- Ce ar trebui să facă FRF cu huliganii pentru a nu mai fi pedepsită și a plăti amenzi la nesfârșit!
Miercuri, 20 noiembrie, a fost încă o zi în care UEFA ne-a pedepsit.
Ne-a dat dreptate asupra scorului, am câștigat cu 3-0 la „masa verde” după ce kosovarii au părăsit terenul, refuzând să mai reia jocul, dar ne-a sancționat pentru toate incidentele de pe Arena Națională.
Și au fost multe incidente la ultimul România - Kosovo, în Liga Națiunilor!
Trei meciuri în 14 luni. Rasism, discriminare. Peste 230.000 de euro amendă. Stadion închis!
Forul continental ne-a acuzat fanii de rasism, comportament discriminator, xenofobie, mesaje politice… Nu e suficient?
Amenda a fost mare. 128.000 de euro, în total. Plus închiderea stadionului la următoarea partidă a „tricolorilor”. Pentru că suntem recidiviști!
Toamna trecută, după 2-0 în fața aceluiași Kosovo, în preliminariile Euro, UEFA a reliefat în hotărârea ei împotriva noastră tot rasism, comportament discriminator, mesaje politice, în principal.
Atunci, „Kosovo e Serbia”, și banner, și scandări repetate. Acum, a dispărut bannerul, nu s-a mai strigat „Kosovo e Serbia”, ci „Serbia, Serbia”, mesaj identic, în esență.
În septembrie 2023, amenda a fost mai mică, doar 52.000 de euro, și un meci fără spectatori. Interdicție transformată de FRF, care a invitat copii sub 14 ani în tribune, așa a fost contra Andorrei.
Anul acesta, după primul duel acasă în Nations League, 3-1 cu Lituania, partidă în care două grupuri ultras s-au întrecut în trivialități pe Ghencea, am ajuns din nou într-un proces disciplinar la UEFA.
Printre acuzații, rasism/discriminare. Amendă, 52.500 de euro. Și un sector de 3.000 de locuri închis pe stadion chiar contra Kosovo. Ceea ce s-a respectat.
Doar dacă luăm aceste trei meciuri jucate în 14 luni, FRF a plătit peste 230.000 de euro și s-a pus lacăt porților arenei. La motivarea fiecărei condamnări, a apărut mereu rasism/discriminare!
FRF și „tricolorii” le-au mulțumit fanilor pentru „atitudine”: „Au reușit, pe cât posibil”
Să ne întoarcem la această ultimă pedeapsă, nu putem trece atât de ușor peste ce s-a întâmplat vineri seară pe Arena Națională și peste reacțiile federației, ale jucătorilor noștri.
Să ne amintim mesajul postat la Casa Fotbalului după meciul contra Kosovo: „FRF le mulțumește celor aproape 50.000 de suporteri români pentru menținerea unei atitudini civilizate și pentru că s-au abținut, pe cât posibil, să reacționeze la provocările jucătorilor kosovari”.
Mesajul comun al internaționalilor, aproape identic: „Le mulțumim fanilor pentru comportamentul avut și pentru că au reușit, pe cât posibil, să nu răspundă provocărilor venite din partea oaspeților noștri”.
„Pe cât posibil”, în ambele variante.
În acest timp, selecționerul Mircea Lucescu i-a apărat și el pe suporteri: „N-au fost incidente în timpul meciului”.
A preferat să-i critice pe kosovari. Nu doar să-i critice, a folosit cuvinte dure în ultimele zile: „Penibili”. Sau „Mint ca niște nerușinați”.
În concluzie, pentru FRF și nu doar pentru FRF, pentru noi, românii, în general, totul a fost perfect în peluză. Am auzit de mai multe ori în ultimele zile vorbindu-se despre „un comportament exemplar, ireproșabil”.
Pe teren, Niță și Marin au arătat exact ce simțeau față de acei ultras. Furie!
Printre jucătorii mulțumiți în comunicat de reacția fanilor erau și Florin Niță și Răzvan Marin. Tocmai ei, care au reacționat vehement în timpul partidei.
Portarul a sprintat din careul lui până la poarta lui Muric și le făcea semne disperate, cu degetul la tâmplă: „Sunteți nebuni?”.
La fel, Răzvan Marin s-a dus la gard și le-a cerut pe un ton dur să înceteze cu „Serbia, Serbia”, să nu mai arunce obiecte pe teren. Știa și el, căpitan după înlocuirea lui Stanciu, că putem avea probleme mari, că riscăm să pierdem meciul.
Nu cred că se gândea prea mult la kosovari, cât de afectați erau adversarii de „Serbia, Serbia”, de amintirea miilor de victime ale războiului.
Peluza „ireproșabilă”: „M… FRF”, insulte antipresă, poliție, jandarmi. Și derapaje xenofobe antimaghiare
Furia, protestul, acelea erau reacțiile normale, naturale, ale jucătorilor. Pentru că ultrașii din peluză, în principal de la facțiunea Uniți sub Tricolor, n-au avut deloc un comportament „exemplar, ireproșabil”, cum cred și afirmă mulți, foarte mulți români: „Ce-au făcut, ce-au greșit?”.
Nu au greșit doar cu „Serbia, Serbia”, în prelungiri, au greșit de-a lungul întregii partide. Grav! Și nu i-au atacat numai pe kosovari.
Vreți să derulăm filmul înapoi toți cei care am fost pe stadion și să vedem ce a însemnat „exemplar, ireproșabil”?
Din primele minute, „m… FRF”. Aceeași scandare repetată în timpul partidei la adresa jandarmeriei, poliției și presei. Insulte după insulte. Cum sunt întotdeauna pe arenele noastre și în competițiile interne.
Nu au lipsit nici atacurile antimaghiare, le știm prea bine, le auzim la nesfârșit. Derapajele xenofobe intră și ele la „ireproșabil”? Dar „Serbia, Serbia”?
Ne plângem că „tricolorii” sunt numiți „țigani” în multe țări, la multe meciuri, inclusiv în Kosovo am fost atacați astfel, și nu s-a întâmplat nimic. Să reacționăm! Să anunțăm arbitrii că refuzăm să mai continuăm jocul într-o atmosferă rasistă. Să protestăm!
Identificare, „extragere”, pedepsire. Excludere din fotbal!
Ce ar trebui să facă FRF pentru a nu mai avea incidente pe stadioane, pentru a nu mai fi subiect disciplinar la UEFA, pentru a nu mai plăti amenzi, pentru a nu mai juca în spatele porților închise?
Oficialii federației se apără, spunând că le-au transmis suporterilor o mulțime de mesaje înaintea partidei cu Kosovo, și direct, și pe site, și pe Arena Națională, mesaje repetate de jucători, de selecționer. Ce nu au voie să facă în tribune, ce e interzis să strige și ce riscăm.
E adevărat, acele mesaje au existat. Dar nu sunt suficiente acele mesaje. E nevoie de acțiune, nu doar de mesaje. De acțiune. De acțiune împreună cu firma de pază, cu poliția, cu jandarmeria. În timpul meciurilor, după meciuri.
Se aude în tribune o scandare xenofobă, rasistă, discriminatoare de orice fel? Să se acționeze rapid. Identificare, „extragere”, pedepsire!
Îi identifici pe camerele de supraveghere și îi scoți din stadion! Stewarzi, jandarmi sau agenți ai firmei de pază, securitate, îi pot îndepărta imediat. Am văzut că e posibil în alte țări, inclusiv în Anglia, în Premier League. De ce nu și la noi?
Dacă nu, atunci după meciuri. Îi identifici și îi pedepsești, îi excluzi de pe stadioane. Un an, cinci ani, pe viață! Îi aduci în fața tribunalului, dacă e nevoie.
Dacă ai un exemplu sau zece asemenea exemple de fani excluși pe viață, care nu mai pot pătrunde niciodată pe arenele de fotbal, probabil că alții vor înțelege ce riscă și se vor liniști. Vor înceta.
Mircea Toma, cofondatorul ziarului Academiei Cațavencu, astăzi membru CNA, oferea pentru GOLAZO.ro modelul britanic.
La Manchester, armele pe care le foloseau hooliganii sunt, azi, exponate în vitrinele muzeului fotbalului. Ce-i drept, în Marea Britanie, amploarea violențelor a determinat implicarea premierului – Margaret Thatcher – și a parlamentului - care a reușit temperarea zelului violent al hooliganilor prin măsuri legislative speciale Mircea Toma, membru CNA
Au fost jandarmi în peluză contra Kosovo. Instigatorii pot fi identificați. Dacă nu se discută despre pariuri
Împotriva Kosovo, erau jandarmi în Peluza Sud a Arenei Naționale. Colega mea Ioana Mihalcea a fost acolo și mi-a povestit ce a văzut.
Erau angajați ai Jandarmeriei care filmau spectatorii problematici și semnalau centrului de control incidentele prin telefon.
Însă aceștia și cei din dispozitivul de jandarmi care stăteau la intrarea în peluză, gata să intervină în caz de urgență, erau preocupați și de discuții personale, inclusiv cum le merg pariurile puse pe meciurile live din Liga Națiunilor sau ce jucător e implicat într-o fază anume, pe gazon.
Înregistrau cu o cameră video semiprofesională, indicându-și unul altuia, ocazional, „Ia-l pe ăla cu portavoce pe video!”, „Ăla e un steag cu Serbia? Filmează și dă zoom!”.
Imposibil să nu aibă pe cameră acele imagini în care pot fi identificați instigatorii scandărilor, ai incidentelor. Dacă nu sunt preocupați prea mult de alte lucruri. Pentru că ei nu ar trebui să vorbească de pariuri în timpul unui meci. Mai ales dacă acel meci e considerat de risc maxim.