- Un economist, profesor la ASE, l-a dat drept exemplu negativ pe David Popovici, pentru achiziția unui Porsche Spyder: e un caz de proastă investiție.
- Nu putem să spunem decât atât: natația, Team Romania de la Jocurile Olimpice și sportul românesc îi sunt recunoscători lui David Popovici că e un prost investitor, pentru că altfel ar fi acceptat ofertele uriașe de a investi în viitorul său, în SUA.
Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, l-a criticat public pe campionul olimpic David Popovici, 20 de ani, pentru că a decis să-și cumpere o mașină Porsche Spyder.
Automobilul costă 150.000 de euro și, a explicat profesorul, cumpărarea mașinii reprezintă, ca investiție, o mare eroare a lui David Popovici.
„Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți”, a scris economistul Cristian Păun pe Facebook, pe 4 ianuarie. „Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Câștiga independență financiară”.
SUA și Australia l-au ofertat pe David Popovici
Nu e prima oară când campionul român ratează o investiție. Acum un an, când a terminat liceul în București, Popovici a avut oferte de la facultăți de top din Statele Unite. Promisiuni clare au venit și din Australia, o altă forță a natației mondiale.
Dacă ar fi acceptat să reprezinte SUA, cel mai rapid înotător al planetei ar fi primit bursă integrală. La valoarea ciclului școlar 2023-2027, în care David Popovici ar fi fost integrat în Statele Unite, cheltuielile pentru 4 ani de facultate se ridică la 500.000 de dolari, luând aici în calcul taxele de școlarizare de nivel Ivy League (80.000 - 90.000 dolari pe an) plus facilitățile profesionale și sportive.
Refuzând oferta, David Popovici a refuzat acești bani. O jumătate de milion de dolari ar fi reprezentat o investiție în educația lui. Cheltuielile cu educația sunt unele dintre cele mai rentabile investiții pe care un om le poate realiza.
Fără să discute în sume, sportivul a explicat, indirect, că vrea să rămână în România. El a știut foarte bine că asta îl expune în multe feluri. Că poate ajunge inclusiv un antierou, iată, un model de risipă. E deținător de Porsche, într-un moment în care valul populist i-ar cere să rămână pe scuter.
22 de medalii de aur, cinci ani la vârful performanței internaționale și un Porsche
Nu spun că profesorul Păun a judecat populist. Faptele, însă, sunt acestea:
- David Popovici nu e un puști teribilist care și-a luat un bolid din banii părinților. Chiar economistul scrie că a câștigat banii „cu sudoare și sacrificiu”.
- Popovici nu e nici un sportiv înnebunit după primul său succes. El nu „a spart” într-un impuls timpuriu banii pe Porsche. Până să-și ia o mașină puternică și scumpă, campionul a concurat la două ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat, în ultimii 5 ani, 22 de medalii de aur la campionatele europene, mondiale și JO.
- Studii serioase arată că nu fiecare gest important al oamenilor este realizat pe baza unei analize cost-eficiență. Dacă David Popovici avea temperamentul discipolilor lui Ayn Rand, el lucra la Rezerva Federală, nu într-un bazin unde dai din mâini și din picioare vreme de patru ani, cu speranța că la următoarele Jocuri Olimpice poți să-ți depășești gripa și să cîștigi o medalie de aur și una de bronz, în cea mai acerbă concurență posibilă la nivel internațional. Asta a trăit David, la Jocurile Olimpice de la Paris.
- După ce a reușit performanța, a mai primit oferta de 500.000 de dolari și, deocamdată, a refuzat-o.
- Dacă România ar fi la fel de „independentă financiar” precum David Popovici, am fi o țară pe plus, nu pe minus. Căci nu David Popovici, ci România cheltuiește mai mult decât produce și încasează. Sportivul de 20 de ani trăiește pe banii munciți de el, nu așteaptă să-i aducă Moșul facturile de la Nordis, cadou sub brad.
- Popovici a cumpărat mașina la mâna a doua, cu aproximativ 120.000 de euro, potrivit surselor GOLAZO.ro.
Dezbaterea e utilă. Iar Popovici nu a cerut niciodată imunitate la critică. De altfel, ceea ce spunem profesorul Păun sau eu reprezintă o judecată de valoare, la care avem dreptul, dar care nu schimbă faptele.
Pe scara globală a competiției în domeniul fiecăruia, eu scriu la GOLAZO.ro, nu sunt jurnalist la L'Equipe, ASE se clasează pe locul 301-400 în Topul Shanghai între facultățile de economie ale lumii, iar David Popovici a fost cel mai bun din lume.
Posesorul unui Porsche Spyder, sportivul rămâne, până când recordul lui va fi depășit, cel mai tânăr om care a doborât recordul la 100 de metri liber, probă care fixează standardul pentru cel mai rapid înotător al planetei. Cum la această categorie românul e unic, e greu de estimat dacă următorul sportiv care va intra în club o va face la volanul unui Lăstun.