„Halep pare că se chinuie”  Barbara Schett, fost număr 7 mondial WTA,  nu crede  că scandalul de dopaj al Simonei seamănă cu cel al lui Swiatek
Barbara Schett este de 19 ani expert Eurosport după ce s-a retras din tenis, în anul 2005. Foto: IMAGO

„Halep pare că se chinuie” Barbara Schett, fost număr 7 mondial WTA, nu crede că scandalul de dopaj al Simonei seamănă cu cel al lui Swiatek

  • Barbara Schett (48 de ani) a declarat, în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, că românca a intrat într-o „spirală” a accidentărilor din cauza pauzei forțate pe care a avut-o.
  • Austriaca, una dintre cele mai avizate voci ale tenisului feminin mondial, spune că problema Simonei Halep, în cazul de dopaj, a fost mai complicată decât a polonezei Swiatek.
  • Australian Open se vede, în perioada 12-26 ianuarie, în direct pe Eurosport și în aplicația Max.

Barbara Schett este cunoscută lumii întregi datorită colaborării ei cu Eurosport, dar austriaca nu a fost deloc o jucătoare de ignorat în anii ‘90. În septembrie 1999 a ocupat locul 7 în clasamentul WTA, cea mai bună clasare din carieră.

Barbara a câștigat trei turnee, la Palermo, Lankowitz și Klagenfurt, fiind finalistă în alte trei. A fost aproape de a triumfa și într-un turneu de Mare Șlem, la Australian Open, în proba de dublu mixt.

După ce s-a retras, în 2005, Barbara a devenit una dintre cele mai apreciate comentatoare de tenis din lume. A prezentat nenumărate emisiuni alături de Mats Wilander și este, de 19 ani, expert Eurosport.

„I-au distrus cariera!”  Interviu exclusiv GOLAZO.ro cu Mats Wilander, legendarul fost număr 1 mondial ATP,  despre  Simona Halep 
Citește și
„I-au distrus cariera!” Interviu exclusiv GOLAZO.ro cu Mats Wilander, legendarul fost număr 1 mondial ATP, despre Simona Halep
Citește mai mult
„I-au distrus cariera!”  Interviu exclusiv GOLAZO.ro cu Mats Wilander, legendarul fost număr 1 mondial ATP,  despre Simona Halep 

Barbara Schett: „Îmi frânge inima”

Austriaca a oferit, în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, un interviu în care a vorbit despre ediția în desfășurare a Australian Open și despre «cazul Simonei Halep».

Bună ziua, Barbara. Suntem în primele zile de Australian Open. Care sunt favoriții tăi la a câștiga primul turneu de Mare Șlem al anului, atât pe tabloul masculin, cât și pe cel feminin?

Sigur trebuie să-i menționam cei trei, Novak Djokovic, Carlos Alcaraz și Jannik Sinner. Știm ce record deține Nole la AO (n.r. – 10 titluri câștigate la Antipozi). Carlos, dacă se va impune în acest turneu, va fi, la doar 21 de ani, câștigător al tuturor celor patru Mari Șlemuri. Sinner este și el într-o formă foarte bună. A câștigat aici, anul trecut. Aceștia trei sunt marii mei favoriți de pe tabloul masculin. Pe cel feminin aș spune că Aryna Sabalenka are un mic plus față de toate celelalte. A triumfat la Brisbane, a luat și Australian Open de câteva ori, deci vine cu încredere. Iga Swiatek a avut mereu probleme la primul turneu de Mare Șlem al anului. Cineva care va fi periculoasă, de asemenea, cred, este Coco Gauff. Niciodată să o uităm pe la Elena Rybakina, pentru că, dacă serviciul și forehand-ul ei sunt «on fire», este greu să o învingi.

Swiatek și Sinner poate sunt și apăsați de scandalurile din ultima vreme. Ambii au fost acuzați de dopaj. Se va vedea asta în jocul lor?

Sinner... e incredibil modul în care a evoluat în ultimele luni. Cred că dacă nu ești inocent, nu sunt sigură că ai putea juca așa. Dar sigur că are «un munte» de presiune pe umeri, pentru că încă va exista o judecată cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Și, dacă va exista o interdicție, aceasta ar putea fi de un an, ceea ce este o perioadă lungă. Așa că sunt sigur că a avut momente mai relaxate în viața lui. Dar pe teren joacă un tenis fenomenal. Pe Iga o știm cu toții, ea vrea să facă totul perfect, corect. Cred că a fost un moment greu și pentru ea. Trebuie să fii foarte atent la ce iei, indiferent că e melatonină sau altceva. Cazul ei este complet diferit de al lui Sinner. S-a terminat acum. Dar totuși, există în capul ei, știi. Vrei să ai mintea limpede și să mergi pe teren, pentru că trebuie să găsești multe soluții și pe teren.

După 7 luni!  A venit motivarea deciziei TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep:   proba-cheie care a fost discreditată  de experții sportivei
Citește și
După 7 luni! A venit motivarea deciziei TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep: proba-cheie care a fost discreditată de experții sportivei
Citește mai mult
După 7 luni!  A venit motivarea deciziei TAS în cazul de dopaj al Simonei Halep:  proba-cheie care a fost discreditată de experții sportivei

Este imaginea tenisului serios afectată de aceste probleme?

Aruncă un pic de umbră pe sport, desigur. Într-o perioadă atât de scurtă de timp, au existat mai multe cazuri de dopaj, al Igăi Swiantek, care a fost numărul 1 în lume atât de mult timp, și apoi al lui Jannik Sinner. Și asta îmi frânge inima, bineînțeles. Pentru că și tenisul are se suferit. Dar întregul sistem este foarte, foarte inconsistent. Este foarte confuz pentru oameni să înțeleagă de ce există interdicții pentru anumiți sportivi? De ce nu există interdicții pentru alții? De ce durează atât de mult? Deci nu este ușor de înțeles.

Barbara Schett: „Cineva o să fie deranjat”

Ai subliniat diferența dintre cazuri, și sunt sigur că te așteptai la asta, mă gândesc la Simona Halep. Sunt, desigur, cazuri diferite. A fost pedepsită excesiv, mai ales în lumina „problemelor” Sinner și Swiatek?

Ca să fiu sinceră, nu pot răspunde la întrebare pentru că nu cunosc suficient de bine cazul ei. Știu că au fost două lucruri separate împotriva ei. A fost sângele, pașaportul biologic. Iregularități în acesta. Și a mai fost substanță interzisă (n.r. - Roxadustat). Îmi amintesc că de problema cu iregularitățile din pașaportul biologic a scăpat pentru că testul ei antidoping a fost transportat la o temperatură care a scăzut cu câteva grade în timpul călătoriei sau așa ceva. Deci e foarte greu pentru mine să răspund la această întrebare. Orice aș spune, cineva o să fie deranjat. E un caz foarte delicat. De asta nici Simona nu a fost bucuroasă de cum s-a desfășurat.

Simona Halep revine Va participa la  Transylvania Open , alături de alte 10 românce » Care sunt posibilele adversare + detalii despre turneu
Citește și
Simona Halep revine Va participa la Transylvania Open, alături de alte 10 românce » Care sunt posibilele adversare + detalii despre turneu
Citește mai mult
Simona Halep revine Va participa la  Transylvania Open , alături de alte 10 românce » Care sunt posibilele adversare + detalii despre turneu

Crezi că Simona merită un pic de ajutor? Pentru Australian Open a primit un wild-card, de la directorul Craig Tiley, dar, din unei cauza accidentări, nu a putut fi prezentă. Ar trebui să primească mai des invitații la turnee?

Eu așa cred. Pe ce loc este? Cred că în jur de locul 1.000, nu (n.r. – 864 WTA)? Nu știu care sunt regulile și reglementările și ce spun ele dacă ai fost testat pozitiv și suspendat o perioadă. Dacă e eligibilă, sigur că da, să primească wild-card-uri. E fost număr 1 în lume, fostă câștigătoare de Mare Șlem. Este păcat pentru că pare să se chinuie și fizic. Când nu mai ești tânăr și nu joci o perioadă atât de îndelungată... corpul începe să cedeze și apar accidentările. Iar apoi intri într-o spirală a acestora.

Îți amintești câte ediții ale acestui turneu ai făcut ca expert Eurosport? Poți să-mi spui care este schimbarea fundamentală în tenis, în acești ani?

Cred că ediția aceasta este cea de-a 19-a. Au trecut ani... Cea mai mare schimbare, cu siguranță, e viteza jocului. Și puterea. Evident, ele au venit odată cu schimbarea corzilor. Materialul este diferit. La fel și fizicul jucătorilor. Sportivii sunt acum și mai rapizi și mai puternici. E mai puțin joc axat pe serviciu-vole, există mai puțină varietate din cauza vitezei și a puterii. Atunci când eram în circuitul WTA, am simțit că toată lumea juca extrem de repede și de tare, știi. Și mă gândeam că este aproape imposibil să lovesc mingea și mai tare.

Replica lui Swiatek  Ce a spus despre comentariile făcute de    Simona Halep : „Știu că oamenii vor să compare, dar ăsta e adevărul”
Citește și
Replica lui Swiatek Ce a spus despre comentariile făcute de Simona Halep: „Știu că oamenii vor să compare, dar ăsta e adevărul”
Citește mai mult
Replica lui Swiatek Ce a spus despre comentariile făcute de Simona Halep : „Știu că oamenii vor să compare, dar ăsta e adevărul”

Din aceste motive sunt și mai multe surprize, mai ales pe tabloul feminin.

Da, așa e. Pe vremea mea, știai că în primele trei runde nu vei pierde. E incredibil cum s-a dezvoltat sportul și, vreau să spun că îmi place. Cu toate suișurile și coborâșurile, cred că nu e niciodată previzibil. Nu știi niciodată ce se întâmplă când începe un meci de tenis. Îmi place asta în comparație cu fotbalul sau altceva. Ar putea dura între o oră și cinci. Cred că este mai bun decât orice alt film, pentru că nu știi niciodată rezultatul. Se poate întâmpla orice.

Barbara Schett: „O iei cam de la zero”

În acești 19 ani ca expert Eurosport te bazezi din ce în ce mai mult pe cifre, pe tehnologie, sau încă mergi pe instinctele tale cu privire la meci?

Iubesc instinctele. Nu mă uit la prea multe numere. Atunci când obișnuiam să joc totul era destul de basic. Deci sunt bune și cifrele, tehnologia. Dar dacă mă uit la un meci pot să-ți spun destul de repede care sunt punctele forte, unde sunt slăbiciunile, unde servește mai bine. Când joci acest sport de atâta timp, ai o idee foarte bună despre modul în care se desfășoară un meci. De aceea, din când în când, intru și în cabina de comentariu și asta îmi place foarte mult. Să pot analiza meciurile în profunzime.

Halep, mai prejos? Directorul WADA a explicat de ce Swiatek și Sinner  au scăpat ieftin  după ce au fost prinși dopați, dar a uitat de sportiva din România
Citește și
Halep, mai prejos? Directorul WADA a explicat de ce Swiatek și Sinner au scăpat ieftin după ce au fost prinși dopați, dar a uitat de sportiva din România
Citește mai mult
Halep, mai prejos? Directorul WADA a explicat de ce Swiatek și Sinner  au scăpat ieftin după ce au fost prinși dopați, dar a uitat de sportiva din România

Am vorbit despre potențialii câștigători. Hai să vedem și care sunt potențialele surprize. Joao Fonseca și Mira Andreeva, crezi?

Mira Andreeva… am uitat de ea. A jucat foarte bine și la Brisbane și pare să se îmbunătățească constant. M-am întâlnit cu Conchita Martinez (n.r. – antrenoarea sportivei din Rusia) acum câteva zile și este foarte mulțumită de evoluția ei. La un moment dat, o vom vedea pe Mira într-o finală de Grand Slam. Și cu Joao e același lucru. Dar, deocamdată, este foarte crud pentru turnee de Mare Șlem. Cu siguranță, e un tip de urmărit. Adică, încă mai avem pe cineva ca Jakub Mensik, care are 19 ani, e deja în top 50 ATP, ceea ce este minunat. Îmi place când apar nume noi.

O ultimă întrebare. Crezi că Simona, la 33 de ani, mai poate avea succes în această parte a carierei sale? Desigur, nu vorbesc despre câștigarea unui Grand Slam.

Devine din ce în ce mai greu, mai ales după cum am menționat mai devreme, pentru că a avut o pauză foarte lungă în care nu a jucat deloc. Asta cred că este marea problemă. Dacă ar fi jucat continuu, până la 33 de ani, cred că ar fi fost o poveste diferită. Dar, ea nu a jucat pentru aproape doi ani. E greu să o iei cam de la zero din nou. Uneori trebuie să joci calificări, asta după ce ai câștigat titluri de Grand Slam și ai fost numărul 1 în lume. Simona vrea să termine cu tenisul în termenii ei. Nu vrea ca altcineva să decidă momentul retragerii. Va fi greu. Îi doresc doar să fie sănătoasă și să aibă din nou ocazia să concureze un an întreg și apoi să vadă încotro se îndreaptă călătoria.

VIDEO: cele mai noi imagini din sport

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Vladimir Putin a semnat un decret prezidențial neașteptat. Motivul este necunoscut
      Vladimir Putin a semnat un decret prezidențial neașteptat. Motivul este necunoscut
      Vladimir Putin a semnat un decret prezidențial neașteptat. Motivul este necunoscut
      Știrile zilei din sport
      FCSB a oprit negocierile  Campioana voia să mai facă un transfer, dar afacerea a picat: „Au cerut   700.000 de euro,  la revedere!
      Superliga
      07.07
      FCSB a oprit negocierile Campioana voia să mai facă un transfer, dar afacerea a picat: „Au cerut 700.000 de euro, la revedere!
      Citește mai mult
      FCSB a oprit negocierile Campioana voia să mai facă un transfer, dar afacerea a picat: „Au cerut 700.000 de euro, la revedere!
      „Suntem prieteni?”    Cristian Săpunaru,  mesaj dur după declarațiile lui Victor Angelescu:   „Adevărul contează doar când e convenabil?”
      Superliga
      07.07
      „Suntem prieteni?” Cristian Săpunaru, mesaj dur după declarațiile lui Victor Angelescu: „Adevărul contează doar când e convenabil?”
      Citește mai mult
      „Suntem prieteni?” Cristian Săpunaru, mesaj dur după declarațiile lui Victor Angelescu: „Adevărul contează doar când e convenabil?”
      Csikszereda a cedat    Schimbare majoră  după promovarea în Liga 1
      Superliga
      07.07
      Csikszereda a cedat Schimbare majoră după promovarea în Liga 1
      Citește mai mult
      Csikszereda a cedat Schimbare majoră după promovarea în Liga 1
      FCSB a ajuns sub CSA  Campioana a fost depășită de Steaua și e gata să iasă din   top 10!
      Superliga
      07.07
      FCSB a ajuns sub CSA Campioana a fost depășită de Steaua și e gata să iasă din top 10!
      Citește mai mult
      FCSB a ajuns sub CSA Campioana a fost depășită de Steaua și e gata să iasă din top 10!
      Știri ultima oră
      22:25
      FCSB a oprit negocierile Campioana voia să mai facă un transfer, dar afacerea a picat: „Au cerut 700.000 de euro, la revedere!
      FCSB a oprit negocierile Campioana voia să mai facă un transfer, dar afacerea a picat: „Au cerut 700.000 de euro, la revedere!
      22:52
      „Suntem prieteni?” Cristian Săpunaru, mesaj dur după declarațiile lui Victor Angelescu: „Adevărul contează doar când e convenabil?”
      „Suntem prieteni?” Cristian Săpunaru, mesaj dur după declarațiile lui Victor Angelescu: „Adevărul contează doar când e convenabil?”
      22:20
      De ce a refuzat-o FCSB pe Dinamo Becali, detalii de la negocierile cu Nicolescu: „Nu ne convenea, ei fac mai puțini bani”
      De ce a refuzat-o FCSB pe Dinamo Becali, detalii de la negocierile cu Nicolescu: „Nu ne convenea, ei fac mai puțini bani”
      18:03
      Face FCSB profit în Ghencea? De câți spectatori are nevoie ca să evite pierderile
      Face FCSB profit în Ghencea? De câți spectatori are nevoie ca să evite pierderile
      Mai multe știri de ultimă oră

      Opinii

      Scena celor cu munca de jos și medalia nedecernată

      Dan Udrea: Scena celor cu munca de jos și medalia nedecernată

      Dan Udrea: Scena celor cu munca de jos și medalia nedecernată
      Nostalgia

      Radu Naum: Nostalgia

      Radu Naum: Nostalgia
      Lecția lui Fică, momentul astral al lui Politic

      Cristian Geambașu: Lecția lui Fică, momentul astral al lui Politic

      Cristian Geambașu: Lecția lui Fică, momentul astral al lui Politic
      Parlamentul intereselor personale

      Dan Udrea: Parlamentul intereselor personale

      Dan Udrea: Parlamentul intereselor personale
      Nu ești manelist, ești rasist!

      Cristian Geambașu: Nu ești manelist, ești rasist!

      Cristian Geambașu: Nu ești manelist, ești rasist!
      Lecția CFR-ului pentru FCSB, Rapid sau Craiova

      Silviu Tudor Samuilă: Lecția CFR-ului pentru FCSB, Rapid sau Craiova

      Silviu Tudor Samuilă: Lecția <span>CFR-ului</span> pentru FCSB, Rapid sau Craiova
      Aachen  1997

      Cristian Geambașu: Aachen 1997

      Cristian Geambașu: Aachen 1997
      Fotbalul în stradă?

      Radu Naum: Fotbalul în stradă?

      Radu Naum: Fotbalul în stradă?
      Amurgul zeului Novak

      Cristian Geambașu: Amurgul zeului Novak

      Cristian Geambașu: Amurgul zeului Novak
      De ce refuză Steaua să se asocieze și cât de groase sunt zidurile MApN?

      Dan Udrea: De ce refuză Steaua să se asocieze și cât de groase sunt zidurile MApN?

      Dan Udrea: De ce refuză Steaua să se asocieze și cât de groase sunt zidurile MApN?
      Munca  vedetelor

      Cristian Geambașu: Munca vedetelor

      Cristian Geambașu: Munca vedetelor
      Noi și viitorul star

      Theodor Jumătate: Noi și viitorul star

      Theodor Jumătate: Noi și viitorul star
      Lyon și belferii din România

      Cristian Geambașu: Lyon și belferii din România

      Cristian Geambașu: Lyon și belferii din România
      Otrava din medicament

      Radu Naum: Otrava din medicament

      Radu Naum: Otrava din medicament
      Indecența lui Dinamo

      Dan Udrea: Indecența lui Dinamo

      Dan Udrea: Indecența lui Dinamo
      Risto și Chichen-Itza

      Cristian Geambașu: Risto și Chichen-Itza

      Cristian Geambașu: Risto și <span>Chichen-Itza</span>
      Generația telefoanelor confiscate

      Dan Udrea: Generația telefoanelor confiscate

      Dan Udrea: Generația telefoanelor confiscate
      U19.  O echipă de ținut minte

      Theodor Jumătate: U19. O echipă de ținut minte

      Theodor Jumătate: U19. O echipă de ținut minte
      Povestea slujitorilor fotbalului

      Cristian Geambașu: Povestea slujitorilor fotbalului

      Cristian Geambașu: Povestea slujitorilor fotbalului
      De ce  Dan Petrescu n-a fost invitat la Sports Festival?

      Dan Udrea: De ce Dan Petrescu n-a fost invitat la Sports Festival?

      Dan Udrea: De ce Dan Petrescu <span>n-a</span> fost invitat la Sports Festival?
      Top stiri din sport
      Face FCSB profit în Ghencea?  De câți   spectatori  are nevoie ca să evite pierderile
      Superliga
      07.07
      Face FCSB profit în Ghencea? De câți spectatori are nevoie ca să evite pierderile
      Citește mai mult
      Face FCSB profit în Ghencea? De câți spectatori are nevoie ca să evite pierderile
      Manelele, out de pe Arenă!   Anunț-bombă: Festobal pleacă de pe Arena Națională. Organizatorul face scandal:   „MM, un circar!  Primăria e pe mână cu el“
      Superliga
      07.07
      Manelele, out de pe Arenă! Anunț-bombă: Festobal pleacă de pe Arena Națională. Organizatorul face scandal: „MM, un circar! Primăria e pe mână cu el“
      Citește mai mult
      Manelele, out de pe Arenă!  Anunț-bombă: Festobal pleacă de pe Arena Națională. Organizatorul face scandal: „MM, un circar! Primăria e pe mână cu el“
      Rednic, șocat în Belgia  Ce a făcut noul transfer după   doar 4 zile la club:  „Pe vremea mea, nu ar fi fost posibil așa ceva”
      Campionate
      07.07
      Rednic, șocat în Belgia Ce a făcut noul transfer după doar 4 zile la club: „Pe vremea mea, nu ar fi fost posibil așa ceva”
      Citește mai mult
      Rednic, șocat în Belgia Ce a făcut noul transfer după doar 4 zile la club: „Pe vremea mea, nu ar fi fost posibil așa ceva”
      Probleme mari pentru Kopic     Cum ar putea arăta Dinamo  în prima etapă, la Csikszereda: posturi-cheie neacoperite
      Superliga
      07.07
      Probleme mari pentru Kopic Cum ar putea arăta Dinamo în prima etapă, la Csikszereda: posturi-cheie neacoperite
      Citește mai mult
      Probleme mari pentru Kopic Cum ar putea arăta Dinamo în prima etapă, la Csikszereda: posturi-cheie neacoperite
      Are FCSB echipă de Champions League?Care lot al campioanei credeți că e mai bun, cel actual sau cele din 2013 și 2008?
      Sondaj
      08.07

      Are FCSB echipă de Champions League? Care lot al campioanei credeți că e mai bun, cel actual sau cele din 2013 și 2008?

      Care lot credeți că e mai bun, dintre variantele de mai sus?

      FCSB 2025 %
      FCSB 2013 %
      FCSB 2008 %
      Are FCSB echipă de Champions League?Care lot al campioanei credeți că e mai bun, cel actual sau cele din 2013 și 2008?

      Clasament Liga 1, sezon 2025-2026