- România – Kosovo, meci din Nations League, a fost întrerupt în minutul 90+3, la scorul de 0-0, după ce oaspeții s-au retras la vestiare.
- Acum 10 ani, la Serbia – Albania, meci întrerupt după ce albanezii au refuzat să mai joace, UEFA a decis 3-0 pentru gazde, dar la TAS s-a întors hotărârea cu 180 de grade.
- Surse TAS analizează posibilele verdicte care s-ar putea da la apelul pe care îl vor face kosovarii în cazul unei decizii nefavorabile lor a Comisiei de Disciplină a UEFA.
În minutul 90+3 al partidei dintre România și Kosovo, la scorul de 0-0, unul care avantaja echipa noastră (n.r. – la Priștina câștigaserăm cu 3-0), Rrahmani l-a provocat pe Alibec.
În urma altercației, o parte a fanilor români au început să strige „Serbia, Serbia”, iar fotbaliștii kosovari s-au retras la vestiare, nu înainte de a face gestul cu brațele care imită un vultur, simbolul pentru „Kosovo e Albania”.
Arbitrul a fost nevoit să întrerupă partida, iar oaspeții nu au dorit să revină pe teren, în ciuda insistențelor observatorului de joc, muntenegreanul Milovan Djukanovic.
„Centralul” Morten Krogh a fost nevoit, la aproape o oră după miezul nopții, să fluiere sfârșitul partidei. Federația de la Priștina a oferit un comunicat de presă, imediat după meci, în care și-a făcut clare intențiile.
Acum, indiferent de epilogul juridic pe care îl va avea acest meci, trebuie menționat că am fost răniți emoțional. Vă asigurăm că nu ne vom opri și vom continua să căutăm dreptatea până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (n.r. - TAS) de la Lausanne. Comunicat oficial Federația de Fotbal din Kosovo
Surse TAS: „Românii au mai scandat mesaje xenofobe”
GOLAZO.ro a luat legătura cu surse din cadrul TAS pentru a afla care sunt șansele ca eventualul apel al kosovarilor la decizia Comisiei de Disciplină a UEFA să aibă succes.
Precedentul Serbia – Albania din 2014. După incidente serioase, ca, de exemplu, scandări ale fanilor sârbi „omorâți albanezii!”, torțe, sticle aruncate în teren, un steag cu harta Albaniei Mari rupt de jucătorul sârb Stefan Mitrovic, fapt care a declanșat o bătaie generală, fotbaliștii albanezi au ieșit de pe teren, refuzând să mai joace.
Comisia Disciplinară a UEFA a decis ca gazdele să câștige partida la „masa verde”, cu scorul 3-0, albanezii au mers la TAS și acolo s-a stabilit că partida a fost abandonată din cauza problemelor de securitate și a violenței fanilor sârbi, așa că că a schimbat decizia. De la 3-0 pentru sârbi s-a ajuns la 3-0 pentru Albania.
Sursele GOLAZO.ro din interiorul TAS explică de ce aceste două situații sunt foarte diferite.
„Circumstanțele de la Serbia – Albania erau cu totul altele decât cele de la România – Kosovo. Acolo chiar s-au întâmplat lucruri grave. Au fost obiecte aruncate, bătăi, violență. La București nu s-a petrecut nimic din toate acestea.
Se va ajunge la TAS, fără îndoială, dar mai degrabă ca un statement (n.r. - luare de poziție) politic din partea celor din Kosovo.
Cel mai probabil, partea română va fi amendată, dar pentru alte motive decât cele legate de ieșirea kosovarilor de pe teren. A existat un scaun aruncat în teren, apoi un copil a pătruns pe gazon.
Pe de alta parte, românii au antecedente cu scandări xenofobe. Mai ales la adresa Ungariei. Dar au existat limite care nu au fost depășite”.
Surse TAS: „Nu e o presiune pentru arbitri”
Cum se va judeca la TAS. Conform statutului UEFA, Federația de la Priștina, în cazul unei decizii nefavorabile ei din partea Comisiei de Disciplină a forului european, poate ataca această hotărâre în termen de zece zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Sursele GOLAZO.ro aduc lămuriri: „La TAS nu se vor putea folosi alte probe decât cele care sunt avansate Comisiei de Disciplină de la UEFA. Cu excepția celor pe care pot demonstra că nu le puteau prezenta în timp util pentru judecarea de la UEFA.
Deci se reduce nivelul probatoriu la probele pe care deja s-a judecat în cadrul Comisiei Disciplinare a forului european. Se va forma un panel de trei arbitri, iar ei vor decide”.
De asemenea, din dialogul cu sursa familiarizată cu acest caz a reieșit și importanța victoriei cu 4-1 din partida cu Cipru. Și asta pentru că, indiferent de verdictele Comisiei de Disciplină a UEFA și TAS, România nu mai poate pierde șefia grupei 2 din Liga C a Nations League.
„Pentru România e un avantaj faptul că a câștigat ultimul meci din grupă și rezultatul partidei cu Kosovo nu mai poate schimba clasamentul. Dacă nu se modifică nimic pe latură sportivă, atunci nu e o presiune pentru arbitrii din panelul de judecată de la TAS”.
România - Kosovo » Surse TAS: „Știau că nu se va întrerupe partida”
Ce s-a stabilit la ședința tehnică de dinaintea partidei. Sursele TAS care cunosc dosarul acestui meci, oferă detalii.
„S-a spus foarte clar. Dacă din tribune se va striga „Serbia, Serbia”, partida nu se va întrerupe. Doar dacă existau bannere, așa cum au fost la Serbia – Albania, de exemplu, și alte scandări, cu trimitere clară la contextul geo-politic din zonă, atunci se oprea partida.
Deci cei din Kosovo au fost atenționați. Iar, dacă aceste lucruri de mai sus se petreceau, atunci se luau măsuri graduale. Sunt avertizări ale crainicului stadionului, se scot echipele de pe teren, apoi se întrerupe partida pentru 15 minute și așa mai departe”.
România - Kosovo. Pe ce materiale se va lua decizia UEFA
Așteptându-se la un meci cu probleme, UEFA a trimis la București doi dintre cei mai buni oameni ai ei, delegatul Milovan Djukanovic și observatorul forului continental pentru arbitri, polonezul Tomas Mikulski.
Dar, pe lângă cei doi, există și alți ofițeri de integritate care, independenți fiind, fac rapoarte către UEFA. Ei menționează dacă sunt anumite lucruri care exced granițele regulamentelor.
Sursele GOLAZO.ro la TAS spun că și atitudinea arbitrului este un indicator al deciziei UEFA.
„Cel mai probabil UEFA va decide ca scorul partidei să fie 3-0 pentru români, iar la TAS să se mențină această decizie.
Până la urmă, un barometru foarte clar e și decizia arbitrului, care nu a avut intenția de a întrerupe partida după acele scandări.
În rapoarte sigur există și faptul că anumiți fotbaliști din Kosovo au incitat, prin cuvinte și gesturi, suporterii români. Iar asta va fi o circumstanță atenuantă.
În plus, nu au existat scandări xenofobe din partea fanilor de la București în perioada în care meciul a fost întrerupt”.
Decizia TAS. Sursele din interiorul Tribunalului de Arbitraj Sportiv oferă lămuriri și cu privire la eventualul apel al kosovarilor la TAS.
„Dacă aici se va schimba decizia Comisiei de Disciplină a UEFA, atunci se deschide o «cutie a Pandorei», iar din ce în ce mai multe partide se vor încheia la „masa verde”.
Dacă în Brazilia, la un meci cu Argentina, fanii încep să strige „Anglia, Anglia”, argentinienii pot ieși de pe teren și câștiga partida? (n.r. – referire la războiul Insulelor Malvine).
E lipsit de empatie, dar nu e un motiv ca meciul să fie decis în afara terenului de joc. Așa că nu cred că kosovarii vor avea o șansă la TAS”.