- Alfonso Perez Burrull, 59 de ani, crede că brigada de arbitri, condusă de polonezul Marciniak, a greșit într-o fază de penalty.
- Pavel Fernandez, și el fost arbitru, cred că unul dintre arbitrii de la Inter – Barcelona nu este suficient de valoros.
- Cei doi experți Marca au avut opinii surprinzător de diferite legate de unele faze controversate ale partidei dintre italieni și catalani.
Meci desprins din Infernul lui Dante la Milano. Pe rând, Inter și Barcelona s-au aflat în burta Iadului, dar au ieșit la suprafață. Acolo, până la urmă, au rămas italienii, care au învins, după prelungiri, cu 4-3 și s-au calificat în finală.
Meciul nu a dus lipsă, pe lângă spectacol, goluri superbe, povești scrise într-un minut, și de faze controversate. GOLAZO.ro a dialogat cu cei doi experți Marca, unul dintre cele mai mari cotidiene de sport din lume, Perez Burrull și Pavel Fernandez, pentru a încerca să lămurească deciziile brigăzii conduse de Szymon Marciniak.
Pavel Fernandez: „Nu e penalty”
Ar fi trebuit să se acorde penalty la faza din prima repriză, când mingea atinge mâna lui Acerbi?
Pavel Fernandez: Chiar dacă imaginile nu sunt cele mai concludente, nu, nu cred că se impunea penalty. E adevărat că brațul este într-o poziție sancționabilă, deschis și complet întins, departe de corp, dar se pare că mingea îl lovește pe umăr, ceea ce nu este sancționabil. Apropo, atunci când se dă un penalty, Cubarsi ar fi trebuit să fie avertizat și nu a făcut-o.
Alfonso Perez Burrull: Nu cred că acea fază poate fi sancționată cu penalty. Există contact între minge și mâna lui Acerbi, dar e mai mult o acțiune de joc. Nu văd să existe elementul de intenție.
Putem vedea clar cum Cubarsi îl lovește pe Martinez sau mingea atunci când VAR-ul intervine și, ulterior, Marciniak acordă penalty pentru Inter?
Pavel Fernandez: Nu, nu putem spune asta cu certitudine. Pentru mine nu este penalty, nu văd un contact clar și direct între Cubarsi și Lautaro. Apoi, evident, când cad amândoi există acel contact. Dar nu văd contactul care ar trebui să-l facă pe atacant să cadă. Adică în primă fază. În Spania, sunt convins, VAR-ul nu ar fi intervenit.
Alfonso Perez Burrull: O situație extrem de grea pentru arbitrul Marciniak. Fază foarte aproape de limită. Un contact care se poate observa doar prin intervenția tehnologiei. Acțiunea din teren ne face să credem că fundașul Cubarsí degajează clar mingea. Văzând reluarea, eu cred că atinge mai întâi piciorul lui Lautaro Martinez.
Perez Burrull: „E o eroare a arbitrului”
În cazul faultului asupra lui Yamal, infracțiunea începe în afara suprafeței de pedeapsă, dar continuă în interiorul acesteia? Dacă da, ar fi trebuit să se acorde un penalty?
Pavel Fernandez: Conform arbitrului de la VAR, faultul care cauzează doborârea lui Yamal are loc în afara careului. Iar al doilea contact e în suprafața de pedeapsă, dar jucătorul este deja în cădere. Deci, în acest caz, cred că decizia corectă e fault din marginea careului.
Alfonso Perez Burrull: Cred că este o eroare de interpretare din partea brigăzii de arbitri. Pentru că, deși primul contact dintre Yamal și Mkhitaryan este în afara careului, infracțiunea continuă și în interiorul suprafeței de pedeapsă. De asemenea, nu este clar că acest prim contact îl doboară complet pe Lamine. Căderea lui la pământ survine după ce, din inerție, jucătorul lui Inter își târăște piciorul și-l lovește din nou pe catalan.
Ar fi putut primi Mkhitaryan cartonaș roșu pentru acest fault?
Pavel Fernandez: Nu, cred că este un atac promițător, dar deoarece este în afara careului, e suficient un cartonaș galben.
Alfonso Perez Burrull: Nu, singura discuție e legată de penalty, nu și de culoarea cartonașului. Galben e suficient.
Ar fi trebuit ca Marciniak să fie chemat de VAR, și în acest caz, pentru a vedea el însuși infracțiunea?
Pavel Fernandez: Nu, în acest tip de acțiune, în care nu există loc pentru interpretare, nu e necesar să mergi la monitor. E suficient să comunici prin cască.
Alfonso Perez Burrull: Cred că această fază era suficient de importantă pentru ca Marciniak să se fi dus să o vadă. Nu înțeleg de ce nu se folosește ecranul, pentru asta există. Te ajută mult să iei deciziile corecte, cum cred că a fost la faza duelului dintre Cubarsi și Martinez.
Pavel Fernandez: „E ridicol!”
E fault la duelul dintre Dumfries și Gerard Martin, în faza premergătoare golului din prelungiri marcat de Inter? Ar fi putut VAR-ul să-l cheme pe polonez pentru a revedea contactul dintre cei doi?
Pavel Fernandez: Pentru mine este o acțiune de joc. Există un contact ușor, dar ar fi fost ridicol dacă se acorda fault. Dumfries are poziția câștigată, e în fața apărătorului, iar în acest tip de acțiune nu se fluiera niciodată fault. Iar VAR-ul este acolo pentru a corecta erori clare, evidente, nu pentru a rearbitra.
Alfonso Perez Burrull: Nu. Fază de joc, un contact minim. Apărătorul ajunge prea târziu la balon, apoi cade ușor. Nu e o fază de revizuit la VAR.
Arbitrul VAR, Pol van Boekel, este cel care a anulat un penalty clar împotriva Barcelonei acum 3 ani, când Dumfries a atins mingea cu mâna în careu, tot într-un meci Inter - Barcelona. Nu ar trebui UEFA să evite astfel de delegări controversate?
Pavel Fernandez: Pol Van Boekel a arătat că nu este potrivit să stea în cabina VAR. Nu doar din cauza acelui henț al lui Dumfires. Olandezul a făcut deja multe astfel de greșeli de neiertat. Nu pot să înțeleg cum UEFA continuă să îl răsfețe atât de mult pe van Boekel.
Alfonso Perez Burrull: Deloc. Arbitrajul nu ar trebui să depindă de ce le place sau nu echipelor angrenate într-un meci. Dacă pentru o eroare dintr-un meci se ridică semne de întrebare, atunci asta ar fi o greșeală. Atunci s-ar da o calitate oficială a faptului că te îndoiești de buna cuviință a unui arbitru.