- WADA a anunțat că, începând din 2027, va intra în vigoare noul Cod Mondial Antidoping.
- Modificările presupun „o anumită flexibilitate în cazul folosirii unor substanțe în mod involuntar”.
În noul Cod Mondial Antidoping, care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2027, termenul „produs contaminat” va fi înlocuit cu „sursă contaminată”.
WADA lasă de la ea: „Listă cu cantități minime de substanțe interzise”
„Sursa contaminată”, noul termen pe care WADA îl introduce în Codul Mondial începând cu 1 ianuarie 2027, este definit mai larg, incluzând «surse de contaminare precum alimentele sau băuturile, contaminarea mediului sau expunerea prin contact cu o terță persoană sau un obiect atins de o terță persoană» , notează Gazzetta dello Sport.
Astfel, în cazul lui Sinner, „ingerarea neintenționată de clostebol prin masaj de către fizioterapeutul său care se tratase cu un spray care conținea această substanță - ar fi fost în acest punct similar cu cel al lui Iga Swiatek, adică o contaminare dopantă printr-un produs legal.
Acest lucru, prin constatarea absenței complete a neglijenței, ar putea duce la o reducere cu 100% a descalificării”, mai scrie sursa citată.
A doua mare modificare pe care o pregătește WADA indică o ușoară relaxare în ceea ce privește „cantitățile minime de substanțe interzise, în cadrul căreia nu ar fi declanșată procedura împotriva sportivului, transmite sursa citată.
Simona Halep și suplimentul luat „pe încredere!
Simona Halep a fost suspendată 4 ani din cauza suplimentul de colagen Keto MCT), recomandat de Candice Gohier, fizioterapeut la Academia Mouratoglou. Gohier este cea care l-a înlocuit în echipa Simonei pe Theo Cercel.
„Pe baza unei recomandări a lui Frederic Lefebvre (care era directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou), doamna Gohier i-a recomandat Simonei trei produse de la un furnizor, pentru a-i înlocui băutura cu electroliți, băutura de recuperare și „Keto MCT”.
Halep nu auzise înainte de acele suplimente. A întrebat dacă Gohier le-a verificat și i s-a răspuns că da”, se arată în motivarea ITIA.
Am făcut analiza părului Simonei în laboratorul meu, și am găsit concentrații infime, mai mici de 0.5 picograme pe miligramul de păr. Am colectat apoi o șuviță de păr de la cineva care ia de obicei Roxadustat, ca parte a unui tratament de reglare a hemoglobinei. Doamna avea aproximativ 50 de picograme pe miligram de păr. 50! Simona are mai puțin de 0,5 pentru că de fapt 0,5 este limita noastră de cuantificare. Așadar, de 100 de ori mai puțin decât cineva care ia de obicei Roxadustat. Prof. Jean-Claude Alvarez, expert toxicolog la Spitalul Universitar Garches (sursă: Pro TV)