de merit, așa cum se numește, care e standard, tu iei, ca funcționar, 6.000 de lei. Și nu te recomandă nimic pentru asta. Față de un medaliat sau medaliată olimpică, știți foarte bine cât de greu este să iei o astfel de medalie, chiar dacă e de bronz, câștigi lunar 3.000 de lei. Iar cel care nu a fost niciodată medaliat să ia 6.000 de lei? Nu se poate!

3.493
de lei este renta viageră pe care o încasează lunar un sportiv român medaliat cu bronz la o ediție a Jocurilor Olimpice

Tot Maricica Puică spunea că unii dintre acești oameni care iau indemnizația de merit nu au făcut decât să „mute hârtii prin birouri”.

Da, așa este. Noi, foștii sportivi, știm asta. S-au mai strecurat și nume sprijinite ca să ajungă la acea indemnizație. Asta este realitatea. Fără bun simț, ei au pus acești funcționari pe lista premierilor de la JO Paris ca să ia mai mulți bani decât cel mai bun sportiv al României. Adică David Popovici!

Nu este prima dată când semnalați lucruri ce vi se par nedrepte în legătură cu mandatul Elisabetei Lipă.

Vă mai amintiți momentul acela în care David Popovici a devenit campion mondial? Am convins premierul să dăm un bonus, pentru că era un moment istoric pentru România. Când i-am dat acel cec. Apoi vin canotorii, adică doamna Lipă, și mă „amendează” pe mine la aeroport, că „nu am venit eu pregătit”. Păi, se compară rezultatul lui Popovici cu unul obținut într-o barcă de 4, de 2 sau de 8? Nu se poate!

Acel bonus a fost de un milion de lei, dacă nu greșesc, oferit din fondul de rezervă al Guvernului.

Da, exact. 200.000 de euro.

2
medalii de aur a câștigat David Popovici la Budapesta, în 2022, în probele de 100m și 200m liber

Elisabeta Lipă: „Nu e ilegal”

Elisabeta Lipă, contactată telefonic de GOLAZO.ro, a ținut să precizeze faptul că premierile pentru rezultatele României sunt conform legilor în vigoare și că nu se încalcă niciuna dintre acestea.

„Domnul Novak ar trebui să știe foarte bine ce scrie în normele financiare HG 1447 de aplicare a legii sportului. Acolo scrie foarte clar cine, cât și cum este recompensat.

Văd ca dl. Novak a uitat rapid, ca fost ministru, cum se răsplătesc medaliile. Probabil că, dacă la JO Paris nu a fost pe podium, îi arată cu degetul pe cei care chiar au făcut eforturi supraomenești. Vă rog să consultați normele noastre financiare, HG 1447, și veți vedea ca nimeni nu face nicio ilegalitate”.

Ce spunea, printre altele, Hotărârea Guvernului României pentru modificarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă aprobate prin hotărârea nr. 1447/2007? „(...) precum şi salariaţii acestora pot fi premiaţi cu un premiu individual de până la 15.000 lei. Suma acestor premii nu poate depăşi 25% din valoarea totală a premiilor acordate”.

Hotărârea Guvernului României 1447/2007.
Hotărârea Guvernului României 1447/2007.
Hotărârea Guvernului României 1447/2007.

Însă această hotărâre a fost modificată în iulie 2024, cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Paris.

În cazul personalului administrativ, premiere este reglementatată de articolul 34 după cum urmează:

1) Personalul din cadrul federațiilor sportive naționale, care a contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I-VI la jocurile olimpice, jocurile olimpice de tineret, jocurile paralimpice, campionatele mondiale și europene, Jocurile Mondiale de Plajă, Jocurile Europene, Festivalul Olimpic al Tineretului European, poate beneficia de premii la încheierea fiecăreia dintre aceste competiții, astfel:

a) pentru disciplinele sportive individuale, valoarea totală a premiului va fi de până la 40% din suma valorii unitare a premiilor corespunzătoare fiecărui loc ocupat și se acordă de Agenția Națională pentru Sport sau de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după caz.

b) pentru jocurile sportive, valoarea premiului va fi de până la 100% din valoarea unitară a premiului corespunzător locului ocupat și se acordă de Agenția Națională pentru Sport sau de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după caz.

Lituania - România 1-2  4 victorii din 4 meciuri  pentru „tricolori”
Nationala
15.10
Lituania - România 1-24 victorii din 4 meciuri pentru „tricolori”
Citește mai mult
Lituania - România 1-2 4 victorii din 4 meciuri pentru „tricolori”
PANCU, GESTURI ȘOCANTE Selecționerul României U21, eliminat după ce  a sărit la arbitru , pe teren! Ținut cu greu de jucători
Nationala
15.10
PANCU, GESTURI ȘOCANTESelecționerul României U21, eliminat după ce a sărit la arbitru, pe teren! Ținut cu greu de jucători
Citește mai mult
PANCU, GESTURI ȘOCANTE Selecționerul României U21, eliminat după ce a sărit la arbitru , pe teren! Ținut cu greu de jucători
România U21 la Euro 2025  Ce urmează pentru „tricolorii” mici : unde și când se joacă turneul final + ce adversari pot avea
Nationala
15.10
România U21 la Euro 2025Ce urmează pentru „tricolorii” mici: unde și când se joacă turneul final + ce adversari pot avea
Citește mai mult
România U21 la Euro 2025 Ce urmează pentru „tricolorii” mici : unde și când se joacă turneul final + ce adversari pot avea
Drepturile TV salvează Liga 1 Cel puțin 4 cluburi au fost  salvate de depunctare , după ce deținătorul drepturilor a virat anticipat banii
Liga 1
15.10
Drepturile TV salvează Liga 1Cel puțin 4 cluburi au fost salvate de depunctare, după ce deținătorul drepturilor a virat anticipat banii
Citește mai mult
Drepturile TV salvează Liga 1 Cel puțin 4 cluburi au fost salvate de depunctare , după ce deținătorul drepturilor a virat anticipat banii
CALIFICARE!  România U21 învinge Elveția și merge la  EURO 2025 . E cea de-a patra calificare consecutivă la un turneu final
Nationala
15.10
CALIFICARE! România U21 învinge Elveția și merge la EURO 2025. E cea de-a patra calificare consecutivă la un turneu final
Citește mai mult
CALIFICARE!  România U21 învinge Elveția și merge la EURO 2025 . E cea de-a patra calificare consecutivă la un turneu final
Mai face Țiriac polivalenta promisă?  Miliardarul așteaptă un  ajutor din partea Statului . Ce zice Marcel Ciolacu + detaliul interesant din documentele oficiale
Diverse
15.10
Mai face Țiriac polivalenta promisă? Miliardarul așteaptă un ajutor din partea Statului. Ce zice Marcel Ciolacu + detaliul interesant din documentele oficiale
Citește mai mult
Mai face Țiriac polivalenta promisă?  Miliardarul așteaptă un  ajutor din partea Statului . Ce zice Marcel Ciolacu + detaliul interesant din documentele oficiale
Penalty scandalosEroare inexplicabilă împotriva României » MM Stoica: „Nu mai înțelegem fotbalul! Poate era certat cu VAR-ul”
Nationala
00:35
Penalty scandalosEroare inexplicabilă împotriva României » MM Stoica: „Nu mai înțelegem fotbalul! Poate era certat cu VAR-ul”
Citește mai mult
Penalty scandalosEroare inexplicabilă împotriva României » MM Stoica: „Nu mai înțelegem fotbalul! Poate era certat cu VAR-ul”
România U19 - Spania U19 1-1  Rezultat  mare  pentru „tricolorii” lui Ion Marin, la finalul turneului de pregătire pentru EURO 2025
Nationala
15.10
România U19 - Spania U19 1-1 Rezultat mare pentru „tricolorii” lui Ion Marin, la finalul turneului de pregătire pentru EURO 2025
Citește mai mult
România U19 - Spania U19 1-1 Rezultat mare pentru „tricolorii” lui Ion Marin, la finalul turneului de pregătire pentru EURO 2025