Bonus pentru „5+6”  Cine mai e în cursă pentru  potul oferit de FRF  + De ce FCSB nu e eliminată, deși a încălcat regula
FCSB e favorită să obțină potul cel mare de la FRF pentru regula 5+6. Foto: Raed Krishan

Bonus pentru „5+6” Cine mai e în cursă pentru potul oferit de FRF + De ce FCSB nu e eliminată, deși a încălcat regula

  • Legea impusă de FRF, ca orice club care are mereu în teren cel puțin 5 jucători români să acceseze bani dintr-un fond de peste 2.000.000 de euro, a fost aplicată din acest sezon.
  • FCSB a disputat 13 meciuri pe plan intern și a respectat regula în 12 dintre ele, mai puțin la Supercupa cu Corvinul, când în ultimele 20 de minute a avut doar 4 români.
  • Deși a fost un meci organizat de FRF, Supercupa nu figurează pe lista jocurilor în care cluburile sunt obligate să îndeplinească legea respectivă, iar Federația explică motivul.
  • În acest moment, când s-a jucat aproape o treime din sezon, doar 5 echipe au respectat regula și sunt în joc să fie recompensate.

Începând cu sezonul 2024-2025, cel în curs, FRF a introdus o nouă regulă, denumită 5+6. Ea se spune că o echipă trebuie să aibă în teren, pe întreaga durată a meciului, cel puțin 5 jucători formați la nivel național, adică români sau care să aibă drept de joc în naționala României. 

Bonus FRF pentru echipele din Liga 1 care respectă regula „5+6”

Orice club care încalcă această lege nu va suporta consecințele măsurilor din cazul celeilalte reguli, U21. Acolo, cine nu are fotbalist U21, va pierde meciul la “masa verde.

În privința Legii 5+6, FRF a creat un fond de premiere, care trece de 2.000.000 de euro, din care vor fi răsplătite cluburile care vor îndeplini această condiție în toate meciurile.

Există o condiție: cel mult 3 echipe vor fi premiate. Dacă numărul va fi mai mare, banii vor ajunge la formațiile cel mai bine clasate în Liga 1 la finalul sezonului.

O echipă care nu are cel puțin 5 români pe teren chiar și pentru o singură fază dintr-un meci, atunci iese complet din calcule pentru a fi răsplătită financiar.

Din sezonul 2025/2026, regula va devenit 6+5, astfel că echipele care vor să obțină potul de la FRF vor trebui să folosească cel puțin 6 români pe teren pe tot parcursul meciurilor.

FCSB a avut 7 străini pe teren la Supercupa cu Corvinul

Printre echipele care încă se află în joc pentru a accesa bani fiindcă dă credit românilor e FCSB. Campioana însă face obiectul unui caz interesant, care a fost deja dezbătut și clarificat la FRF.

Din cele 13 meciuri interne disputate de trupa lui Charalambous în actualul sezon, în 12 dintre ele și în cea mai mare parte din al 13-lea, a respectat regula celor 5 români. A fost însă o partidă în care, a avut pe teren, în același timp nu mai puțin de 7 străini. Dar cu toatea acestea, nu va fi penalizată.

Motivul? Meciul în care a bifat ceva mai mult de un sfert de oră cu doar 4 români în echipă a fost Supercupa cu Corvinul, prima partidă oficială din 2024-2025, care a avut loc pe 4 iulie, meci în care FCSB a și câștigat trofeul, după ce s-a impus, scor 3-0.

Atunci, din minutul 74 până la finalul confruntării, roș-albaștri au avut 7 străini: Antwi, Dawa, Ngezana, Radunovic, Alhassan, Edjouma și Luis Phelipe. Cei 4 străini care erau atunci pe teren: A. Vlad, Ștefănescu, Musi, D. Popa.

FRF: „Regula 5+6 nu se aplică ca legea U21”

În ciuda acestui lucru, mai ales că a fost un meci chiar în organizarea FRF și a făcut parte din sezonul 2024-2025, de la startul căruia, regula 5+6 e activă, FCSB nu e considerată că a încălcat regula.

Regula nu se aplică și pentru Supercupă, este considerată competiție diferită și nu ar fi echitabil față de toate celelalte participante din Liga 1. În concluzie, se aplică doar pentru Liga 1. Explicația FRF

În schimb, regula U21 a fost activă inclusiv la meciul de Supercupă dintre FCSB și Corvinul. Campioana a respectat legea cu Radaslavescu, care a fost titular, apoi, pe final, cu Musi.

Dacă n-ar fi făcut-o, ar fi pierdut, prin forfait, 0-3. De ce două legi ale FRF, care protejează în aceeași direcție jucătorii români, au aplicabilitate diferită?

Regula 5+6 nu se aplică la fel ca regula U21 pentru că este o situație diferită. În privința regulii U21, la Cupă și Supercupă pot participa și echipe din ligile inferioare, 2 și 3, care și ele au cote obligatorii pentru jucători, raportat la vârstă. În schimb, legea 5+6 nu este obligatorie, ci este un beneficiu / sancțiune, care se primește prin bonus / amendă. Explicația FRF

În afara Supercupei, FCSB a avut cel puțin 5 români în fiecare minut din cele 12 meciuri de campionat pe care le-a disputat. 

În afară de FCSB, doar alte 4 formații se mai află în această postură și au șanse ca la finalul sezonului să se aleagă cu recompense fiindcă s-au încadrat în legea Federației.

Celelalte 4 sunt: Farul, Petrolul, U Cluj și Hermmanstadt.

Dacă acum ar fi finalul campionatului și toate aceste 5 cluburi ar respecta regula, atunci doar U Cluj (locul 1), FCSB (locul 5) și Petrolul (locul 6) ar încasa bani.

Fiecare club ar încasa în jur de 700.000 de euro!

Dacă doar una dintre ele va încheia sezonul respectând regula 5+6, atunci va încasa tot potul de peste 2 milioane de euro!

FCSB și Petrolul au fost la limită

  • FCSB - max. 6 jucători străini în același timp pe teren
  • Farul - 4
  • Hermmanstadt - 4
  • U Cluj - 5
  • Petrolul - 6

70% din Liga 1 a picat deja testul 5+6

În schimb, deși încă nu s-a atins pragul de 33% din meciuri în actualul sezon, deja nu mai puțin de 11 formații nu mai sunt în cursă pentru a respecta regula „5+6”. 

6 echipe
au încălcat regula „5 români + 6 străini” încă din prima etapă: Rapid, Dinamo, Sepsi, Oțelul, Poli Iași și Unirea Slobozia

Când au încălcat regula cele 10 cluburi

  • Unirea Slobozia - încă de la startul primei etape a avut doar 4 români în primul „11”: C. Toma, Purece, Antoche și O. Perianu;
  • CFR Cluj - la startul reprizei secunde în etapa a 3-a, cînd a avut doar 4 români: Sava, Păun, Artean și Fică;
  • Universitatea Craiova - la startul meciului cu CFR, în etapa a 3-a. Doar 3 români titulari: Popescu, Vlădoiu și Baiaram;
  • Rapid - în minutul 61 al primei etape, când mai avea doar 4 români: Aioani, Iacob, Borza și Manea;
  • Dinamo - la startul primei etape avea doar 4 români: Costin, Opruț, Cârjan și Politic;
  • Oțelul - la startul primului meci, doar 4 români: Popescu, Adăscăliței, Rus și Pop;
  • Sepsi - în ultimele minute ale primei etape a avut doar 4 români: Niczuly, Ciobotariu, Oteliță și Fl. Ștefan;
  • Poli Iași - de la jumătatea reprizei secunde în prima etapă, cînd avea doar 4 români: Ispas, Ilie, Itu și A. Roman;
  • UTA - din minutul 57 al etapei a doua, doar 4 români pe teren: R. Popa, Râpă, Benga, R. Cristea;
  • Botoșani - din minutul 67 al etapei a 7-a, când avea doar 4 români: Șeroni, Țigănașu, Bodișteanu și Chică-Roșă;
  • Gloria Buzău - din minutul 64 al etapei a 12-a, când a avut 4 români în teren: Lazar, I. Gheorghe, A. Stan și D. Albu.
Pancu a fost judecat azi  Selecționerul U21 , scuze pentru gestul șocant » Ce decizie a luat Comisia Tehnică
Nationala
19:13
Pancu a fost judecat aziSelecționerul U21, scuze pentru gestul șocant » Ce decizie a luat Comisia Tehnică
Citește mai mult
Pancu a fost judecat azi Selecționerul U21 , scuze pentru gestul șocant » Ce decizie a luat Comisia Tehnică
Investitori noi la Dinamo?   Andrei Nicolescu  dezvăluie: „Există interes și din țară, și din afară”
Liga 1
20:06
Investitori noi la Dinamo? Andrei Nicolescu dezvăluie: „Există interes și din țară, și din afară”
Citește mai mult
Investitori noi la Dinamo?  Andrei Nicolescu dezvăluie: „Există interes și din țară, și din afară”
Bonus pentru „5+6”  Cine mai e în cursă pentru  potul oferit de FRF  + De ce FCSB nu e eliminată, deși a încălcat regula
Liga 1
18:18
Bonus pentru „5+6” Cine mai e în cursă pentru potul oferit de FRF + De ce FCSB nu e eliminată, deși a încălcat regula
Citește mai mult
Bonus pentru „5+6”  Cine mai e în cursă pentru potul oferit de FRF + De ce FCSB nu e eliminată, deși a încălcat regula
Simone Biles, brand puternic  Topul în care multipla campioană olimpică e peste  Messi, Ronaldo și LeBron
Diverse
13:31
Simone Biles, brand puternic Topul în care multipla campioană olimpică e peste Messi, Ronaldo și LeBron
Citește mai mult
Simone Biles, brand puternic  Topul în care multipla campioană olimpică e peste Messi, Ronaldo și LeBron
„NU” PENTRU FCSB  Philippe Clement, răspuns categoric la întrebarea GOLAZO.ro: „Atunci nu voi antrena niciodată FCSB” + Ce se va întâmpla cu  Ianis Hagi
Europa League
16:00
„NU” PENTRU FCSB Philippe Clement, răspuns categoric la întrebarea GOLAZO.ro: „Atunci nu voi antrena niciodată FCSB” + Ce se va întâmpla cu Ianis Hagi
Citește mai mult
„NU” PENTRU FCSB  Philippe Clement, răspuns categoric la întrebarea GOLAZO.ro: „Atunci nu voi antrena niciodată FCSB” + Ce se va întâmpla cu Ianis Hagi
EXPLICAȚIA UNEI CIUDĂȚENII O echipă a fost penalizată, 0-3 la “masa verde”, pentru că  a câștigat un meci folosind jucători prea mici . Ce zice FRF
Diverse
15:20
EXPLICAȚIA UNEI CIUDĂȚENIIO echipă a fost penalizată, 0-3 la “masa verde”, pentru că a câștigat un meci folosind jucători prea mici. Ce zice FRF
Citește mai mult
EXPLICAȚIA UNEI CIUDĂȚENII O echipă a fost penalizată, 0-3 la “masa verde”, pentru că a câștigat un meci folosind jucători prea mici . Ce zice FRF
„Probabil n-ați auzit niciodată de el” Străinii, uimiți de averea lui  Ion Țiriac : „Cum e posibil să fie de trei ori mai bogat decât Ronaldo?”
Diverse
16:08
„Probabil n-ați auzit niciodată de el”Străinii, uimiți de averea lui Ion Țiriac: „Cum e posibil să fie de trei ori mai bogat decât Ronaldo?”
Citește mai mult
„Probabil n-ați auzit niciodată de el” Străinii, uimiți de averea lui Ion Țiriac : „Cum e posibil să fie de trei ori mai bogat decât Ronaldo?”
Decizie bizară la Rangers - FCSB  Interzis la TV  pentru peste 1 milion de români!
Europa League
22.10
Decizie bizară la Rangers - FCSBInterzis la TV pentru peste 1 milion de români!
Citește mai mult
Decizie bizară la Rangers - FCSB Interzis la TV pentru peste 1 milion de români!