- România spre CM 2026. Cum arată drumul „tricolorilor” spre un nou Campionat Mondial după aproape 3 decenii.
- După Nations League, pentru naționala condusă de Mircea Lucescu urmează adevăratul test: preliminariile CM 2026.
- Tragerea la sorți a grupelor va avea loc pe 13 decembrie, de la ora 13:00, la Zurich.
- Turneul final din SUA, Canada și Mexic va avea loc între 11 iunie și 19 iulie 2026.
România și-a încheiat aventura în Nations League, unde și-a îndeplinit toate obiectivele: câștigarea grupei, promovarea în Liga B și obținerea unui loc în urna 2 pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026.
Din 2025 începe adevărata provocare pe care Mircea Lucescu și-a asumat-o când a preluat naționala: drumul spre Campionatul Mondial. Unde România nu a mai fost din 1998.
Cum ajunge România la Mondial » Totul despre preliminarii
După victoria cu Cipru, România se va reuni cel mai curând în martie 2025. Rămâne de văzut dacă pentru amicale sau pentru primele meciuri din calificări.
Acest lucru se va decide la tragerea la sorți de pe 13 decembrie, unde se vor stabili cele 12 grupe preliminare, șase cu 5 echipe și șase cu 4. Grupele cu 4 formații vor începe calificările abia în septembrie!
Europa va trimite la turneul final din SUA, Canada și Mexic nu mai puțin de 16 echipe:
- câștigătoarele celor 12 grupe preliminare;
- cele 4 câștigătoare ale barajelor, unde merg locurile 2 din calificări și cele mai bune 4 câștigătoare de grupe din Nations League, necalificate la turneu sau baraj.
Cum arată urnele pentru preliminariile CM 2026
La tragerea la sorți, după parcursul bun de la Euro 2024, continuat cu promovarea în Liga B din Nations League, România și-a asigurat prezența în urna 2.
Asta înseamnă că va avea un singur adversar puternic în grupă, iar ceilalți doi sau trei vor fi sub locul 25 în Europa. O șansă în plus pentru „tricolori” în lupta pentru calificare.
- Urna 1: FRANȚA, SPANIA, ANGLIA, BELGIA, PORTUGALIA, OLANDA, ITALIA, GERMANIA, CROAȚIA, ELVEȚIA, DANEMARCA, AUSTRIA;
- Urna 2: UCRAINA, TURCIA, SUEDIA, ȚARA GALILOR, POLONIA, UNGARIA, SERBIA, SLOVACIA, ROMÂNIA, GRECIA, NORVEGIA, CEHIA;
- Urna 3: SCOȚIA, SLOVENIA, IRLANDA, ALBANIA, FINLANDA, GEORGIA, MACEDONIA DE NORD, ISLANDA, IRLANDA DE NORD, BOSNIA, MUNTENEGRU, ISRAEL;
- Urna 4: BULGARIA, LUXEMBURG, BELARUS, KOSOVO, ARMENIA, KAZAHSTAN, AZERBAIDJAN, ESTONIA, CIPRU, FEROE, LETONIA, LITUANIA;
- Urna 5: MOLDOVA, MALTA, ANDORRA, GIBRALTAR, LIECHTENSTEIN, SAN MARINO.
Pentru că a promovat direct în Liga B și nu va participa la baraje de menținere/promovare în Liga Națiunilor, România va avea date disponibile în martie și poate pica la tragerea la sorți atât în grupă cu 4 echipe, cât și cu 5.
Chiar dacă tragerea la sorți are loc în decembrie, „tricolorii” ar putea afla numele celui mai dificil adversar abia în martie 2025!
Motivul? Semifinalistele Nations League trebuie plasate în grupe cu numai 4 formații, însă numele lor vor fi cunoscute abia în martie, după faza sferturilor.
Astfel, Portugalia, Franța, Germania, Spania, Croația, Italia, Olanda și Danemarca vor fi înlocuite la tragerea la sorți cu „învingătoare sfert NL” sau „învinsă sfert NL”. Tabloul fazei eliminatorii din Nations League va fi stabilit vineri, de la ora 13:00, la Nyon.
- Grupa dificilă: Spania, ROMÂNIA, Scoția, Bulgaria, Moldova;
- Grupa accesibilă: Austria, ROMÂNIA, Muntenegru, Feroe, San Marino.
Programul pentru CM 2024
În cazul care va fi extrasă în grupă cu doar 3 adversari, România va trebui să își caute adversari pentru amicale în datele FIFA din martie și iunie.
- 13 decembrie 2024: tragerea la sorți a preliminariilor;
- 21-22 martie 2025: etapa I (doar pentru grupele de 5);
- 24-25 martie 2025: etapa II (doar pentru grupele de 5);
- 6-7 iunie 2025: etapa III (doar pentru grupele de 5);
- 9-10 iunie 2025: etapa IV (doar pentru grupele de 5);
- 4-6 septembrie 2025: etapa V;
- 7-9 septembrie 2025: etapa VI;
- 9-11 octombrie 2025: etapa VII;
- 12-14 octombrie 2025: etapa VIII;
- 13-15 noiembrie 2025: etapa IX;
- 16-18 noiembrie 2025: etapa X;
- 26 martie 2026: semifinalele barajului;
- 31 martie 2026: finalele barajului.
România, două șanse pentru calificarea la baraj
Cum câștigarea grupei preliminare va fi o misiune infernală, miza realistă va fi calificarea la baraj, unde „tricolorii” pot ajunge în două moduri:
- termină pe locul 2 în grupa preliminară;
- profită de statutul de câștigătoare de grupă din Nations League.
Pe lângă cele 12 echipe clasate pe locul 2 în preliminarii, la baraj vor merge și 4 câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor.
Dacă nu vor termina pe locul 2 în calificări, „tricolorii” vor fi la mâna rezultatelor pentru a putea intra la baraj de pe ruta din Nations League.
La baraj vor merge cele mai bune 4 câștigătoare de grupe care nu au terminat preliminariile pe primele două locuri. Ierarhia e stabilită întâi în funcție de ligă și abia apoi de numărul de puncte.
România ocupă în acest moment locul 11. Poate urca pe 10, în cazul în care meciul cu Kosovo e omologat cu 0-0, și pe 9, dacă va fi 3-0.
- Spania - 16p (Liga A)
- Germania - 14p (Liga A)
- Portugalia - 14p (Liga A)
- Franța - 13p (Liga A)
- Anglia - 15p (Liga B)
- Norvegia - 13p (Liga B)
- Țara Galilor - 12p (Liga B)
- Cehia - 11p (Liga B)
- Suedia - 16p (Liga C)
- Macedonia de Nord - 16p (Liga C)
- ROMÂNIA - 15p (Liga C)*
- Irlanda de Nord - 11p (Liga C)
- Moldova - 9p (Liga D)
- San Marino - 7p (Liga D)
*România a câștigat matematic grupa, dar mai așteaptă decizia pentru meciul abandonat cu Kosovo.
Pentru a merge la baraj pe această rută, „tricolorii” ar avea nevoie ca numai 3 echipe mai bine clasate să nu prindă locurile 1-2 în grupele preliminare.
Un scenariu cât se poate de realist dacă ținem cont că doar 3 echipe din fața României s-au aflat în această situație la Euro 2024, Norvegia, Suedia și Macedonia de Nord.
Cum se desfășoară barajul pentru CM 2026
Cele 16 echipe calificate la baraj vor fi împărțite pe 4 rute de câte 4 formații.
Se vor înfrunta în sistem semifinale - finale, ambele într-o singură manșă. Semifinalele se vor juca pe terenul capilor de serie stabiliți de UEFA, în timp ce gazdele finalelor vor fi alese prin tragere la sorți.
Doar câștigătoarele celor 4 mini-turnee vor merge și ele la Mondial.
Marele dezavantaj al echipelor calificate la baraj prin intermediul Nations League este că vor evolua în deplasare în semifinale împotriva celor mai puternice echipe venite de pe locul 2 din preliminarii.