- Toxicologul Pascal Kintz a făcut parte din echipa de experți a Simonei Halep la confruntarea cu ITIA
- Azi, într-un interviu pentru L’Equipe, el explică de ce apărarea lui Jannik Sinner e plauzibilă, dar și de ce Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului pare să “joace la două capete”
Pascal Kintz lucrează la Institutul Medical din Strasbourg și, alături de profesorul Jean-Claude Alvarez, directorul laboratorului de Toxicologie de la Spitalul Universitar din Garches, s-a luptat să demonstreze că la Halep a fost contaminare, nu doping voluntar.
În interviul din L’Equipe, el spune că versiunea invocată de Jannik Sinner este “pe deplin plauzibilă”, dar se declară îngrijorat de felul în care acționează ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului), invocând un “dublu standard”.
„Adevărata problema e în altă parte”
Mai întâi, toxicologul francez a explicat că apărarea lui Sinner e logică: “În primul rând, clostebolul (n.r. steroid anabolizant) este un produs special. În Italia poate fi cumpărat din orice farmacie, fără rețetă, sub numele de Trofodermin. E disponibil sub formă de spray sau de cremă. Un produs remarcabil și eficient pentru micro cicatrici”.
Pascal Kintz susține că substanța are o putere mare de dispersie rapidă, “e o moleculă care difuzează ușor prin piele. Mai multe studii au evidențiat această trecere transcutanată.
Unul dintre ele arată chiar că a existat o contaminare în urma unei simple strângeri de mână - una dintre persoane își dăduse cu un pic de cremă înainte, iar produsul a fost găsit până la 15 ore mai târziu la cealaltă persoană, la niveluri apropiate de cele găsite în probele lui Sinner”.
Kintz a avut un caz similar înainte de JO, cu canotoarea poloneză Dorota Borowska, suspendată provizoriu de ITA tot pentru clostebol. “Ea a folosit spray-ul pe câinele ei rănit. Am demonstrat că s-a contaminat prin contact cu câinele său, îngrijindu-l și dormind pe aceeași așternut. A scăpat de acuzații și și a putut participa la Jocuri.
Așadar, povestea lui Sinner se susține. Adevărata problema e în altă parte. Situațiile sunt tratate diferit. Regulile jocului nu sunt aceleași pentru toată lumea”.
„O decizie extraterestră”
Apoi a explicat: “Teoretic, regulamentul prevede că atunci când există un rezultat anormal al analizei, intervine suspendarea și punct (n.r. în regulament se precizează totuși că, în caz de îndoială, organismul antidoping poate cere explicații sportivului înainte de suspendare). La Sinner nu a fost cazul, ceea ce este foarte ciudat.
“În opinia dumneavoastră, Sinner nu a fost tratat în același mod ca alți sportivi aflați în aceeași situație?”, a fost întrebat Kintz de către jurnaliștii L’Equipe.
A răspuns: “Când văd răul făcut Simonei Halep și lui Ysaora Thibus (n.r. scrimeră franceză, campioană mondială, suspendată apoi exonerată pe motiv de contaminare)...
Sportivii trebuie să dovedească contaminarea, dar este complicat din punct de vedere psihologic.
Faptul că Sinner nu a fost suspendat înseamnă că a putut continua să joace meciuri. Este aproape o decizie extraterestră.
În plus, ITIA nu a lucrat cu experți independenți, ci cu directori de laborator. Acest lucru pare a fi science fiction. Nu este normal.
Nu au existat analize suplimentare care să arate dacă a fost posibilă contaminarea. Nu spun că este vinovat, mi se pare coerent din punct de vedere științific ce a susținut, dar este un dublu standard”.
Cazul de dopaj al Simonei Halep
- Simona Halep a făcut apel la TAS după ce a fost suspendată de ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) pe o perioadă de 4 ani pentru testul pozitiv cu Roxadustat, de la US Open 2022.
- Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
- Halep a fost suspendată 4 ani pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP): prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată în urma unui test antidoping efectuat la US Open 2022 și neregularităţile din paşaportul său biologic.
- TAS a redus suspendarea Simonei în martie 2024, de la 4 ani la 9 luni, iar tenismena a revenit oficial pe teren după un an și 7 luni, în martie 2024, la WTA Miami.
Cazul de dopaj al lui Jannik Sinner
- Liderul clasamentului ATP, Jannik Sinner (23 de ani), a picat două teste doping cu steroizi, dar nu a fost suspendat.
- Italianul a fost depistat pozitiv cu o substanță interzisă - Clostebol, la începutul acestui an.
- Chiar dacă a picat cele două teste doping din cauza steroizilor, situația nu a fost făcută publică deoarece acesta ar fi contestat cu succes suspendările provizorii dictate, invocând o contaminare.
- Sinner a publicat un comunicat pe rețelele sociale, marți, în care recunoaște că a fost notificat pentru un test pozitiv în luna aprilie, pentru o cantitate infimă de Clostebol - mai puțin de un miligram.
- Conform explicațiilor date, clostebolul ajunsese în corpul jucătorului din cauza unui spray utilizat de terapeut, care fusese aplicat pe o tăietură.
- Mulți jucători, oficiali și specialiști au sugerat că liderul ATP a beneficiat de un tratament preferențial din partea ITIA.