- Petrolul Ploiești se confruntă cu mari probleme financiare, iar prin asociația care administrează clubul s-a adresat, la finalul anului trecut, Tribunalului Prahova, cu cerere de intrare în „concordat preventiv”.
- Petrolul este a doua formație din Liga 1, după Poli Iași, care ia această decizie.
Concordatul preventiv este un proces simplificat al insolvenței, dar, foarte important, marea deosebire dintre cele două proceduri este că datoriile sunt reeșalonate, nu tăiate.
Petrolul a cerut să intre în concordat preventiv
Pe 30 decembrie, 2024, Petrolul a cerut oficial să intre în concordat preventiv, după ce Mehmet Topal și-a anunțat în mod surprinzător demisia, iar investitorii turci au dispărut din peisaj, deși promiteau lucruri mari când au preluat echipa.
Adrian Mutu a fost instalat în funcția de antrenor principal al „găzarilor”, iar problemele financiare sunt departe de a fi rezolvate.
„Prin această solicitare [Petrolul] recunoaşte că se află în «dificultate financiară» şi vrea să ajungă la o înţelegere cu creditorii ( - contract încheiat între debitorul în dificultate financiară, pe de o parte, şi creditorii care deţin cel puţin 75% din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate, pe de altă parte), urmând să achite toate datoriile pe baza unui «plan de redresare»” notează supervizor.ro.
Claudiu Tudor: „Încercăm să stabilizăm acest club”
La finalul partidei amicale cu Orduspor, Claudiu Tudor a oferit o primă reacție în legătură cu acest aspect.
„Încercăm să stabilizăm acest club până o să găsim soluții și până autoritățile vor veni lângă noi. Încercăm să găsim soluții, să ținem clubul în viață, așa cum au făcut-o și alte cluburi din prima ligă. Sperăm să reușim. Am spus de atâtea ori că avem nevoie de ajutor.
Acest județ poate, are puterea să ajute această echipă de fotbal, promisiuni avem, și sunt convins că domnul președinte Nanu va ajuta acest club și o vom scoate la capăt”, a declarat Tudor.
Ce este concordatul preventiv
„Concordatul preventiv este o procedură juridică menită să ofere o șansă companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare, dar care au încă potențialul de a deveni viabile din punct de vedere economic.
Aceasta permite debitorului să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii. Practic, este un instrument de prevenire a insolvenței care facilitează salvarea și reorganizarea companiilor”, scrie instantfactoring.com.
Procedura de „concordat preventiv” este reglementată de Legea 85/2014, Legea Insolvenței.
În acest moment, Dinamo și Hermannstadt sunt echipele din Liga 1 aflate în insolvență.
Totodată, și Poli Iași a cerut concordat preventiv:
„Concordatul preventiv ne va ajuta să echilibrăm clubul. Planul nostru este ca în maximum patru ani să lichidăm datoriile la stat și să devenim un club curat, fără ca aceste eforturi materiale să afecteze performanța sportivă.
Jucătorii trebuie să fie liniștiți, nu vor pierde niciun salariu restant, își vor primi la timp de acum înainte toate drepturile”, a declarat Florin Briaur, managerul de la Poli Iași, citat de gsp.ro.