- Vlad Chiricheș, 34 de ani, a vorbit pentru cititorii GOLAZO.ro în cantonament FCSB din Olanda.
- El mărturisește că a vrut să se retragă în acest an: „Mi-a trecut prin cap ideea de a mă opri. Aveam multe frustrări. Dar am zis să mai trag o dată”.
- Principala sa țintă la roș-albaștri: „Să ducem echipa în Champions League”.
- Vorbește de marii antrenori pe care i-a avut. Printre ei, Carlo Ancelotti, „impresionant ca om, ca manager”, și Roberto De Zerbi, „o industrie”.
La 34 de ani, chiar 35 pe 14 noiembrie, Vlad Chiricheș e diferit. Mai calm, concentrat în primul rând la ce face el, la cum poate fi mai bun. Așa l-am găsit în cantonamentul FCSB din Apeldoorn, Olanda.
Rămâne la sfârșitul antrenamentului și vorbește cu GOLAZO.ro despre transformarea sa acum, spre finalul carierei. Povestește cum a dezvoltat un sistem de prevenție și cum a descoperit cât de important este psihologul pentru un sportiv.
Nu ascunde că s-a gândit să se retragă în acest an din cauza accidentărilor, leziuni care i-au luat aproape patru ani din carieră. Dar prietenii și familia l-au susținut. Mai trage o dată încercând să readucă FCSB în Liga Campionilor.
Are un sfat pentru jucătorii mai tineri: „Nu concurați cu alții, concurați cu voi. Azi să fiți mai buni decât cei de ieri”.
„Când am ajuns în străinătate, nu mă simțeam sub nicio formă inferior celor de acolo”
Salutare, Vlad! Ai aproape 35 de ani, nu cred că mai ții cont de numărul cantonamentelor. Cum e acum?
Salut! Cred că am început să le apreciez mai mult decât atunci când eram mai tânăr.
E mai ușor acum ca în tinerețe?
Cumva corpul s-a obișnuit cu antrenamentele grele și nu pot să spun că mă chinui. E o perioadă de acumulare, o perioadă bună, de care corpul are nevoie și mă bucur de ea.
Cum e cu Neubert acum? Când ai plecat se plângea toată lumea de intensitate.
A fost o perioadă grea primul an cu Tommy, pe am apreciat-o apoi, când am ajuns în străinătate pentru că nu simțeam sub nicio formă inferior celor de acolo. Eram bine fizic și asta m-a ajutat în cariera mea.
„Doar gândindu-mă la Champions League, mă trec fiorii”
Ai pornit în fotbalul mare de la FCSB. Tottenham, Napoli, Sassuolo, Cremonese. Te-ai întors aici. Cum consideri cariera?
A fost o carieră frumoasă de care sunt mândru. Cred că am jucat la echipe frumoase. M-am bucurat de niște antrenori extraordinari. Sunt încântat și mândru de ce am făcut.
Ai plecat campion, te-ai întors la fel. Ce înseamnă pentru tine acest club?
Nu m-am întors campion. Cumva am devenit din nou campion. A fost ceva extraordinar să revin la echipa mea de suflet pe care o iubesc foarte mult și care m-a împins spre fotbalul mare. Mă bucur că am câștigat acest campionat și vreau să realizez cât mai multe obiective mărețe. E clar că obiectivul principal este să jucăm în Champions League. Doar gândindu-mă la asta, mă trec fiorii și vreau să ajung acolo.
„Sunt monitorizat 24 de ore din 24. Am dezvoltat un sistem de prevenție. Sper să fiu un exemplu”
Începeți în San Marino, apoi dați de greu, Maccabi Tel Aviv.
Era clar că nu putem să întâmpinăm în toate tururile aceiași adversari facili. Trebuia să dăm peste niște echipe puternice în tururile preliminare. Îmi doresc să ne antrenăm bine perioada asta și să ajungem în ziua jocurilor într-o formă foarte bună și să câștigăm.
Ne spunea Mihai Pintilii într-un interviu despre felul în care te pregătești și ce faci. Te numea robot. Când ai devenit mult mai atent pe partea din afara terenului?
Cumva m-am maturizat în toți acești ani când am jucat în afară. Perioadele grele cu accidentările m-au împins să-mi doresc mai mult de la fizicul meu, să fac mai mult pentru a-mi prelungi cariera.
Fac lucruri neobișnuite pentru jucătorii tineri și pentru cei care sunt în campionatul României. Sper să fiu un exemplu și să-i ajut să se autodepășească Vlad Chiricheș, jucător FCSB
Ce numești lucru neobișnuit?
Încerc să-mi monitorizez tot ce fac în cursul unei zile începând cu somnul, mâncarea, refacerea, băuturi, suplimente. Sunt monitorizat 24 de ore din 24 de un prieten. Am dezvoltat cu el un sistem de prevenție, de high performance. Îmi doresc să continui și sper să adere la ceea ce fac eu și alți jucători.
„Mi-a trecut prin cap ideea de a mă opri. Aveam multe frustrări. Dar am zis să mai trag o dată”
Chiar ai vrut să te retragi după accidentare? Ce te-a făcut să te răzgândești?
Am avut două zile mai grele după accidentare. Cumva mi-a trecut prin cap ideea de a mă opri. Am avut prieteni și familia care m-au susținut și m-au ajutat să-mi pun niște întrebări în sensul ăsta. După două zile am revenit asupra deciziei și am zis să mai trag o dată și să continui.
Era vorba de o frustrare?
Am fost multe accidentări de-a lungul timpului. Îți dai seama că ai multe frustrări și-ți trec multe lucruri prin cap. Am avut oameni frumoși și apropiați care m-au împins să mă mai gândesc.
„Accidentările m-au ajutat să fiu mai puternic mental”
Ai pierdut aproape 4 ani din cauza accidentărilor. Cum ți-au afectat cariera? Ai fi putut să fii altfel?
Asta cu aș fi putut sau nu, nu se știe niciodată. E clar că m-au tras în jos accidentările, dar nu regret. M-au ajutat să fiu mai puternic mental și persoana care sunt acum. M-au ajutat să mă pregătesc mai bine, să-mi doresc mai mult de la cariera mea. Cum ai spus și tu de cei patru ani, acesta a fost corpul meu. Le-am lăsat în spate și cu ajutorul a ceea ce fac acum încerc să-mi prelungesc cariera și să fiu la o formă cât mai bună.
Nu regreți? Sună ciudat din partea unui om care a fost oprit 4 ani de la ascensiune.
Asta a fost. E greu să mă gândesc acum la ceea ce aș fi putut face și ceea ce aș fi putut fi, dacă nu m-aș fi accidentat. Au fost parte din cariera mea și le iau ca atare.
„Lucrez cu un psiholog. E foarte important. Azi sunt mai bun decât cel de ieri”
Te-au afectat psihic toate aceste momente? Cum ai trecut și cât de important e să ai un psiholog la echipă pentru astfel de momente?
Este foarte important să lucrezi cu un psiholog. Mi-am dat seama în ultimii ani de când lucrez cu persoane pe tema asta. Acum, de jumătate de an sau de mai mult, lucrez cu un psiholog. E foarte important. Te eliberezi și te deschizi în fața cuiva care poate să te ajute.
Ai simțit în momentul în care te-ai întors că era ca o lupă pe tine, toți gândeau cât rezistă Chiricheș? Cât mai poate?
Da! A fost și chestia asta. Și acum se vorbește tot timpul dacă mai pot și dacă mi-am revenit. Asta e întrebarea care tot vine în ultimul an. De asta lucrez cu un psiholog și nu mai am gânduri de acest gen, să demonstrez că pot să fiu într-o formă bună sau nu.
Îmi doresc să mă antrenez și să concurez cu mine, cu cel de ieri. Să mă pregătesc și să fiu într-o formă bună Vlad Chiricheș, jucător FCSB
Cum e cel de azi față de cel de ieri?
Azi sunt mai bine decât ieri și mâine vreau să fiu mai bun decât azi. Și fizic, pentru că lucrez mult cu partea asta și cea mentală și-mi doresc să fiu în fiecare zi mai bun.
„Am eliberat acea energie negativă”
Despre impactul venirii tale în echipă spunea Mihai Pintilii și dădea exemplul ședinței pe care ai convocat-o, în care fiecare a spus ce-a avut pe suflet.
A fost o chestie de impuls. Nu vreau să se înțeleagă greșit că vreau acum să fiu un lider, să fac pe liderul. Cumva experiența mea în acel moment m-a determinat să fac o întâlnire în care să ne spunem ofurile și cred că a fost de bun augur. Am reușit după aceea multe victorii și jocuri bune.
Erau lucruri nespuse? S-au eliberat?
E posibil să fie și chestia asta. A venit din ideea că jocul nu mai era așa de bun cum a fost când am început campionatul. Părea și o energie negativă în echipă. Am eliberat acea energie și am adus lucruri pozitive.
De atunci totul a fost mult mai bine?
Au fost momente bune la echipă și am câștigat campionatul. Mai bine de atât nu se putea.
„Dacă joci la echipe mai slab cotate, ți se dă un impuls să mergi către bani, către Arabia”
Vlad, ai fost în top, Premier League, Serie A, după nu te-ai dus în Arabia Saudită, ai ales FCSB. Nu te-au tentat banii din Golf?
Da! Nu vreau să mă compar cu alții sau să spun că e o chestie negativă să te duci în Arabia. La mine așa a fost situația. Am venit după un an nu foarte bun din punct de vedere fizic la Cremonese. A fost și ideea asta a copiilor și a familiei de a fi acasă, de a începe școala și grădinița în România. Mi-a fost mult mai ușor să mă întorc în campionatul românesc.
Dar nu e tentant Golful? E greu de rezistat?
Cred. Datorită banilor pe care poți să-i încasezi la acele echipe te gândești la viitorul tău și la ceea ce are nevoie familia ta. E clar că e un impuls să te duci spre a câștiga mai mulți bani.
Cum gândește un sportiv de elită când e aproape de vârful carierei? Se gândește la ținta sportivă sau dacă vine o ofertă foarte bună se gândește și la ea?
E vorba de caracterul fiecăruia. Văd tot felul de exemple. Kroos se retrage din cel mai înalt punct al carierei sale.
Alții își doresc să joace mult precum Cristiano, care are spre 40 de ani și a ales să meargă în zona Golfului. Alții vor în MLS. Ține mult de caracterul fiecăruia ce și cum își dorește Vlad Chiricheș, jucător FCSB
Dar la 25, 26 sau 27 de ani? Ce ai fi ales între Al Nassr sau Napoli?
Clar că ești la o echipă de top din Europa, din primele cinci campionate ale lumii, sunt jucători care-și doresc să continue. Probabil dacă joci la echipe mai slab cotate, ți se dă un impuls să mergi către bani.
„Am evoluat mult tactic. Ce face De Zerbi e industrie. E incredibil ce poți învăța de la el”
Dacă ar fi să alegi un singur lucru, ce te-a învățat Premier League și ce te-a învățat Serie A, ce ai spune?
Nu știu. Am evoluat foarte mult din punct de vedere tactic. Cel puțin, primii ani, cu Sarri, la Napoli, am lucrat mult. Apoi, cu De Zerbi, pe planul ofensiv a fost ceva incredibil! E industrie ce face el pe teren, la antrenamente.
Un exemplu?
De dimineață până seară e cum să construiești, cum să aduci mai ușor mingea atacanților. Cum să progresezi în tot ceea ce faci cu mingea. E ceva incredibil ce poți învăța de la el.
Premier League?
Eram tânăr. Nu a fost un șoc, dar a fost mult mai liber decât mă așteptam. Fiecare pe calitățile lui, fotbal, multă libertate. Era cumva care pe care în perioada aia. Cumva așa era. Erau jucători cu foarte mare calitate, dădeai drumul la fotbal în tot ceea ce făceai. Acum și Premier League a devenit mult mai tacticizat. Au apărut antrenori foarte buni și e clar că au adus ceva nou campionatului Angliei.
„Ancelotti are o aură pozitivă. Dar nu poate fi zen tot timpul”
Carlo Ancelotti cum e?
Impresionant! Ca om, ca manager. Ca gestiune a unei echipe e extraordinar. M-am bucurat de el. Cred că la nivel de gestiune e incredibil.
Ce poate să facă! Are o aură și o energie pozitivă. Îi aduce pe toți să gândească la fel, să fie toată lumea pentru echipă.
Ridica vreodată tonul?
Nu, e o persoană foarte calmă. OK, nu poate fi zen tot timpul. Au fost moment când echipa nu făcea ce-și dorea el și a trebuit să fie un pic mai energic.
„Vrem să ducem echipa în Champions League”
Dacă ar fi să dai un sfat tinerilor, care ar fi?
Să concureze doar cu ei. E cel mai important. Asta am învățat! Decât să te gândești că ești mai bun decât celălalt, e bine să concurezi cu tine, cel de ieri, cel de azi, iar mâine să fii mai bun.
Cum se vezi sezonul următor pentru FCSB?
Noi ne pregătim, e clar că acum am ridicat ștacheta și trebuie să o ținem sus. Nu vrem să o coborâm, ba chiar să o ridicăm. Vrem să fim iar campioni și să ducem echipa asta în Champions League. Ăsta ar trebui să fie obiectivul nostru.
Se poate în grupele Champions League?
Asta îmi doresc. Am câștigat campionatul, ne dă posibilitatea și șansa să ne gândim la lucrul ăsta. Să muncim mult să ne dedicăm obiectivului.
„Mi-ar plăcea să fiu antrenor”
Pe FCSB cum ai găsit-o?
Cu jucători foarte buni, cu un staff bun. Un staff care muncește foarte mult. Care ne ajută să etalăm un joc bun. I-am găsit foarte bine.
Cum e să-l ai pe Pintilii antrenor?
E foarte plăcut. Mă bucur pentru ce face aici. Pentru începutul carierei lui. E un lucru extraordinar ca în primul an când e pe bancă să aibă rezultatul ăsta. E important! Pentru Elias, Alin Stoica, Filip, mă bucur pentru toți. Un staff care muncește mult, ne ajută să avem idei pentru ceea trebuie să facem.
Ți-ar plăcea și ție?
Da, îmi place. Am avut mulți antrenori care și-au pus amprenta pe ceea ce îmi place mie să văd pe teren. Vedem! Acum mă gândesc la ceea ce am de făcut pe teren, las lucrurile să vină de la sine.
Ce fel de antrenor ai fi?
Nu știu cum o să fiu ca antrenor. Îmi doresc să fiu setat pe ceea ce am de făcut în teren. Să fiu pregătit și când va veni oportunitatea, atunci mă voi gândi.
Ți-ai lăsa fundașii să urce cum urcai tu?
Așa cred! Îmi place ca fundașii să aibă personalitate, să-i ajute pe cei din față să dezvolte jocul.
„Toate alegerile m-au adus în momentul ăsta”
Pe Alex Chipciu îl mai aștepți?
Alex își face treaba la Cluj, îi doresc să fie sănătos și să facă ceea ce-și dorește!
Ai schimba vreun moment din cariera ta?
Nu! Regrete nu am și toate momentele și alegerile m-au adus în momentul ăsta, sunt mândru de ceea ce am realizat și mă bucur de fiecare moment.