- Mihai Rotaru, patronul Universității Craiova, a explicat, într-un interviu pentru GOLAZO.ro, la ce fel de presă sportivă visează.
- El își dorește jurnaliști pozitivi și binevoitori cu fotbalul, care “să nu pună orice mic inconvenient pe tapet”.
Domnule Rotaru, sunteți de 12 ani în fotbal. Iar fotbalul presupune și dușmani. Pe cine ați pune pe primul loc?
Presa! Haha!
De ce?
Presa poate face mai mult pentru fotbal la nivel de imagine, sprijin, interpretare și prezentare. N-ar trebui să punem orice mic inconvenient pe tapet. Ar trebui să mutăm atenția din zona scandalului, a mediocrității și a cancan-ului spre ce este bun. Cred că ar fi mai mulți oameni pe stadioane și mai multe companii care și-ar asocia imaginea cu fotbalul românesc. Așa, dacă totul este negativ, de ce ar veni cineva să investească?
Dacă nu s-ar întâmpla lucruri negative presa ar avea ce să scoată în față?
Întotdeauna se vor întâmpla lucruri negative.
Și susțineți că e bine să se ascundă lucrurile astea negative?
Nu să le ascundă, dar nici să-și facă prim obiectiv din promovarea lor. Sunt atâtea lucruri frumoase în fotbal pe care trebuie să le prezentăm și să le promovăm, cum ar fi organizarea unor echipe, calitatea suporterilor, creșterea nivelului mediatic. Spre exemplu, emisiunile TV, cele care sunt în prim-plan, nu trebuie să uite că sunt emisiuni de divertisment și nu de analiză sau de critică. Fotbalul e pasiune, spectacol și emoție! Putem să facem emisiuni de critică și analiză în altă parte. De ce i-am avut pe Domozină și pe Țopescu?! Pentru că erau oameni care transmiteau emoții. Avem nevoie de așa ceva.
Vorbim de o altfel de mass-media azi, când toate lucrurile sunt la vedere. Atunci erau mai ascunse.
Avem un produs. Se numește Liga 1. Primul lucru la care ne uităm este ambalajul. Înăuntru sunt lucruri care trebuie, nu doar că pot, trebuie să fie îmbunătățite. Hai să facem acest ambalaj frumos, după care, în paralel, să ne ocupăm de tot ce putem să îmbunătățim. Atunci când vom îmbunătăți calitatea jucătorilor, a antrenorilor, a arbitrilor, lucrurile vor arăta mult mai bine. Va fi mult mai mult engagement în fotbal.
Am făcut și eu greșeli în raport cu presa. Cu siguranță am mai avut luări de poziție fundamentate pe o supoziție greșită… Mihai Rotaru
Mereu ați avut un dinte împotriva presei. Ați avut multe luări de poziție vizavi de ce discută în studio-uri, ce se scrie pe site-uri sau - pe vremuri - în ziare.
În momentele în care lucrurile nu sunt adevărate, iau poziție. În momentul în care lucrurile merg pe un trend negativ, iau poziție. Așa cum, de exemplu, iau poziție când noi jucăm în luna decembrie, lunea, la ora 21:30. Cum ajung oamenii la stadion?! Cum se bucură copiii de acest produs?!
Aici nu e vina presei.
Ba e a posturilor de televiziune care transmit meciurile, ele tot din zona aceea vin. Fac asta ca să aibă în prime-time Tottenham cu Chelsea. Sau meciuri din Serie A ori LaLiga.
Nici eu nu sunt de acord neapărat cu orele înaintate, dar pentru asta se plătesc drepturile TV!
Produsul cel mai bun din România este Superliga României. Haideți să-l creștem și să nu-i dăm în cap. E clar că la 9 seara pe un stadion vor fi cu câteva mii de oameni mai puțin. Când se întâmplă asta, și la TV se uită mai puțini suporteri. Dacă ai un stadion plin, lumea se uită de plăcere.