CRISTIAN GEAMBAȘU Gong la Hong Kong

  • O înfrângere scurtă a Simonei Halep și prilej pentru alte întrebări  

O oră și 3 minute a durat al doilea meci al Simonei Halep la Hong Kong. Timpul ca și scorul, 2-6, 1-6, spune destul, dar nu totul. Știam că rusoaica Anna Blinkova este un adversar de alt calibru (și la propriu!), că are mână puternică și dacă vrea poate juca și tehnic.

Nu știam însă ce energie mai are Simona după partida cu Arina Rodionova. Intoxicați cu tot felul de clișee, credeam că bucuria primei victorii după mai bine de 2 ani va ține loc și de rezervor energetic. Nu a ținut.

Când ambiția nu este de ajuns

Blinkova pretinde că a făcut meciul vieții și, așa cum procedează de regulă învingătorii cu învinșii, își copleșește cu laude adversara. Asta nu îi ține de cald Simonei, care a putut lupta cu adevărat doar până la scorul de 2-2 din primul set.

Scriam ieri despre ambiția ei care, dincolo de toate problemele, a rămas intactă. Atu valabil în fața unei adversare mai modeste, ca Rodionova, dar insuficient contra uneia de nivel superior ca Blinkova, la mai puțin de 24 de ore distanță. 

Halep - Blinkova Captură WTA
Halep - Blinkova Captură WTA

Galerie foto (16 imagini)

Halep - Blinkova Captură WTA Halep - Blinkova Captură WTA Halep - Blinkova Captură WTA Halep - Blinkova Captură WTA Halep - Blinkova Captură WTA
+16 Fotografii
labels.photo-gallery

Mesajul cinic al minții

Nu trebuie să fii un mare specialist ca să fi înțeles că Simona a renunțat de multe ori să alerge după mingi care altădată erau rampa ei lansare pentru cele mai spectaculoase lovituri. Simțeai că voia să fugă, dar o vedeai cum renunță.

Cred că era acolo și altceva mai rău decât jena la inghinali sau la coapsă. Era mesajul cinic al creierului, care refuza corpului dreptul să mai lupte. Mintea decupla restul organismului pentru că știa că se supune unei suprasarcini. 

Paradoxul

Știm acum că din punct de vedere fizic Simona Halep nu este probabil nici la jumătate din potențialul ei de efort din anii de glorie. Nu știm însă dacă și cum ar putea reveni acolo, la o condiție fizică de top care să-i fie suport pentru recompunerea carierei.

Mi-e teamă că nu știe nimeni și nu știe în primul rând ea. La 33 de ani totul este mai complicat. Obosești mai repede, te refaci mai greu. Te enervezi mai ușor, iar ei oricum nu îi trebuie mult să o facă.

Paradoxal, deși este o sportivă muncitoare și serioasă, pregătirea fizică a fost mai degrabă o corvoadă pentru Simona. Spun asta oameni care o cunosc. Antrenamentul ei preferat a fost și a rămas tenisul, nu trasul de fiare.

Susținere

O va lua pas cu pas cum grăiește alt nemuritor clișeu? Nu știm. Simona Halep are nevoie de susținere, nu de îngăduință. De sfătuitori sinceri și lucizi, nu de lingușitori. Sper să îi găsească pe primii și mai ales să vrea să asculte (și) de ei.

Vom vedea ce va urma, dar și dacă într-un viitor nu foarte îndepărtat va fi capătul drumului e bine să nu uităm ce lasă în urmă. Și nu e puțin ce lasă.

„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria,  jigniri xenofobe  la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Alte sporturi
04.10
„Urâm România!” Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Citește mai mult
„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
MM îl apără pe Olaru  „E  jucătorul #1  din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Europa League
04.10
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Citește mai mult
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și  n-a mai putut să doarmă !”
Europa League
04.10
FCSB îi provoacă insomniiPatronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă!”
Citește mai mult
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă !”
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu  a anunțat convocările  pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Nationala
04.10
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Citește mai mult
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB,  neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Europa League
04.10
„Nu vizionez!” Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică: „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Citește mai mult
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un  golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Nationala
04.10
Diaspora, izvorul RomânieiMircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac, cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Citește mai mult
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce  bonus  primește fiecare jucător
Europa League
04.10
Premieră la FCSBPrimă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
Citește mai mult
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
„Mi-e jenă doar să înot”   David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu  aceeași șansă ” 
Înot
04.10
„Mi-e jenă doar să înot” David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă
Citește mai mult
„Mi-e jenă doar să înot”  David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă ”